Frica de a intra în afaceri. Ce vârstă au majoritatea micilor antreprenori...

Frica de a intra în afaceri. Ce vârstă au majoritatea micilor antreprenori din Timiș

0
DISTRIBUIȚI

Patronii micilor afaceri din Timiş sunt majoritatea de vârsta a doua, relativ tineri, în timp cei care sunt sub 30 de ani reprezintă mai puţin de un sfert din total. Micii patroni din judeţ par să înceapă mai greu afaceri de la zero, ei consideră că au nevoie, totuşi, de ceva experienţă, pentru a porni un mic business pe cont propriu.

Datele oficiale ale Registrului Comerţului Timiş arată că în judeţ sunt 13.232 de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi individuale. Iar cea mai mare parte a titularilor acestor afaceri sunt cu vârsta între 30 şi 39 de ani. Vorbim de 4136 de afaceri, adică 29,18% din totalul micilor patroni. De asemenea, cei cu vârsta între 40 şi 49 de ani sunt 25,28% din total, adică 3583 de persoane.


Nici cei cu o vârstă mai înaintată nu par să se sperie de operarea pe cont prorpiu a unei afaceri antreprenoriale, sunt 2448 de persoane sau 17,27% din total în această categorie.

Din păcate, numărul tinerilor care s-au gândit la o asemenea afacere nu este deloc una mare. Sunt 2060 de persoane care au vârsta până în 29 de ani care au decis să îşi ia viitorul economic în propria mână. Ei reprezintă doar 14,53 la sută din total. Interesant este că sunt 1948 de persoane peste 60 de ani care au un PFA, o întreprindere individuală sau o întreprindere familială în Timiş, adică 13,74% din numărul patronilor de la acest nivel.

Revenind la tinerii antreprenori, la 30 noiembrie 2018 fuseseră depuse documentele pentru înfiinţarea unui număr total de 2626 de societăţi de tip SRL-D, special create pentru această categorie socială. Ei beneficiază de numeroase facilităţi la deschiderea acestui tip de firmă. Dintre aceste SRL-D 2367 mai funcţionează şi acum, iar alte 259 au fost deja radiate, se pare că iniţiatorii nu au avut succesul scontat în business-ul pe care l-au demarat.

Cele mai multe dintre întreprinderi au ca domeniu de activitate construcţia de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, urmate de trensportul rutier de mărfuri, respectiv de saloanele de înfrumuseţare. Din datele ORC, se pare că firmele de tip SRL-D nu mai este la fel de atractiv pentru cei aflaţi la început de drum în domeniul economic, la fel cum se întâmpla în urmă cu mai mulţi ani, atunci când a fost iniţiat acest tip de sprijin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.