O pârtie abandonată de mai bine de un deceniu, redeschisă pentru amatorii...

O pârtie abandonată de mai bine de un deceniu, redeschisă pentru amatorii de schi din vestul țării FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-134868745">

Judeţul Arad are, din această iarnă, două pârtii pentru amatorii de schi, una la Moneasa, şi cealaltă la Şiria.

Moneasa, o staţiune de tratament şi turism

Supraumită „Perla Munţilor Apuseni”, Moneasa, aflată în nordul judeţului, la poalele Munţilor Codru-Moma, este cunoscută în primul rând ca staţiune balneo-climaterică, ea deţinând acest statut din 1886, când i-a fost acordat de guvernul imperial pentru apele minerale bicarbonatate, calcice, magneziene sodice şi mezotermale, considerate tămăditoare pentru afecţiunile sistemului nervos central şi periferic, cele ale sistemului locomotor, reumatism sau probleme ginecologice. Aerul puternic ionizat este considerat, de asemenea, un important factor de cură. Staţiunea Moneasa, aflată la o altitudine de 280 de metri, oferă turiştilor numeroase posibilităţi de petrecere a timpului liber, iar din acest an, are şi o pârtie de schi şi una de săniuş.

A fost redeschisă pârtia de schi

Pârtia de schi şi snowboard de la Moneasa, amenajată în anii ʹ70, a fost una căutată de turişti, dar în anul 2006 a fost închisă, din cauză că o parte din terenuri au fost retrocedate  şi au devenit proprietăţi private, pe care s-au ridicat şi case. Primăria Moneasa depusese, încă din 2008, un proiect la Ministerul Turismului pentru amenajarea unei noi pârtii de schi, dar cum acesta nu a primit finanţare, administraţia locală s-a străduit să amenajeze vechea pârtie, care necesita investiţii mai mici, realizabile din bugetul local.

După ce s-a obţinut un ultim acord al unui proprietar care deţinea un teren în locul numit „În dosul Monesei” şi a acceptat un schimb de proprietăţi, vechea pârtie a fost acum redeschisă. Iniţial, ea avea o lungime de 260 de metri, cu un grad mic de dificultate, dar o dată cu reamenajarea ei a fost prelungită, iar în prezent are în jur de 350 de metri lungime. Mai sunt necesare câteva lucrări de detaliu pentru a putea autoriza pârtia, dar dacă e acoperită de zăpadă ea  poate fi folosită, deocamdată cel puţin, neexistând posibilitatea achiziţionării unor tunuri de zăpadă artificială. Pârtia nu a putut fi încă dotată cu o telecabină, aşa încât dealul pe care se află trebuie urcat pe jos.

În afara pârtiei de schi, a fost amenajată o alta pentru săniuş, separată de cea de schi, lungă de 120 de metri, iar în anii următori se preconizează extinderea amenajărilor pentru sporturile de iarnă, astfel încât staţiunea  montană să devină cât mai atractivă şi în acest sezon.

Săniuş şi schi pentru începători, la Şiria

O altă pârtie, mai ales pentru săniuş dar pe care se poate şi schia, fiind binevenită mai ales pentru începători, a fost amenajată în toamna trecută mai aproape de Arad, pe unul din dealurile Şiriei, către „Pietrele albastre”, unde zăpada se topeşte mai greu. Pârtia, lungă de 400 de metri şi lată de 50 de metri, a fost deschisă tot în acest sezon hibernal, unde terenul a fost curăţat de vegetaţie de către administraţia locală, şi se poate urca în vârful pârtiei atât pe drumul asfaltat cât şi pe cel neasfaltat care duce la cetatea Şiriei.

Surse foto: aradon.ro, glsa.ro, Facebook, ski-si-snowboard.ro, radiotimisoara.ro, ghidularadean.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.