Centrele de permanență din Timiș nu prea sunt frecventate de pacienți. Urmează...

Centrele de permanență din Timiș nu prea sunt frecventate de pacienți. Urmează desființarea a zeci dintre acestea

0
DISTRIBUIȚI

medic

În județul Timiș funcționează, în acest moment, 48 de centre de permanență, dintre care 17 la Timișoara. În astfel de centre, locuitorii pot primi servicii medicale de urgență, oferite de medici de familie și asistenți medicali.

Însă, ministrul Sănătății a atras atenția, ieri, la Timișoara, că personalul din aceste centre de permanență din județul Timiș nu-și prea fac treaba, în condițiile în care nu a scăzut adresabilitatea la Unitatea de Primiri Urgențe.

„Sunt 17 centre de permanență în Timișoara. Statisticile spun că adresabilitatea în Unitatea de primiri urgenţe a crescut, ceea ce înseamnă că nu şi-au dovedit eficienţa.


Din păcate, nu exista un act normativ care să permită desfiinţarea acestora. Noi am făcut un cadru legal, am avut marţi o întâlnire cu un membru al comisiei de medicină de familie şi cu Direcţia de Asistenţă Socială din minister pentru stabilirea acestor criterii, inclusiv de desfiinţare. La nivel naţional, eu sunt adepta existenţei centrelor de permanenţă, pentru că teoretic, aceste centre ar trebui să fie poarta de intrare în unitatea de primiri urgenţe a spitalului”, a precizat Sorina Pintea.

Conform ministrului Sănătății, în județul Timiș ar trebui să funcționeze cel mult 20 de astfel de centre de permanență.

„Am făcut o evaluare a acestora şi avem deja o imagine asupra modului în care trebuie să existe aceste centre de permanenţă. Sunt judeţe care nu au niciun centru de permanenţă, nu e normal. Trebuie să existe, dar ele trebuie să fie repartizate echitabil şi echilibrat pe teritoriul ţării. În judeţul Timiş, dintr-o privire asupra numărului de pacienţi care se adresează UPU, dintre aceştia, câţi sunt urgenţe reale şi câţi nu, un judeţ ca Timişul ar trebui să aibă maximum 20 de astfel de centre. Dar asta vom vedea după ce vom stabili criteriile şi le vom suprapune asupra fiecărui centru de permanenţă. Este opinia mea în urma evaluărilor primite de la comisia de control”, a precizat Sorina Pintea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.