„O istorie mondială a comunismului”, lansată la Timișoara

„O istorie mondială a comunismului”, lansată la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Thierry Wolton, personalitate remarcabilă a gândirii franceze contemporane şi autorul mai multor cărţi despre relaţiile internaţionale şi despre unele trăsături ale comunismului, îşi va lansa în data de 1 februarie, ora 18,30, la librăria Humanitas, primul volum al cărţii „O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigaţie istorică”.

Lucrarea, care are peste 3.300 de pagini, a fost scrisă după o documentare temeinică a regimurilor totalitare din întreaga lume, şi a fost recompensată cu Premiul „Jan Michalski” în 2017, în Elveţia, şi cu premiul „Aujourdʹhui” din Franţa, anul trecut. Autorul a analizat odiosul sistem din perspectiva celor trei mari actori ai săi: călăii (volumul I), victimele (volumul al II-lea) şi complicii (volumul al III-lea). Criminalul regim stalinist a însemnat genocidul a milioane de oameni, generat de înfometarea populaţiei, lichidarea intelectualilor, a celor care promovau cultura naţională şi deportări, legitimându-se şi cu complicitatea mai mult sau mai puţin conştientă a unor occidentali, consideraţi de Stalin nişte „idioţi utili”. Cartea a fost elogiată de presa franceză, care subliniază maniera inedită în care Thierry Wolton a arătat „caracterul universal malign” al comunismului, „un sfâşietor şi întunecat tablou al unei himere din care cu greu izbutim să ne desprindem”, a pus accentul pe modul în care, „în numele fericirii şi al libertăţii, unii oameni au putut să dea dovadă, şi încă în mod sistematic, de o asemenea cruzime faţă de oameni”, dar încă nu a avut loc o condamnare internaţională efectivă a acestor regimuri.


„O întreprindere extraordinară. Thierry Wolton sfâşie vălul care încă acoperă crimele regimului comunist şi sfidează imperativele care-au împiedicat condamnarea lui chiar din timpul celui de-al doilea război mondial”, este şi aprecierea istoricului francez Alain Besançon.

Următoarele două volume ale trilogiei, considerată a fi cel mai amplu demers de acest gen, vor apărea în 2019 şi în cursul anului următor. „Comunismul este conştiinţa vinovată mondială. Nici o altă ideologie, într-un interval de timp comparabil, nu a cucerit atât de multe ţări, atât de multe minţi şi nu a distrus atâtea vieţi omeneşti. Şi tocmai omul se află în inima cărţii mele. Nu inventez nimic în această istorie a comunismului, nu există dialoguri fabricate, toate situaţiile despre care vorbesc sunt atestate, în general sunt cunoscute, nu sunt eu cel dintâi care le descoperă. Meritul meu, singurul pe care îl am în raport cu această naraţiune, este acela de a fi adus laolaltă sute de elemente disparate, pentru a vedea lucrurile în ansamblu. Am vrut să-l iau pe cititor de mână şi să-l însoţesc de-a lungul istoriei dramatice a comunismului. Sper că am reuşit; în această carte există carne şi viaţă” sunt cuvintele prin care autorul încearcă să scoată în evidenţă esenţa acestei cărţi. Apariţia în limba română a cărţii lui Thierry Wolton reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente editoriale ale ultimelor luni.

Prezentarea cărţii va fi făcută de autor şi de criticul literar Mircea Mihăieş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.