Maşina de tocat antrenori. ACS Poli a intrat într-un vechi „trend” românesc...

Maşina de tocat antrenori. ACS Poli a intrat într-un vechi „trend” românesc în privinţa tratamentului aplicat tehnicienilor

0
DISTRIBUIȚI
Ionuţ Popa a avut succes, dar a plecat şi el în cele din urmă

De la un club cu o relativă stabilitate la nivelul băncii tehnice, ACS Poli a ajuns un exemplu negativ (şi) în privinţa modului în care îşi tratează antrenorii. După ce a avut şase „principali” în primii cinci ani şi jumătate de existenţă, gruparea timişoreană a schimbat tot atâţia în nici măcar un an de zile. Ionuţ Popa, Dan Alexa şi Valentin Velcea sunt singurii cu câte un sezon dus de la un capăt la altul. Alţi antrenori au rămas cu puţine amintiri: un zâmbet, fotografia de la prezentare, promisiunile aferente şi apoi imaginea bagajului după câteva eşecuri la rând.

Primul antrenor principal pe care l-a avut ACS Poli la lansarea proiectului prin mutarea Recaşului la Timişoara a fost Valentin Velcea. Alegerea a fost oarecum logică, ţinând cont că clubul încerca să preia identitatea clubului fanion al oraşului… Iar localnicul acum în vârstă de 45 de ani tocmai realizase o promovare, pe teren, cu vechea echipă alb-violetă intrată în insolvenţă.

Startul a fost ideal, cu un buget gras asigurat de autorităţile locale şi cu un lot pe măsură, peste nivelul Ligii a II-a, accederea în elită a fost realizată la pas. Aici însă povestea s-a schimbat. După şase jocuri fără succes şi după zece runde în care echipa nu era însă în zona periculoasă, Velcea a fost trecut „în rezervă” pe un post administrativ. În fapt, o rotire a cadrelor, căci al doilea antrenor din istoria „noii Poli” a fost Aurel Şunda, care ocupase până atunci postul de şef al Centrului de copii şi juniori. Mandatul celui cunoscut pentru promovările din trecut a fost însă unul dezamăgitor. În primăvară, când echipa era încă în afara zonei roşii, a trecut la cârmă debutantul Dan Alexa. „Chirurgul” nu a putut împiedica picajul iar în ultima etapă ACS Poli a căzut după o victorie cu Chiajna, dar şi o remiză suspectă a contracandidatei din Braşov, fapt care i-a pecetluit soarta.

„Chirurgul”, al doilea cel mai longeviv

Totuşi, fostul „nr. 5” a primit credit în continuare şi în sezonul următor a avut un parcurs aproape perfect în eşalonul secund. Încă fără griji financiare, ACS Poli a revenit rapid în Liga I. Dar Alexa nu s-a bucurat mult de roadele campionatului precedent. În ciuda unor transferuri spectaculoase pe hârtie, dar deja cu informaţii negative legate de situaţia bugetară, el şi-a dat demisia după un eşec mai dur la Ovidiu, 0-4 cu Viitorul. Rezultat care ţinea echipa timişoreană jos în clasament. Locul 11 după opt etape. Următoarea alegere a fost cea mai puţin populară, la început în orice caz. Primul tehnician din „exterior”, fără legături cu vestul ţării, a fost Florin Marin. Un antrenor uns cu toate alifiile la nivelul primului eşalon, dar şi cu un C.V. în care figurează cluburi bănuite des de blaturi. „Domnul Flocea” aşa cum a fost numit amuzant-involuntar de către Dorin Goga, a avut câteva rezultate interesante la începutul perioadei sale pe Bega. Printre care şi un 1-0 cu FCSB. Dar la aşternerea iernii era deja clar că ACS Poli va lua calea play out-ului. Au urmat două eşecuri la rând în această fază a campionatului şi experimentatul antrenor a părăsit echipa.

