Despre începuturile stăpânirii habsburgice în Banat, la o nouă ediție „Serile Patrimoniului”

Despre începuturile stăpânirii habsburgice în Banat, la o nouă ediție „Serile Patrimoniului”

0
DISTRIBUIȚI

Proiectul „Serile patrimoniului”, promovat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, care s-a bucurat de mult succes anul trecut, va fi continuat şi în acest an şi va debuta în 23 ianuarie, ora 19,00, în sala StudioArt a Casei Artelor de pe strada Augustin Pacha, cu conferinţa „Începuturile stăpânirii habsburgice în Banat: imaginea cartografică a provinciei”, susţinută de Josef Wolf, conferenţiar la Institutul de Istorie şi Geografie Regională a Şvabilor Dunăreni din Tübingen.

Potrivit profesorului german, „o atenţie deosebită este acordată primei hărţi topografice manuscrise a Banatului din 1717, aflată în colecţia dr.


Ovidiu Şandor, şi hărţii generale manuscrise elaborate în anii 1723-1725, aşa-numita «hartă a lui Mercy». Imaginea cartografică renovată a Banatului este contrastată cu perspectiva specifică perioadei târzii a epocii otomane, dintre anii 1690-1716”.

În aceeaşi zi, între orele 17.00 şi 18.00, Josef Wolf, curator al expoziţiei „Hartă şi teritoriu. România în cartografia europeană, sec. XV-XIX”, prezentată la Muzeul Naţional al Banatului, oferă un tur ghidat celor care doresc să viziteze expoziţia.

Rezervările pentru conferinţă se fac la adresa de mail arheologie@culturatimis.ro până la data de 22 ianuarie, în limita locurilor disponibile, şi la aceeaşi adresă se pot comunica intenţiile de participare la turul ghidat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.