Cea mai lungă pârtie de schi din Semenic, nefuncțională de doi ani,...

Cea mai lungă pârtie de schi din Semenic, nefuncțională de doi ani, după ce a fost dată uitării

0
DISTRIBUIȚI

„Uriașul”, cea mai lungă pârtie de schi din stațiunea montană Semenic, din județul Caraș-Severin, care are o lungime de aproape 1,3 kilometri, este nefuncțională de doi ani, după ce drepturile de utilizare a acesteia au fost subcontractate mai multor firme. Acum, noul administrator încearcă redeschiderea pârtiei.

Pârtia „Uriașul” are o lungime de 1,250 de metri și a fost realizată în stațiunea montană Semenic, din județul Caraș-Severin, în urmă cu aproape 13 ani. Cea mai lungă pârtie de schi din stațiune a fost construită în urma unui parteneriat încheiat între Consiliul Județean Caraș-Severin, Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local Văliug.

Până în urmă cu doi ani, pârtia, care are prevăzută și o instalație de teleschi, a fost funcțională, atrăgând numeroși turiști, drepturile de utilizare a acesteia fiind subcontractate mai multor firme. Însă, de doi ani, nicio firmă nu a mai fost interesată să utilizeze pârtia, motiv pentru care „Uriașul” a fost închis.

Din luna septembrie a anului trecut, la conducerea societății care administrează pârtia „Uriașul”, care are ca acționari cele două consilii județene, plus Consiliul Local Văliug, a fost numită o nouă persoană. Este vorba de Sergiu Caplea, administrator al Schilift, ne-a declarat că a început să facă demersurile necesare astfel încât pârtia să poată fi deschisă din următorul sezon de schi.

„La începutul toamnei, am preluat societatea ca și administrator, pe o perioadă de patru ani de zile.


Nu am avut timp suficient pentru a pune în funcțiune pârtia, erau tot felul de lucruri de rezolvat, trebuiau găsite finanțări, de a vedea exact cum stau lucrurile pe pârtie și instalația de transport pe cablu. Pârtia a fost exploatată în ultimii ani de alte societăți comerciale. Pârtia este deținută în coproprietate de Consiliul Județean Caraș-Severin, Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local Văliug, fiecare a venit cu cotă parte și au realizat pârtia, undeva în jurul anului 2006. Este o pârtie omologată, cu o lungime de 1,250 de metri și care are un teleschi. A funcționat imediat după ce a fost realizată, doar că societatea comercială a dat-o sub închiriere altor firme în ultimii ani, pentru a o administra. De doi ani de zile nu mai funcționează”, a afirmat Sergiu Caplea.

Potrivit noului administrator al pârtiei de schi din Semenic, este nevoie de o sumă de aproximativ 15.000 de euro pentru ca „Uriașul” să redevină funcțional.

„Eu am făcut o inspecție a instalației și a pârtiei cu o firmă autorizată și ne-am uitat ce avem nevoie. În primul rând, trebuie să verificăm instalația electrică, instalația mecanică, lucruri tehnice care țin de securitatea în exploatare. Mici reglaje, nu trebuie făcut mare lucru. Avem un cost estimativ pentru realizarea reviziilor, undeva până la 15.000 de euro ar costa tot ce înseamnă amenajare pârtie, tăierea arbuștilor care au crescut pe acolo, nivelarea pârtiei și inspecția tehnică. Și un ratrac ne-ar mai trebui”, a explicat Sergiu Caplea.

În prezent, în stațiunea montană Semenic sunt funcționale două pârtii, una cu o lungime de peste 600 de metri, iar alta cu o lungime de aproximativ 500 de metri.

„Ar fi un real succes să reușim să deschidem și pârtia Uriașul. La sfârșitul anului o să depun tot efortul să fac pârtia funcțională”, a adăugat administratorul pârtiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.