Peste 18.000 de proprietăţi au primit cărţi funciare în 2018. Care sunt...

Peste 18.000 de proprietăţi au primit cărţi funciare în 2018. Care sunt localitățile din Timiș cadastrate 100%

0
DISTRIBUIȚI

Peste 18.000 de proprietăţi imobiliare din Timiş beneficiază de anul trecut de cărți funciare, după ce au fost cuprinse într-un program la naţional de înregistrare a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară.

Documentele au fost eliberate gratuit pentru proprietarii de imobile din județul Timiș, Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015 – 2023 (PNCCF), a fost finanțat din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), lucrările din judeţ fiind efectuate prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Timiș. În 2018, au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor la nivel de unitate administrativ-teritorială (UAT) în două comune din județul Timiș, Balinţ și Secaş. De asemenea, în cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale, anul trecut au fost înregistrate în evidențele de cadastru și carte funciară 6.522 imobile, reprezentând o suprafața de 9.734 hectare din județ.

În 2018, OCPI Timiș a semnat contracte de finanțare cu 30 UAT-uri, iar 18 dintre acestea au încheiat contracte de prestări servicii de înregistrare sistematică.


Totodată, anul trecut au fost scoase la licitație primele cinci UAT-uri din județ care vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR), care prevede înregistrarea sistematică a imobilelor din 660 de comune din toate județele țării. Vizate sunt Coşteiu, Denta, Margina, Moraviţa și Topolovăţu Mare. Acestea se număra printre cele 194 de UAT-uri pentru care ANCPI a inițiat procedura de licitație.

În prezent, din totalul de 90 de UAT-uri din județul Timiș care au fost cuprinse în acest program, cinci sunt cadastrate în proporție de sută la sută (Ortisoara, Lenauheim, Sanandrei, Balint, Secas), iar în alte 50 se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale.

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI-peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al localităţilor vizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.