Direcţia Apelor Banat dă drumul la apa din lacul Surduc. Risc de...

Direcţia Apelor Banat dă drumul la apa din lacul Surduc. Risc de inundații după topirea zăpezii

1
DISTRIBUIȚI

Angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă Banat vor da drumul, luni, la instalaţiile hidrotehnice de la lacul de acumulare de la Surduc. Acesta va fi parţial golit, în aşa fel încât să poată prelua, zilele viitoare, o parte din debitele mai mari de apă aşteptate să apară ca urmare a topirii zăpezii şi a precipitaţiilor bogate aşteptate să apară în perioada următoare. Deocamdată nu sunt ameninţări de inundaţii, dar situaţia rămâne sub monitorizare, spune Titu Bojin, şeful ABA Banat.


Instituţia a anunţat că va executa luni o manevră de golire controlată a apei din acumularea Surduc, pe care o administrează, ca măsură preventivă pentru creșterea volumului de atenuare.

În următoarele zece zile temperaturile vor creşte, spun cei de la Apele Românie, dar sunt aşteptate şi precipitaţii abundente. Ca urmare, se aşteaptă topirea stratului de zăpadă având grosimea între 5-40 cm. În consecinţă, specialiștii ABAB au luat măsura de pregolire a acumulării Surduc cu un debit de 3 mc/s, în vederea creșterii marjei de atenuare a unei posibile unde de viitură.

Deocamdată nu sunt aşteptate inundaţii, dar e bine să fii preventiv, deci angajaţii instituţiei monitorizează nivelul apelor. „Cu toate că la această oră nu avem cote de apărare atinse sau depășite, angajații ABA Banat monitorizează cu deosebită atenție situația hidro-meteorologică de pe toate cursurile de apă din Banat pentru o gestionare corectă a oricăror posibile situații de urgență generate de fenomenele meteo preconizate a se produce în această perioadă”, a anunţat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.