Jean-Claude Juncker: Preşedinţia României la Consiliul UE vine într-un moment dificil pentru...

Jean-Claude Juncker: Preşedinţia României la Consiliul UE vine într-un moment dificil pentru Europa

0
DISTRIBUIȚI

Preşedinţia României la Consiliul UE are loc într-un moment „dificil” pentru Uniunea Europeană iar aceasta trebuie să fie una puternică şi să ofere speranţă, a declarat, vineri, şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cadrul întrevederii preşedintelui Klaus Iohannis cu Colegiul Comisarilor, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

„Pentru noi, România a fost întotdeauna o ţară care întruchipa cele mai importante virtuţi ale continentului european. Amintesc când eram preşedintele Consiliului European, în 1997, că am lansat atunci progresul de extindere al Uniunii. Acum pare totul să fi fost simplu şi evident, dar în momentul acela nu era nici simplu, nici evident, pentru că erau mulţi – şi mai există şi astăzi – care voiau să blocheze extinderea Europei şi aderarea a ceea ce numim acum ‘noile state membre’. Şi îmi aduc aminte cu mândrie că am semnat, în numele Consiliului European, Tratatul de aderare al României la UE în aprilie 2005 pentru a permite astfel României să devină membru cu drepturi depline la 1 ianuarie 2007. A fost un moment marcant pentru România, a fost un moment important şi pentru UE, pentru că în acea zi, de fapt, am încununat un efort pentru a reîntregi geografia şi istoria europeană. Şi, în ciuda unor regrete pe care unii s-ar putea să le mai manifeste, rămâne totuşi o mare reuşită a continentului nostru, care este animată de voinţa cetăţenilor, a popoarelor, mai ales a poporului român, care a suferit prea mult şi care până la urmă a hotărât să-şi ia istoria în propriile mâini şi să o modeleze conform propriilor dorinţe”, a spus Juncker.

Potrivit lui Juncker, preşedinţia României la Consiliul UE trebuie să ofere speranţă.

„Preşedinţia României are loc într-un moment dificil pentru Uniunea Europeană, motiv pentru care preşedinţia română va cunoaşte mai multe faze, mai multe episoade diferite, dar e vorba şi de rezultate aici.


Comisia a prezentat toate iniţiativele legislative pe care trebuia să le prezinte pe baza celor 10 priorităţi stabilite în faţa şi alături de Parlamentul European, iar acum co-legiuitorii trebuie să-şi îndeplinească sarcina şi să încheie aceste dosare înainte de alegerile europene – mă gândesc mai ales la acordul de principiu pe viitorul cadru financiar multianual, un subiect extrem de dificil, de care preşedinţia română va trebui să se ocupe, pentru că nu ne putem permite să întrerupem procesul lansat. Altfel, ar fi afectate mult prea multe programe”, a subliniat oficialul european.

El a adăugat că tot preşedinţia română va trebuie să se ocupe de stabilitatea Uniunii post-Brexit.

„Prin urmare, preşedinţia română, cu eleganţă, va trebui să ştie să gestioneze această perioadă dificilă – aceea după Brexit. Am toată încrederea în autorităţile române, în dumneavoastră, domnule preşedinte, că veţi şti să gestionaţi această etapă dificilă, dacă nu chiar tragică, pentru că e vorba de plecarea Regatului Unit, care pentru mine este un eveniment trist, de care Europa nu avea nevoie, dar democraţia este ceea ce este – nu avem cum să-i împiedicăm pe cei care vor să o facă. (…) Va fi, de fapt, o ruptură în Europa şi va fi o sincopă în istoria continentului nostru, de care ar fi fost bine să ne fi lipsit. De aceea, preşedinţia română trebuie să asigure stabilitatea şi să ofere speranţă. Consiliul European se va reuni la Sibiu pe data de 9 mai 2019 – oraş care este aproape de sufletul meu şi ne va permite să relansăm un nou elan ambiţiile europene, care trebuie să fie stabilite clar”, a arătat oficialul european.

Juncker a calificat preşedinţia României la Consiliul UE ca fiind şi una a democraţiei, în contextul în care în perioada acestui mandat vor avea loc alegeri europarlamentare.

„Este vorba de un sufragiu universal, ceea ce e întotdeauna un eveniment. Ar trebui să fim atenţi ca aceste alegeri europene să se desfăşoare cât mai bine, pentru a putea să ne apărăm împotriva ingerinţelor nedorite din alte părţi. Apoi, preşedinţia română va trebui să fie fermă şi puternică”, a mai spus Juncker, care a pledat pentru coeziune şi consens la nivel naţional, evidenţiind că sunt aspecte de care România are nevoie pentru a se bucura de o preşedinţie de succes, care să rămână în istoria Europei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.