Anul crimei organizate

Anul crimei organizate

1
DISTRIBUIȚI

A trecut un an în care crima organizată a dovedit că și-a întărit controlul asupra Timișoarei. Și nu a ezitat să și arate acest lucru, încurajată de lipsa de reacție a statului prin instituțiile sale. Întotdeauna este mai simplu și comod să prinzi câte un vânzător de cannabis sau să faci flagrante de mită pentru 100 de euro. Ai ”bețe” la bilanț și nici nu superi pe nimeni prin ”satul cu blocuri”, cum plastic descria orașul un interlop. Timișoara s-a transformat într-o mică Sicilie în care o mână spală pe alta și totul se rezolvă prin rețeaua de frați de cruce.

Oricâte informații probate cu documente au apărut în spațiul public, procurorii plătiți cu salarii grase s-au făcut că  nu le văd.


Este mai simplu să te plângi că politicienii vor să te lase fără instrumente de lucru și să încasezi lunar echivalentul a mii de euro mimând lupta cu corupția, decât să te apuci de investigații serioase. Vrăjeala că nu mai ai cum să faci dosare este la fel de subțire ca și a celor care urlă că-I vânează statul paralel după ce au fost prinși cu șpaga-n mână. În anchetele unde lucrurile sunt clare și probele indubitabile, cum este cazul porții prăbușite de pe Calea Lugojului, se tergiversează la nesfâșit investigațiile. De ce? Pentru că trebuie apărați cu orice chip oameni care fac parte din rețeaua care controlează orașul și  care nu-și permite să arate semne de slăbiciune. Așa că sfidează, mizând pe indiferență și uitare. Sunt prea puțini cei care încă-și respectă statutul de magistrat.

În tot acest timp, crima organizată se întărește, ocupând ca într-un joc tactic poziții cheie în administrație, poziții care permit accesul direct la fondurile publice. Când un personaj care face un titlu de laudă din chefurile sale cu interlopii Timișoarei este apărat de primar, care susține că are de unde să piardă procente pentru a-l ține în continuare ca și consilier personal, dându-i noi și noi funcții, iar apoi pleacă împreună în concediu, în destinații exotice, restul sunt detalii.

Sincer, nu știu ce ne va aduce 2019, dar dacă se va continua trendul de anul trecut, Timișoara se va prăbuși în prăpastie.

 

 

1 COMENTARIU

  1. În Tm corectitudinea nu a fost la ea acasă niciodată , după 1989 .
    De ex.in anii 2000 la umft era larg raspandita cumpărarea de examene, la Cluj nu .
    Permisivitatea fata de corupție – la nivel declarativ si nu doar- care vine acum de la București va adânci marasmul ce avea si condiții pre-existente la Tm.
    Administrația , spitalele , școlile sunt pline de oameni ajunși acolo pe spaga sau pile, bine plătiți acum dar care , culmea, nu vor fi mai onești din acest motiv.
    Pentru că se poate să nu fi cinstit.
    Un profesor de la uvt sau unul de la medicină prinși cu fraude au primit cu suspendare. O sefa de la finanțe va primi ,probabil, la fel etc, etc
    Deci dacă riști doar atât , la mai mare.
    După 1989 oamenii cu funcții au fost in Tm mai bolnavi după bani decât în alte părți din tara.
    Acum li se insinueaza ca boala aia e de fapt sănătate, normalitate.
    Birocrația e mai numeroasă, mai bine plătită ca în anii 90
    Mult mai incompetenta.
    Și-a recăpătat imunitatea în fața legii
    Acoliții care mișună pe lângă bugetele locale s-au tot înmulțit (progeniturile au crescut și ele )
    Tentațiile sunt tot mai mari (sun of Jamaica!!) , riscurile infime deci , la ce sa ne așteptăm bun?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.