Peste 4,6 milioane de pachete de țigări de contrabandă și peste o...

Peste 4,6 milioane de pachete de țigări de contrabandă și peste o tonă de tutun de nargilea, confiscate de Poliția de Frontieră

0
DISTRIBUIȚI

4.670.000 pachete ţigări de contrabandă, în valoare de peste 8,6 milioane euro, 175,2 kg tutun şi 1.223 kg tutun narghilea au fost confiscate de Poliția de Frontieră din România în primele 11 luni ale anului trecut.. De asemenea, au fost identificate şi destructurate 17 grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări în care au fost identificate 157 persoane. Din cazuistica înregistrată, s-a constatat că traficanţii proveneau, preponderent, din Republica Moldova, România şi Ucraina, dar si din alte state precum: Polonia, Rusia, Bulgaria, Serbia, Turcia, Austria, Germania, Ungaria. Din punct de vedere al rutelor folosite, se constată că majoritatea încercări de introducere a ţigărilor în România au fost înregistrate la frontierele de Nord, Est şi Sud-Vest.

Conform analizei dealizate de IGPF, în Caraş-Severin, Mehedinţi, Timiş sunt descoperite, în general, ţigări de calitate medie şi superioară, achiziţionate din magazinele duty-free şi transportate peste frontieră, în cantităţi mici, de persoane fizice.

La frontiera de Nord (judeţele Maramureş, Suceava, Satu Mare) sunt predominante ţigările de origine din Ucraina, contrabandiştii fiind organizaţi în adevărate grupuri infracţionale, cu segmente în străinătate, la frontieră şi în interiorul ţării. Aceştia încearcă trecerea pachetelor de ţigări (baxuri) peste frontiera “verde”, în special noaptea.


În această zonă, sunt descoperite aproape zilnic persoane care încearcă să traverseze frontiera transportând ţigări de contrabandă, deseori poliţiştii de frontieră fiind nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru reţinerea lor, în conformitate cu prevederile legii, deoarece nu se supun somaţiilor legal.

La frontiera de Est (judeţele Galaţi, Vaslui, Iaşi, Botoşani) sunt predominante ţigările de origine din R. Moldova, introducerea acestora în ţară fiind realizată fie prin punctele de frontieră (cantităţi mari – în mijloace de transport special amenajate, cantităţi mici – de către persoane fizice), fie peste râul Prut.

Cea mai mare captură din vestul țării, anul trecut, a fost de 60.000 de pachete de țigări descoperite într-un camion înmatriculat în Suceava.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.