Posibile noi focare de pestă porcină africană în Timiș. Polițiștii au deschis...

Posibile noi focare de pestă porcină africană în Timiș. Polițiștii au deschis un dosar penal, iar ministrul Agriculturii este așteptat în județ

0
DISTRIBUIȚI

Este alertă în Timiș după ce, ieri, virusul pestei porcine africane a fost confirmat și în județul nostru. Astăzi, la sediul Prefecturii Timiș, a avut loc o ședință a Centrului local de combatere a bolilor Timiș, convocat ca urmare a confirmării virusului la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Belinț.

La finalul ședinței, subprefectul Daniel Franțescu a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că sunt suspiciuni de pestă porcină africană și în alte două localități din Timiș, la Beba Veche și la Bârna. „Mai avem suspiciuni de existență a acestei boli în două comune, respectiv Bârna și Beba Veche, au fost prelevate probe de la animalele moarte și au fost trimise la laboratoarele de analiză. Practic, cauza apariției acestei boli în județul nostru a survenit în urma unui comerț ilicit efectuat de către mai multe persoane cu domiciliul în comuna Giroc, persoane care în momentul de față se află în cercetarea Inspectoratului Județean de Poliție Timiș”, a explicat Daniel Franțescu.

Pe de altă parte, Adrian Popa, șeful Direcției Sanitar-Veterinare Timiș, a declarat că deocamdată nu se pune problema eutanasierii tuturor porcilor din localitatea Belinț, însă zona a intrat în restricții sanitar-veterinare.

„Zona în care a fost identificată pesta a intrat în restricții sanitar-veterinare. Gospodăria respectivă, la fel ca și celelalte gospodării din localitate, sunt sub observație sanitar-veterinară. Animalele care au rămas vii, pentru că anterior au murit opt capete, au fost supuse recoltării de probe biologice, care sunt în lucru. Indiferent de rezultat, aceste două categorii de animale au locuit în același adăpost. Ulterior au fost ucise și neutralizate cadavrele prin îngropare. În această situație s-au făcut două dezinfecții în gospodăria respectivă, inclusiv mijlocul de transport cu care au fost transportate animalele a fost supus dezinfecției. Începând cu a doua zi s-a trecut la inventarierea gospodăriilor cu animale din localitate, a efectivelor de animale și a verificării stării de sănătate a acestora de către echipe de medici veterinari. În momentul acesta nu am pus problema eutanasierii masive în zonă, așteptăm rezultatele buletinelor de analiză, mai ales că porcii în cauză sunt morți sau uciși. Deci în acest moment nu mai există porci. În acest moment nu punem problema uciderii porcilor din localitate”, a declarat Adrian Popa.

De asemenea, Aurel Scornea, inspector-șef adjunct în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Timiș, a afirmat că a fost deschis un dosar penal, fiind cercetat modul în care porcii infectați cu pesta porcină africană au ajuns în județul nostru.


Practic, porcii du pesta porcină din Belinț au fost aduși din județul Bihor la Arad, iar apoi vânduți mai departe în Timiș.

„Este o anchetă în desfășurare pe teritoriul a mai multe județe. Porcii au fost aduși în Timiș din zona contaminată Arad – Bihor. Noi am luat niște măsuri. Am solicitat Prefecturii Timiș să-i conștientizeze pe primari să interzică comercializarea de animale în târgurile de pe raza comunelor. De asemenea, sunt organizate filtre pe căile de comunicații și se fac verificări în târgurile care se desfășoară ocazional pe raza județului Timiș. Cei care se ocupă cu astfel de activități nu folosesc căile de comunicații clasice, drumuri naționale, județene, ci câmpuri agricole, drumuri lăturalnice. Cei de la Bihor au vândut porci la Arad, iar cei de la Arad la Giroc. Ei riscă pedeapsa cu închisoarea, pentru că au pus în pericol siguranța populației. S-a constituit un dosar penal în care se fac cercetări. Sunt două persoane cercetate. Se fac verificări să vedem exact traseul”, a precizat Aurel Scornea.

Reprezentanții DSV Timiș au impus mai multe restricții. Și anume, nu pot fi cumpărați porci din comunele Belinț și Chizătău, dar nici din cele aflate în localitățile apropiate, pe o rază de zece kilometri.

„Interdicțiile se aplică pe o zonă teritorială de trei kilometri, care acoperă localitățile Belinț și Chizătău, și o zonă de supraveghere de zece kilometri, care acoperă mai multe localități. Sunt 19 comune în afară de cele două. Sunt restricții luate în zona de protecție, valabile 40 de zile, și în zona de supraveghere, valabile 30 de zile, urmând a fi modificate în funcție de evoluția lucrurilor”, a adăugat Adrian Popa.

Reprezentanții DSV Timiș fac un apel la crescătorii de porci din județul Timiș „să respecte legislația privind circulația acestora, să apeleze la medicii veterinari pentru orice act de comerț, adică orice vânzare sau cumpărare de porcine se poate face numai pe porci crotaliați, cu acele crotalii galbene, cu număr matricol și transporturile trebuie să fie obligatoriu însoțite de formulare de mișcare emise de medicii veterinari din circumscripții. Pentru orice situație deosebită, orice suspiciune de boală sau mortalitate la porcine și la animale în general, îi rog să anunțe imediat medicul veterinar de circumscripție sau dacă nu, după caz, și direcția sanitar-veterinară sau medicul veterinar oficial pe care îl avem în teritoriu, pe raza întregului județ. Este un mijloc care poate să ne ferească de probleme ce au apărut tocmai prin nerespectarea de către anumite persoane a acestor lucruri, prin transport la negru, prin cumpărări de animale din zone infectate de boală și aducerea lor la câteva sute de kilometri până în Timiș, unde i-au vândut tot așa la negru unor cetățeni și au apărut problemele”.

În acest moment, în 32 de localități din județul Timiș nu sunt medici veterinari. Potrivit reprezentanților DSV Timiș, în județul nostru sunt aproximativ 560.000 de porci.

În perioada următoare, în Timiș este așteptat să sosească și ministrul Agriculturii, Petre Daea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.