p>

Un important arheolog din vestul țării a murit, aseară, în urma unei grele suferințe, la vârsta de 47 de ani. Este vorba de Alexandru Szentmiklosi, șeful Secției de Arheologie a Muzeului Național al Banatului, a cărui inimă a încetat să mai bată după ce a fost diagnosticat cu o boală cruntă.
Szentmiklosi a avut un rol important, în ultimii ani, în popularizarea fortificației de la Cornești, o așezare contemporană cu legendara Troia. „A demonstrat că lângă Timișoara se află probabil cea mai mare cetate de Epoca Bronzului din lume, contemporană cu perioada Războiului Troian. A reușit să redeschidă șantierul de la Cornești – Iarcuri ce a stat neatins aproape un secol. A scos la iveală artefacte prețioase, a adus specialiști din toată lumea să studeieze enigmele vechii cetăți. Era Doctor în Istorie, cu stagii de pregătire la Berlin, Würzburg, Padova și București, membru în Comisia Națională de Arheologie”, a informat Muzeul Național al Banatului, pe pagina de Facebook.
În total, Alexandru Szentmiklosi a deschis și săpat în peste 30 de șantiere.
Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu o pot face la Capela Funeralia TM, de pe bulevardul Liviu Rebreanu, nr, 98, iar înmormântarea va avea loc marți, la ora 13.00, cimitirul din Freidorf.