Copii ajutați să crească mari. Micuții lăsați în urmă de părinți care...

Copii ajutați să crească mari. Micuții lăsați în urmă de părinți care lucrează în străinătate au o șansă în plus, în Timiș

0
DISTRIBUIȚI

Mai mulți micuți din județul Timiș care au părinți plecați la muncă în străinătate sau provin din familii sărace au parte de un important sprijin. Copiii sunt ajutați la teme și sunt consiliați psihologic.

„Să creștem împreună!” – acesta este numele unui nou centru deschis de Organizația „Salvați Copiii” în județul Timiș, cu scopul de a le oferi o mână de ajutor micuților care trec prin momente dificile pentru a învăța la școală, și nu numai. Noul centru educațional funcționează în orașul Sânnicolau Mare, iar beneficiari ai acestuia sunt 25 de copii cu povești triste. Sunt micuți care trăiesc adevărate drame, pentru că au părinții plecați la muncă în străinătate, sau care provin dintr-un mediu defavorizat.

Potrivit reprezentanților Organizației „Salvați Copiii”, angajații din cadrul centrului sunt pregătiți să-i ajute să ajungă mari nu doar pe micuți, ci oferă un sprijin și familiilor lor. Centrul a fost inaugurat cu ajutorul financiar oferit de o firmă privată și funcționează în cadrul Școlii Gimnaziale „Theodor Bucurescu”, nr. 1 din Sânnicolau Mare.

Centrul educațional intitulat „Să Creștem Împreună!” este parte a unui proiect mai amplu de sprijin pentru copiii din comunitate aflați în diverse situații de risc, părinții și reprezentanții legali ai acestora, precum și specialiștii care lucrează în domeniul de protecție și educație a copiilor.

O masă caldă și rechizite gratuit

„Centrul este frecventat de luni până vineri de 25 de copii, care beneficiază de sprijin educațional (tip Școală după școală): ajutor la teme, recuperare și remediere pentru elevii cu dificultăți de învățare, pregătire suplimentară la principalele materii de studiu. Activitățile educaționale sunt desfășurate de către un cadru didactic de la școală. Copiii primesc câte o masă caldă la care se adaugă rechizitele necesare pentru școală, îmbrăcăminte și încălțăminte corespunzător nevoilor individuale identificate. De asemenea, copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate, cu o situație socio-economică precară sau cu risc de a dezvolta o traumă psihologică vor beneficia de sprijin psihologic direct. În acest context, în cadrul școlii a fost amenajată și dotată o sală de consiliere în care se desfășoară într-un mediu prietenos și sigur activitățile de consiliere psihologică individuală și de grup pentru copii și părinții lor. Acest serviciu este oferit de către specialiștii Centrului de Consiliere pentru Părinți și Copii din cadrul Organizației Salvați Copiii Filiala Timișoara”, au informat reprezentanții ONG-ului.

De asemenea, părinții copiilor și reprezentanți legali vor beneficia, la rândul lor, în cadrul centrului de asistență socială și psihologică, precum și de programe de parentalitate pozitivă, care au drept scop de a-i ajuta să-și îmbunătățească nivelul de cunoștințe și abilități în ceea ce privește drepturile, protecția și dezvoltarea copilului.


În total, 100 de părinți și profesioniști din domeniu vor fi informați și sensibilizați cu privire la procedurile legale privind copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate și protecția copiilor aflați în risc de abuz sau neglijare. În plus, profesioniști din sistemul de protecție și educare a copiilor vor beneficia de formare și capacitare ca să fie mai bine pregătiți pentru identificarea, referirea și/sau intervenția în situațiile copiilor victime ale abuzului și neglijenței.

„Acest proiect derulat de către organizaţia noastră este dedicat copiilor care au părinți plecați la muncă în străinatate sau copiilor care provin dintr-un mediu defavorizat. O să reușim să sprijinim în sistem de after school, timp de cinci zile pe săptămână, un număr de 25 de copii. Acest after school se va derula în cadrul Școlii Generale 1 din Sânnicolau Mare. Pe lângă acest serviciu de tip after school, copiii vor beneficia şi de servicii de consiliere individuală şi de grup, precum şi de activităţi extracuriculare, realizate de colegii din Salvați Copiii Timişoara. De asemenea, ne dorim ca în comunitate să mergem cu sesiuni de parentalitate pozitivă pentru parinţii acestor copii, și nu numai”, a declarat medicul Mihai Gafencu, preşedintele Organizației “Salvaţi Copiii”, Filiala Timișoara.

Statistici alarmante

Statisticile în ceea ce privește copiii care merg la școală sunt alarmante. În România, aproape 400.000 de copii cu vârsta între 3 și 17 ani nu urmau nicio formă de învațământ în 2016. 51% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, iar aproape o treime dintre copiii sub 6 ani trăiesc în condiții de deprivare materială severă, conform Eurostat.

Cât privește copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate, datele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție au înregistrat o creștere semnificativă în ultima perioadă, de la 85.000 în decembrie 2015 la peste 94.700 în martie 2018. Datele colectate de la inspectoratele școlare, de Salvați Copiii și Ministerul Educației, au relevat, însă, un număr mult mai mare de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate, peste 200.000, iar aceste date nu surprind nici ele întreaga amploare a fenomenului, pentru că nu cuprind și copiii de vârstă antepreșcolară și pe cei neînscriși la școală sau în abandon școlar. Adăugând și copiii de vârstă antepreșcolară și pe cei neînscriși la școală sau care au abandonat școala, se estimează că numărul total al copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate se ridică la aproximativ 250.000.

În Regiunea Vest, la sfârșitul anului 2017, 8.564 de copii aveau părinții plecați la muncă în străinătate, cei mai mulți fiind din județele Hunedoara și Caraș-Severin. Peste 2.000 de micuți din județul Timiș sunt într-o astfel de situație.

Micuți sprijiniți cu ajutorul „Salvați Copiii”

Organizația „Salvați Copiii”, Filiala Timișoara, a reușit, doar în anul 2018 să ajute să crească mari peste 300 de micuți cu povești triste. 69 de copii preșcolari au fost incluși în cadrul programului „Și eu vreau la școală!”, 40 de copii în cadrul programului „Grădinițe Estivale”, 185 de copii în cadrul programului „Școală după Școală” și zece copii au fost reintegrați școlar prin programul „A Doua Șansă”.

Prin activitățile derulate în cadrul centrelor educaționale, Organizația „Salvați Copiii” contribuie la reducerea și prevenirea abandonului școlar prin oferirea de servicii complementare, educaționale, sociale, de consiliere juridică și psihologică, copiilor din grupuri vulnerabile și familiilor acestora.

Până în prezent, cu sprijinul diverșilor finanțatori, Salvați Copiii România a inclus în programele educaționale 37.405 de copii la nivel național. Astfel: 7.905 copii au beneficiat de suport în programul „Grădinițe Estivale”, 24.992 de copii au beneficiat de suport în programul de prevenire a abandonului școlar „Școală după Școală”, 4.148 de copii au fost reintegrați prin programul „A Doua Șansă”.

Dintre aceștia, în anul 2018, angajații din cadrul Organizației „Salvați Copiii” au lucrat cu 4.500 de micuți. Astfel: 1.000 de copii au beneficiat de suport în programul „Grădinițe Estivale”, 3.300 de copii au beneficiat de suport în programul de prevenire a abandonului școlar „Școală după Școală”, iar 200 de copii au fost reintegrați prin programul „A Doua Șansă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.