Povestea „jazzului alb”. Peste două decenii de Blazzaj

Povestea „jazzului alb”. Peste două decenii de Blazzaj

0
DISTRIBUIȚI

Blazzaj, una din cele mai interesante formații timișorene care a reușit de-a lungul anilor să încânte prin prestațiile sale melomanii din întreaga țară, a luat naștere în 1998. Numele trupei care activează de mai bine de două decenii provine din combinația cuvintelor „blazare“ și „jazz“, iar citit de la coadă la cap, nu e altceva decât „jazzalb“.

Trupa a fost înființată de Florin Barbu și Eddie Neumann, cărora li s-a alăturat Octavian „Vita“ Horvath și se numea la început FunkinLeFree, după care a devenit Blazzaj. Alături de cele două materiale discografice scoase de formație („Blazzaj” și „Macadam”), muzicienii au câștigat atenția publicului cu o culoare proprie, un show incendiar, un jazz foarte ritmat, texte mușcătoare și sarcastice. Concertele lor „curg“ de la sine, fără nici un efort, bazându-se doar peț, prospețime și plaăcerea nebună de a cânta. Desigur, în spate există câțiva muzicieni cu experiență, care au întodeauna acel șarm care face ca evenimentele derulate sub sigla lor să fie memorabile.

Unul din concertele care au rămas adânc întipărite în memoria fanilor Blazzaj s-a derulat în luna decembrie a anului 2013, în în sala de concerte a Liceului „Ion Vidu”, unde a avut loc concertul aniversar de 15 ani. Din păcate, din consistenta listă a invitaţilor speciali pentru acest eveniment au lipsit Alexandrina şi Mara, cele două soliste neputând ajunge la Timişoara din cauza condiţiilor meteo nefavorabile ce au dus la anularea unor curse aeriene. Recitalul s-a bucurat însă de apariţia unor invitaţi care au reuşit să coloreze sound-ul serii în nuanţe cât se poate de diverse. Aplauzele fanilor au „curs“ cât se poate de sincer pentru sound-urile mirifice de theremin „năşite“ de Gabriel Almaşi sau pentru ritmurile de percuţie executate de Sergiu Cătană. De un succes deosebit s-a bucurat şi Cristina Pădurariu, care pe lângă momentele în care a cântat alături de Octavian Horvath „Vita“ (solistul Blazzaj), a avut şi unul deosebit în care urechile spectatorilor au făcut cunoştinţă cu superbul sunet al didgeridoo-ului, iar piesa „The Funk Side“ a căpătat o energie explozivă graţie efectelor de turntablism şi scratch-urilor realizate de K – Lu.

Printre piesele interpretate de membrii trupei care au avut parte de un succes deosebit s-au numărat „Zoom“, „Pierderi de frecvenţă“ sau „Ghetoul de aur“, aceasta din urmă cu al ei şăgalnic text („asociaţia de evidenţiere a lucrurilor profund asemănătoare“) fiind unul din highlight-urile serii.


Din peisaj n-au lipsit nici cele două piese botezate de solistul trupei drept „country“ („Rindeaua“ şi Ograda“), iar Petrică Ionuţescu a fost şi de această dată la-nălţime, evoluând la trompetă, keyboards şi la un moment dat chiar şi la superbul pian Petroff din sală. Ca de obicei, solistul „Vita“ s-a plimbat prin public şi a reuşit să „dezgheţe“ niţel atmosfera, iar la un moment dat – după cum era şi normal – a amintit şi de foştii membri care s-au perindat prin trupa cu „jazz alb“.

Încet, spre viitor

Membrii trupei Blazzaj își încep călătoriile sonore în forţă, demonstrând de fiecare dată că trupa este una „sudată“. Fiecare recital al timişorenilor care sunt cunoscuţi şi pentru textele extrem de inspirate aduce ceva nou în faţa melomanilor şi asta pentru că muzicienii talentaţi ai Blazzaj-ului adaugă la fiecare concert armonii interesante, iar desele lor ruperi de ritmuri adaugă un plus de şarm. Din acest motiv, chiar dacă toate piesele din program sunt biecunoscute fanilor, acestea reuşesc să surprindă în mod plăcut urechile celor care „gustă“ sonorităţile funk – jazz – rock împachetate cu măiestrie în ambalajul Blazzaj.

Pentru toamna anului trecut, formația a pregătit un concert deosebit care ar fi trebuit să se desfășoare într-o locație mirifică, departe de betoanele orașului Timișoara, într-un cadru feeric, la The Village din Buzad, evenimentul fiind inclus în seria de concerte desfășurate sub sigla Moon.Light. „Am mai cântat o singură dată cu Blazzaj acustic, acum mai bine de zece ani, în garajul celor de la Auăleu Teatru de Garaj și Curte, pe strada Hașdeu. Fiecare dintre noi va evolua pe alte instrumente decât cântă de obicei. Gabriel Almași, pe lângă chitară rece cântă și la ukulele, Uțu Pascu cântă tot concertul pe ukulele bass, Vali Potra și-a confecționat tobe dintr-un butoi de pus varză și canistre de benzină și conserve și table și discuri de circular, Sergiu Cătană la fel cântă pe oale… Petrică Ionuțescu și Lucian Nagy vor veni și ei cu tot felul de instrumente ciudate… Eu aș vrea să cânt la un microfon făcut din vrejuri de fasole. Din păcate, acesta s-a rupt….“, ne-a declarat „Vita“, solistul formației. Din păcate, concertul a fost amânat, dar ineditul recital a fost programat pentru 2019 în aceeași locație.

Fireasca întrebare „pe când un album nou“ are parte de un răspuns cât se poate de simplu din partea membrilor Blazzaj. „Ne-am apucat de înregistrat piesele noi, dar este extrem de greu să ne întâlnim. O întâlnire Blazzaj trebuie programată cu trei luni înainte, fiindcă fiecare dintre noi are alte proiecte“, a spus Vita. Așa că până la apariția celui de-al treilea disc Blazzaj nu ne rămâne decât să îi urmărim pe reprezentanții jazzului alb în concerte live. Merită!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.