„Ambulanța pentru monumente”, în expoziție în vestul țării. Ce obiective de patrimoniu...

„Ambulanța pentru monumente”, în expoziție în vestul țării. Ce obiective de patrimoniu au fost reabilitate

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-67072416">

„Ambulanţa pentru monumente”, un proiect-pilot de voluntariat conceput în 2016 pentru salvarea patrimoniului imobil prin punerea în siguranţă a unor importante obiective de patrimoniu aflate în stare avansată de degradare, va fi prezentat vineri, 18 ianuarie, la Arad, într-o expoziţie itinerantă care va fi deschisă la ora 18.00 la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a judeţului Arad. Expoziţia prezintă experienţa acumulată în timpul celor 18 intervenţii de urgenţă asupra unor obiective de patrimoniu din Transilvania şi Banat. Voluntarii bănăţeni au intervenit anul trecut  pentru salvarea unora dintre cele mai degradate mori de apă din Caraş-Severin şi a bisericii de lemn din Jupâneşti, printre cele mai vechi din Banat, iar în judeţul Hunedoara s-au făcut intervenţii de salvare la biserica de lemn din Vălari.

Expoziţia se adresează nu numai arhitecţilor, ci întregii societăţi civile care doreşte să se implice în protejarea patrimoniului imobil, căci pe termen mediu şi lung, prin acest proiect se doreşte o mai mare implicare a acesteia şi o extindere a societăţilor filantropice, pentru conservarea patrimoniului mobil în cât mai multe regiuni ale ţării. Printre obiectivele asociaţilor care promovează acest proiect se numără mobilizarea comunităţilor în asumarea şi transmiterea moştenirii culturale, revitalizarea meşteşugurilor şi folosirea materialelor tradiţionale şi activităţi de formare profesională şi de stimulare a voluntariatului pentru intervenţii pe teren în situaţii de urgenţă. Aradul este un oraş care deţine un valoros patrimoniu arhitectural, ajuns într-o avansată stare de paragină iar în judeţ se află, de asemenea, numeroase monumente care se degradează, administraţia municipală şi judeţeană dovedindu-se incapabile să acceseze fonduri pentru reabilitarea lor.

Surse foto: wikipedia.org, turismistoric.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.