p>
O clădire istorică a Exploatării Miniere Petrila, salvată cu eforturi considerabile de la demolare după închiderea minei din Valea Jiului, s-a prăbuşit sub greutatea zăpezii, a transmis adevarul.ro.
„Zi neagră pentru Petrila. Din cauza vremii şi a vremurilor, urbea noastră a suferit două lovituri majore. Casa memorială Ion D. Sîrbu este avariată parţial, iar jumătate din hala circuitului Puţului Centru s-a prăbuşit. Poate că acest «semn ceresc» să fie un avertisment la adresa «mai marilor» noştri care nu trebuie să mai lase, lipită de obraz, calitatea de orfan a acestor monumente istorice”, au informat reprezentanţii Aosiaţiei Planeta Petrila, care au publicat pe Facebook imagini cu dezastrul produs la fosta mină din Valea Jiului.
Hala Puţului Central, aflată pe lista monumentelor istorice, s-a prăbuşit joi, a anunţat Petru Drăgoescu, directorul tehnic al Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului. Zona a fost securizată, iar conducerea societăţii susţine că alte clădiri istorice nu sunt în pericol.
În oraşul de pe Valea Jiului se află cea mai veche mină de exploatare a cărbunelui, care a făcut ca Petrila să fie, pentru mai bine de un secol şi jumătate, o aşezare în care cei mai mulţi bărbaţi au fost mineri. În anii postcomunişti, numărul minerilor s-a redus treptat, de la peste 4.000 de angajaţi, până la aproximativ 200, apoi mina a fost închisă, iar Petrila trăieşte tragedia oricărui oraş muncitoresc abandonat de autorităţi cu locuitori cu tot. Mai mult, se intenţiona demolarea întregului complex minier, care ar fi însemnat ştergerea identităţii oraşului şi a celui mai important capitol din istoria sa modernă. Clădirile fostei mine au fost, însă, incluse pe lista monumentelor istorice.
Sursa foto: Facebook / Planeta Petrila