Zona centrală a Reșiței, revitalizată cu bani europeni. Ce valoare are contractul

Zona centrală a Reșiței, revitalizată cu bani europeni. Ce valoare are contractul

0
DISTRIBUIȚI

Primarul Reşiţei, Ioan Popa, şi  directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, au semnat un contract de finanţare pentru un proiect complex de revitalizare a zonei centrale din municipiul Reşiţa, finanţat în cadrul Regio-Programul Operaţional Regional 2014-2020, care vizează sprijinirea dezvoltării urbane prin reducerea emisiilor de carbon. Proiectul se va derula timp de 12 luni în mai multe zone ale oraşului şi are trei obiective: modernizarea pietonală în zona centrală şi legătura pietonală între spaţiile viitorului traseu al tramvaiului, amenajarea unor piste de biciclete şi alei pietonale pe străzile de legătură dintre arterele majore de circulaţie pentru acces la staţiile de transport în comun şi modernizarea trotuarului pe bdul Revoluţia din Decembrie, unde lucrările sunt deja în curs de execuţie. Prin acest proiect se vor realiza 2,9 km de piste pentru biciclete, 3,8 kilometri de zone pietonale modernizate şi vor fi plantaţi 205 arbori, estimările pentru anul 2020 fiind o creştere a deplasărilor cu bicicletele de 15,8%, creşterea numărului de pietoni cu 11,8% şi reducerea traficului de autoturisme private cu 6,7%. Valoarea finanţării nerambursabile a proiectului este de 48.335.529,58 lei iar valoarea totală a acestuia este de 52.550.538,74 lei.

Până la sfârşitul anului 2018, în cadrul acestui program au fost depuse 886 de proiecte cu o valoare a finanţării nerambursabile de peste 1,15 miliarde de euro, pentru o parte fiind deja semnate contractele de finanţare.


La nivelul Regiunii Vest, în cadrul Regio Por 2014-2020 au fost contractate până în prezent 361 de proiecte în valoare totală de 421,34 milioane euro şi 337,21 milioane euro finanţare nerambursabilă. Alte 68 de contracte în valoare de 237 milioane de euro  sunt transmise către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi se estimează că vor fi semnate în primele luni ale anului viitor.

Acesta este primul an în care contractele POR semnate au început să producă efecte în mod consistent. În 2018, concentrarea activităţii a fost în zona de evaluare şi contractare de proiecte finanţate de Regio-POR 2014 – 2020, dar şi continuarea discuţiilor pentru pregătirea şi informarea beneficiarilor, în scopul de a depune proiecte de calitate şi relevante pentru Regiunea Vest. Pentru întreprinderi mici şi mijlocii, au semnat contracte de finanţare 253 de firme care beneficiază de proiecte în valoare de peste 58 de milioane de euro, din care 95 de proiecte au fost deja finalizate. Ele au vizat zona de construire, extindere sau modernizare a spaţiilor de producţie pentru prestări servicii, achiziţionarea unor echipamente şi sisteme informatice mai performante, şi au avut drept consecinţă menţinerea a peste 3.500 de locuri de muncă şi crearea altor 900 de locuri de muncă noi. În 2019 se doreşte finalizarea activităţii de evaluare şi contractare de proiecte, obiectivul fiind acela de a ajunge la nivelul de 200% proiecte contractate la nivel de alocare regională pe acest program. Proiectele municipiilor reşedinţă de judeţ din Regiunea Vest, estimate la peste 250 de milioane de euro, care se aşteaptă să fie depuse, ar urma să producă efecte semnificative în special în zona de dezvoltare şi mobilitate urbană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.