Liceul pentru copii cu deficiențe de vedere din Timișoara va arăta ca-n...

Liceul pentru copii cu deficiențe de vedere din Timișoara va arăta ca-n Occident. Investiție importantă din bani europeni

0
DISTRIBUIȚI

Liceul Teoretic „Iris” din Timișoara, singura unitate de învățământ din vestul țării destinată copiilor nevăzători sau cu deficiențe de vedere, va fi transformat radical. Cu bani europeni, va fi derulat un proiect cu scopul reabilitării și accesibilizării spațiilor educaționale din liceu, al cărui beneficiar este Consiliul Județean Timiș.

Astăzi, la sediul instituției, a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Reabilitarea, consolidarea, modernizarea și accesibilizarea spațiilor educaționale din cadrul Liceului Teoretic Special «Iris», cu realizarea de măsuri de sprijinire a eficienței energetic prin gestionarea inteligentă a energiei și utilizarea energiei din surse regenerabile”. Valoarea totală a proiectului este de 7,7 milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 5,8 milioane de lei. Proiectul este finanțat prin Regio-POR 2014 – 2020.

„Liceul Teoretic «Iris» este o instituție specială aflată în subordinea Consiliului Județean Timiș, care oferă condiții de educație și instruire copiilor cu deficiente profunde, medii și nevăzătorilor. În cadrul liceului învață 220 de copii care provin din județ și din țară, atât din mediul urban, cât și din cel rural. (…) Dacă nu apar contestații și alte lucruri care nu depind de noi, sperăm în toamnă să înceapă execuția lucrărilor. Termenul de execuție este 19 luni. La nivelul județului Timiș sunt zece școli speciale și mă bucur că putem atrage și fonduri europene pentru modernizarea acestor clădiri”, a explicat, astăzi, Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

Concret, în cadrul proiectului vor fi realizate lucrări de anvelopare a clădirii, iar șarpanta existentă a clădirii va fi demolată și va fi construită o nouă șarpantă.


De asemenea, investiția are o componentă care vizează utilizarea surselor regenerabile de energie, prin amplasarea de panouri fotovoltaice și solare, pentru încălzire, respectiv răcire, prepararea apei calde de consum și energie electrică. Ca rezultat estimat, 32,59% din consumul de energie primară ar urma să fie realizat prin utilizarea surselor regenerabile. Proiectul prevede, totodată, și accesibilizarea spațiilor pentru persoanele cu dizabilități locomotorii.

„Liceul școlarizează elevi cu deficiențe de vedere. În ultimul timp, s-a mărit foarte mult numărul elevilor cu deficiențe asociate, elevi cu autism, cu Sindrom Down, cu deficiențe locomotorii. Avem ușile deschise și pentru ei. Acest proiect aduce foarte multe beneficii pentru copii. Accesibilizarea toaletelor va duce la ridicarea standardului de viață pentru ei. Vom atinge stadarde înalte și în ceea ce privește siguranța elevilor. Ne bucurăm că la finalul acest proiect ne vom desfășura activitatea într-un spațiu calitativ, asemănător spațiilor din școlile pe care noi le-am vizitat, care pun foarte mare accent pe educație”, a afirmat directorul Liceului Teoretic Special „Iris”, Elena Rein.

Potrivit reprezentanților Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, în cadrul Regio-POR 2014 – 2020, au fost contractate până în prezent 367 de proiecte, în valoare totală de aproape 450 de milioane de euro, din care 361 de milioane de euro reprezintă valoarea finanțării nerambursabile. În total, în Regiunea Vest au fost depuse 905 proiecte, în valoare de 1.438,48 de milioane de euro, care se află în diferite stadii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.