Important obiectiv turistic din Timiș, readus la viață cu bani europeni. Ce...

Important obiectiv turistic din Timiș, readus la viață cu bani europeni. Ce valoare are proiectul depus pentru reabilitarea Conacului Mocioni

0
DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Timiș intenționează să atragă fonduri pentru reabilitarea Conacului Mocioni din Foeni, unul dintre cele mai importante obiective turistice din zonă. În acest sens, în scurt timp, un proiect cu o valoare de două milioane de euro va fi depus în cadrul programului RO-Cultura, finanțat prin Granturile Spațiului Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

CJ Timiș își dorește astfel crearea unui spațiu muzeal dedicat memoriei familiei Mocioni, amenajarea bibliotecii comunale, a unor spații pentru evenimente culturale și a unor ateliere pentru redescoperirea meșteșugurilor tradiționale. Turiștii vor putea ajunge mai ușor la Conacul Mocioni, în condițiile în care, în acest moment, drumul județean Timișoara – Peciu Nou – Foeni este în curs de reabilitare.

„După cum am demonstrat deja, valorificăm la maximum oportunitățile de finanțare care ne stau la îndemână.


Am acoperit absolut toate domeniile și fondurile disponibile pentru infrastructură rutieră, sănătate sau școli speciale. Experiența pozitivă de până acum în atragerea de finanțări îmi dă încredere că vom câștiga și acest proiect. El este în directă legătură cu reabilitarea drumului județean Timișoara – Peciu Nou – Foeni, un proiect mare pe fonduri europene, aflat deja în implementare. Vrem că în perspectiva anului 2021, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, să redăm timișorenilor, timișenilor, întregului județ, un asemenea spațiu cultural”, a declarat Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

În cadrul proiectului care vizează Conacul Mocioni din Foeni, Consiliul Județean Timiș îi va avea ca parteneri pe islandezii de la North Consulting. Programul în cadrul căruia se va depune cererea de finanțare are în vedere reabilitarea și revitalizarea unor monumente istorice de patrimoniu cultural. Pentru stabilirea modului de colaborare, reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș au efectuat și o vizită în Islanda.

„Activitățile desfășurate în Islanda au inclus prezentarea propunerii de proiect ce urmează a fi dezvoltată în parteneriat, întâlniri de lucru și planificare, vizite la obiective din zona Reykjavik-ului, relevante pentru dezvoltarea ideii de proiect. Fiind un proiect dedicat cetățenilor, implicarea comunității locale și a voluntarilor este fundamentală”, a precizat managerul de proiect din cadrul Consiliului Județean Timiș, Ruxandra Adam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.