Dan Alexa

Demis prin SMS

A urmat apoi unul dintre cele mai nefericite mandate, mai ales prin prisma aşteptărilor şi a rezultatelor finale… Petre Grigoraş a fost reticent la început, dar a acceptat să vină, în sfârşit, la Timişoara. Era şi o numire văzută mai bine ca precedentele, dar rezultatele nu l-au ajutat pe actualul tehnician al Farului. ACS Poli a obţinut o singură victorie în nouă jocuri în mandatul său şi „principalul” a fost demis după un eşec sever acasă (1-4 cu Botoşani). Îndepărtarea antrenorului nu a părut neapărat ilogică, ci modul în care acesta a părăsit „corabia”. Primarul Nicolae Robu i-a scris un SMS încă din timpul meciului, precum şi un mesaj pe Facebook. şters apoi, prin care a anunţat debarcarea antrenorului. Grigoraş a aflat într-un mod crunt, la conferinţa de presă de după joc, că pe Bega altcineva e „cel mai tare din oraş” şi că Gigi Becali nu e unic. „Eu nu am Facebook în primul rând și nu am telefonul la mine. Dacă joci te duci repede să te uiți pe telefon? …Okay”, a fost replica amară a tehnicianului.

Petre Grigoraş

Popa, numărul 1

Următoarea numire pe banca „suferinţelor” la ACS Poli avea să fie şi cea mai inspirată. Cunoscut în trecut ca un rival al Timişoarei, Ionuţ Popa s-a făcut rapid îndrăgit printre fanii echipei. Chiar dacă primul rezultat (0-5 la Voluntari) a consinfinţit retrogradarea echipei pe teren. Gruparea bănăţeană a rămas norocos în elită prin excluderea Rapidului. Totuşi, participarea în Liga I a venit cu o piatră de moară, un start cu -14 puncte în clasament. O misiune imposibilă la prima vedere, date fiind şi problemele financiare.


„Popică” şi elevii săi au realizat însă „minunea”. Pe muchie de cuţit după ce în ultima etapă Cătălin Straton şi compania au încheiat în lacrimi, pe loc direct retrogradabil. Doar ultimul gol marcat în prelungiri la Botoşani – Pandurii (2-1) a trimis gruparea de pe Bega la baraj. Aici, inima „principalului” a fost poate ruptă în două, dar nu a existat milă pentru vecina UTA şi timişorenii au rămas pe prima scenă. Un deznodământ irepetabil, dar care nu a fost urmat de o continuare pe măsură.

La începutul lui 2018 ACS Poli a avut o nouă „sesiune” de play out. Startul cu eşecuri în această fază a dus la o reziliere „de comun acord”. Astfel, după 623 de zile în funcţie, un număr bun şi la nivel european, Ionuţ Popa a părăsit clubul. Acum chiar la cârma lui UTA, managerul în vârstă de 65 de ani deţine recordul de a fi cel mai longeviv antrenor al clubului. Şi ca durată petrecută pe bancă, cât şi ca vârstă, devansându-l cu o lună pe Florin Marin la acest capitol.

Următoarea opţiune a conducerii a fost şi cea mai puţin fericită la nivelul Ligii I. Fost „naş” al ACS-ului pe când era la Botoşani, Leo Grozavu nu a cunoscut gustul victoriei cu trupa care evolua pe „Dan Păltinişanu”. Cele opt jocuri fără izbândă au pus capul antrenorului pe eşafod, în timp ce echipa totalizase 15 meciuri consecutive fără succes. Deşi echipa mai avea şanse la salvare, a fost preferată o nouă variantă din cadrul clubului. Aurel Şunda figura în acte, dar ex-directorul sportiv Rică Neaga s-a aflat, în fapt, la cârmă. El a obţinut şi victorii, dar insuficiente pentru îndeplinirea obiectivului.

