Cantina Centenarului. Timișorenii aflați în situații dificile beneficiază de o masă caldă...

Cantina Centenarului. Timișorenii aflați în situații dificile beneficiază de o masă caldă în fiecare zi de peste 100 de ani FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Bătrâni care nu au niciun venit, familii cu numeroși copii, aflate în pragul sărăciei, sau persoane cu diferite afecțiuni vin zilnic la cantina socială din Timișoara, care funcționează de peste 100 de ani, pentru a primi o masă caldă gratuit

De mână cu doi copii, o fată și un băiețel, care au cel mult cinci ani, o femeie s-a așezat la rând, în spatele unor oameni de toate vârstele. Femeia ține în mâini trei plase goale și așteaptă nerăbdătoare, nu doar pentru a scăpa de frig, să poată intra în încăpere. Imediat ce pătrunzi în spațiu, un miros puternic de mâncare gătită te izbește. Este cantina socială, iar pentru cei doi micuți și mama lor, aceasta reprezintă locul de unde primesc o masă caldă. Uneori, bucatele primite de la cantina socială sunt singura hrană de care au parte dintr-o zi.

Cantina socială este finanțată de Primăria Timișoara și se află pe strada Telegrafului. Într-un spațiu modern, zilnic, șapte bucătari gătesc masa caldă pentru aproximativ 750 de suflete bătute de soartă. Sunt oameni cu povești de viață cutremurătoare, iar mulți dintre ei se zbat la limita supraviețuirii.

Pe lângă masa caldă pe care o primesc zilnic, gratuit, înainte de sărbătorile de iarnă, fiecare beneficiar al cantinei sociale a avut parte și de un pachet cu alimente pregătit de reprezentanții Primăriei Timișoara. Astfel, femeia cu cei doi copii au plecat spre casă încărcați cu plasele pline cu suc, fructe, dulciuri sau prăjituri.

„Vin de șase ani la cantina socială după mâncare. Este un ajutor important pe care-l primim, contează. Suntem beneficiari eu și copilul meu, pentru că eu nu lucrez”, ne spune o altă femeie care pleacă grăbită spre casă, după ce a primit porția zilnică de hrană pentru două persoane. „Clientă” fidelă a cantinei sociale de pe strada Telegrafului este și Ferdies, o tânără de 29 de ani, care este nevoită să-și crească singură cei doi copii, de nouă și zece ani. Nici tânăra nu lucrează, iar în momentul în care a aflat, în urmă cu doi ani, de la niște cunoștințe că atât ea, cât și cei doi copii, pot primi o masă caldă zilnic, a cerut imediat ajutor. „Singurul venit este ajutorul meu social, de 142 de lei, atât. Mă bucur că primim o masă caldă, eu vin zilnic și ridic mâncarea de la cantină, vin pe jos din Modern”, ne-a povestit tânăra.

O altă femeie, beneficiară a cantinei sociale, ne spune că ea, soțul său, precum și cei patru copii primesc o masă caldă zilnic de la cantina socială. Asta în condițiile în care niciunul din cei doi soți nu lucrează.

101 ani de cantina săracilor

În acest moment, aproximativ 750 de suflete beneficiază de o masă caldă în cadrul cantinei sociale finanțată din bugetul Primăriei Timișoara. Este vorba de oameni care au un adăpost deasupra capului, dar sunt în pragul sărăciei, și persoane beneficiare ale centrelor deschise de Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara în mai multe zone din oraș. Capacitatea maximă a cantinei este de 800 de persoane, dintre care 50 sunt persoane fără adăpost.

În luna decembrie, cantina socială a împlinit 101 ani de existență, perioadă în care mii de oameni care au trecut prin perioade critice au avut parte de o masă caldă.

„În 1917, comunitatea timișoreană înființează Fundația Francisc Iosif I, cu un capital de 100.000 de coroane, pentru ajutorarea familiilor nevoiașe. de asemenea, tot în aceeași perioadă, Primăria Timișoara a organizat Cantina Săracilor, care oferea gratuit masa zilnică la sute de familii sărace”, explică reprezentanții Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara. În urmă cu aproximativ 40 de ani, toți salariații Sfatului (actuala primărie) serveau prânzul la restaurantul cantinei, în schimbul sumei de 5 – 6 lei. În anii ’70, a funcționat și o minifermă la câțiva kilometri de Timișoara, unde se creșteau porci, păsări și exista și o baltă cu pește. În acele vremuri, cantina socială dimineața servea mâncarea pentru săracii orașului, pensionari, iar după-masa lucra în regim de restaurant.

„În anul 1996, perioadă în care eram consilier local, am luat contact prima dată cu problematica cantinei sociale. La acea oră erau în jur de 2.100 de beneficiari la cantina socială. Cantina se afla pe str. Vasile Alecsandri. Până aproximativ la ora 13.00 erau deserviți beneficiarii, adică cazurile sociale, iar după ora 14.00 se lucra în regim deschis. Practic, putea să vină oricine din stradă să servească un meniu în regim social, cu tarife mici, care erau stabilite de către consiliul local. În acea perioadă au început să apară și reglementări legislative care țin de circuitul alimentelor și s-a constatat că nu mai corespunde spațiul și este nevoie ca municipalitatea să organizeze activitatea într-un sediu, spațiu adecvat, mai mare, care să respecte fluxul alimentelor în instituție. Astfel, a fost scris un proiect și cu fonduri structurale cantina socială s-a mutat în noul sediu, de pe strada Telegrafului”, ne-a declarat Rodica Cojan, șefa Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.

Familie cu 12 copii, la cantina socială

Rodica Cojan ne explică faptul că fiecare beneficiar al cantinei sociale are o poveste de viață impresionantă. Sunt bătrâni nevoiași, care nu au niciun venit, familii cu numeroși copii sau persoane cu diferite deficiențe fizice sau intelectuale, care se află în pragul sărăciei.

„Beneficiarii ridică mâncarea la sufertaș. Nici nu s-ar putea altfel, deși noi avem sala de mese a centrului social. Nu s-ar putea servi masa la fața locului pentru că sunt familii cu șapte porții, avem familii chiar cu 12 copii, plus cei doi adulți. Unii sunt la școală, alții sunt micuți și dorm, nici nu ai cum să vii cu ei de mânuță și pe vremea asta. Chiar și vara este o problemă. Și atunci vine unul sau doi membrii și iau hrana pentru toată familia. În mână au niște legitimații mici și pe baza lor ei semnează că au ridicat porția, noi verificăm legitimația ca să aparțină, dar angajații cantinei deja îi cunosc atât de bine că îi recunosc după față. Cel mai vechi beneficiar este posibil să fie și de 15-20 de ani, dar nu sunt foarte mulți. O bună parte au ieșit din situație, dar au mai și murit dintre ei. Beneficiari ai cantinei sociale sunt bătrâni, pensionari, copii care aparțin familiilor sărace”, a detaliat șefa Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.

Persoanele care doresc să beneficieze de o masă caldă la cantina socială trebuie să depună înainte un dosar consistent, fiind solicitate o serie de documente, printre care adeverințe de la Direcția Fiscală, de la medicul de familie sau de la școală.


În momentul în care un dosar este complet, se depune la sediul direcției, iar în termen de șapte zile timișorenii primesc un răspuns.

„Beneficiarii trebuie să facă dovada că copiii lor frecventează școala, pentru că noi astfel putem lua și măsuri împotriva abandonului școlar. Fiecare copil trebuie să meargă la școală, ei beneficiază de hrană. Când primim și alte tipuri de ajutoare, nu sunt dese, din păcate, le oferim și pe acelea”, a explicat Rodica Cojan.

Pe de altă parte, Marius Murariu, directorul adjunct al Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, ne-a declarat că beneficiarii primesc o masă caldă, dar și preparate reci. Asta pentru ca reprezentanții instituției să fie siguri că micuții vor primi un pachet la școală și vor avea ce să mănânce.

„Avem discuții cu unele familii vizavi de faptul că ele nu doresc hrană caldă. Ei ar vrea doar hrană rece. Sunt câțiva care sunt nemulțumiți de mâncare. Noi în momentul în care dăm mâncare, nu o dăm și atât, privim altfel toată treaba. Dăm hrană rece, care înseamnă salam, parizer sau șunculiță, ca să fim siguri că au copiii pentru weekend, pentru școală. Pentru vineri și sâmbătă primesc hrană caldă, doar pentru duminică au hrană rece. Vrem să fim siguri că au copiii pachetul la școală, dar în egală măsură vrem să mănânce copilul și hrană caldă. Un copil trebuie să mănânce acasă și o ciorbiță și un felul doi. Meniurile noastre sunt avizate de medicul nostru, în fiecare zi se calculează caloriile și se verifică calitatea”, a precizat Marius Murariu.

Potrivit reprezentanților instituției, beneficiari ai cantinei sociale sunt persoanele care au un venit sub 142 de lei. Alocația de hrană pe zi este de 12 lei pentru fiecare beneficiar, bani cu care sunt asigurate două mese, prânz și cina. În cazul persoanelor care locuiesc în centrul social, norma de hrană este de 16 lei, pentru trei mese pe zi.

„Cred că sunt peste 560 de familii care sunt nevoiașe și primesc mâncare caldă în fiecare zi. De Crăciun, încercăm să le pregătim un pachet cu produse specifice sărbătorilor. Asistența socială este făcută pentru a aduce oamenii înapoi în societate și noi încercăm să-i ajutăm să se integreze. Fiind un oraș foarte mare, sunt foarte mulți care au nevoie de ajutor, încercăm să facem tot posibilul. Normal că întotdeauna este loc și pentru mai bine, dar cred că acoperim foarte bine”, a precizat Farkaș Imre, viceprimarul Timișoarei.

Foto: Virgil Simonescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.