Ştefan Nanu

Carusel în actualul sezon

Nimeni nu ştia la ce să se aştepte după ultima retrogradare în B. Cu datorii uriaşe, ACS Poli a început în vară procedura de intrare în insolvenţă. Ionel Ganea, „principal” la start, a părăsit rapid echipa după succesul din runda a treia, cu Ripensia (3-2). Unul care avea să fie unic timp de alte 16 runde. Antrenorul de la juniori Petre Vlătănescu a asigurat interimatul doar pentru jocul de la Oradea. Apoi pe bancă a fost adus un alt antrenor de la nivel juvenil, dar de la Râmnicu Vâlcea – Ştefan Nanu. Aventura acestuia a fost cea mai nefastă, încheiată cu un singur punct în zece partide la nivelul Ligii a II-a.

Locul său a fost luat de cel trecut în acte ca „secund”, Călin Cojocaru, dar Nanu a rămas în club. Noul sosit a reuşit cât de cât să-i urnească pe tinerii ACS-ului, deja bine „scunfundaţi” în zona retrogradării. Cojocaru a încheiat seceta din teren printr-un 3-0 cu SSC Farul, dar a fost îndepărtat după jocul din final de an pierdut la Brăila şi care i-a readus pe timişoreni în postura de „lanternă”.

13 cu noroc?

La 12 puncte distanţă de „mal”, pentru noul an pe banca echipei a fost adus un tehnician aparent altfel. Valeriu Răchită a primit şi atribuţii de manager general şi e de un optimism incurabil raportându-ne la trecutul echipei. Ex-petrolistul e al 13-lea antrenor din istoria lui ACS Poli şi a făcut deja schimbări importante în lot în încercarea de a salva clubul de la picajul în C. Rămâne de văzut dacă faptele vor fi pe măsura promisiunilor.

În 2018 slujba de „principal” la ACS Poli a fost cruntă. Echipa şi-a schimbat de şapte ori antrenorul, de patru ori doar în ultima jumătate de an. În actualul sezon ultima clasată e lideră în B la capitolul antrenori folosiţi, cinci, şi e urmată de Energeticianul şi Ripensia (cu câte patru). În contrast, cealaltă timişoreană a fost din 2012 încoace un exemplu la capitolul continuitate pe banca tehnică. ASU Poli a avut doar şase antrenori: Toni Foale, Paul Codrea, Sorin Brîndescu, Bogdan Andone, Iulian Prodana (interimar) şi Cosmin Petruescu. Mai mult, chiar şi în fotbalul românesc trendul e de a folosi un număr tot mai mic de antrenori per sezon.

Tehnicienii lui ACS Poli de-a lungul anilor:

Antrenor                    Perioadă                                    puncte/meci

Valentin Velcea          15.08.2012-10.10.2013 – 421 zile     1,68**

Aurel Şunda               10.10.2013-15.03.2014 – 156 zile     1

Dan Alexa                  17.03.2014-22.08.2015 – 523 zile     1,6**

Florin Marin               25.08.2015-21.03.2016 – 301 zile     1,19

Petre Grigoraş             25.03.2016-23.05.2016 –  59 zile      0,56

Ionuţ Popa                  23.05.2016-5.02.2018 – 623 zile       1,32

Leo Grozavu               5.02.2018-17.04.2018 – 71 zile        0,38

Adrian Neaga             17.04.2018-11.06.2018 – 55 zile       1,22

Ionel Ganea                15.06.2018-21.08.2018 – 67 zile       2,25*

Petre Vlătănescu         21.08.2018-27.08.2018 – 6 zile         0*

Ştefan Nanu                27.08.2018-13.10.2018 – 47 zile       0,03*

Călin Cojocaru           29.10.2018-13.12.2018 – 45 zile       0,23*

*antrenori care au pregătit echipa la nivelul eşalonului secund

*antrenori care au pregătit echipa atât în Liga I, cât şi în Liga a II-a

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.