Premiu important pentru cartea care spune povestea unei tinere cu dizabilități din...

Premiu important pentru cartea care spune povestea unei tinere cu dizabilități din Timișoara care a crescut în grija statului

0
DISTRIBUIȚI

spune-mi eli

Premiu important obținut pentru cartea „Spune-mi Eli”, ilustrată de Dan Ungureanu, care spunea povestea unei tinere din Timișoara cu dizabilități care a crescut 23 de ani în grija statului. Recent, cartea a fost desemnată câștigătoare la secțiunea „Practici inovatoare 2019 pentru viață independentă”, organizată de către Zero Project.

„Este vorba despre o competiție internațională pe tema drepturilor persoanelor cu dizabilitate a cărui obiectiv final este crearea unei lumi fără bariere, din inițiativa Fundației Essl. Peste 4.000 de experți din peste 170 de țări încearcă să identifice și să promoveze global cele mai eficiente și inovatoare practici și politici care contribuie la îmbunătățirea vieții persoanelor cu dizabilitate”, a transmis Asociația „Ceva de Spus” din Timișoara, din care face parte și Eli Moldovan, eroina cărții premiate.

Potrivit reprezentanților ONG-ului care luptă pentru drepturile persoanelor cu deficiențe, cartea „Spune-mi Eli” este o nuvelă grafică bazată pe povestea reală și dură a unei tinere cu dizabilități intelectuale care a trăit 23 de ani în grija statului român și își propune familiarizarea publicului larg cu subiectul izolării și conștientizarea dificultăților cu care se confruntă persoanele instituționalizate. Eroina acestei povești își continuă lupta pentru dezinstituționalizare ca membră a Asociației Ceva de Spus.


Prin proiecte precum și cel în urma căruia a rezultat această carte, asociația îți propune să atragă atenția asupra nevoii de a crea alternative de îngrijire care să respecte drepturile fundamentale ale omului, cum sunt serviciile comunitare incluzive.

Cartea a mai primit atenție și recunoaștere internațională prin includerea în catalogul White Ravens 2018, ce conține 200 de titluri în 38 de limbi din 50 de țări. Specialiști în literatură de la International Youth Library din München, Germania selectează anual cele mai notabile cărți care merită să atragă atenția publicului internațional datorită temei lor universale și/sau datorită abordării artistice și literare, excepționale și adesea inovatoare.

„«Le spunem tot! Bătaie, dușuri cu furtunul, sedat, mâncare…tot!» Asta plănuiau să spună Eli și un grup de orfani autorităților din București când s-au decis să fugă din orfelinatul lor pentru a face cunoscute ororile la care erau supuși zilnic. Planul lor eșuează însă și devine o altă porție a suferinței aparent nesfârșite a celor care cresc orfani. Această carte puternică este bazată pe o poveste reală și urmărește viața lui Eli Moldovan, care, cu ajutorul unui voluntar, a reușit să rupă cercul fricii și adversităților. Dan Ungureanu dă o voce miilor de destine, dar în primul rând adevăratei Eli Moldovan. Ea este acum activist și auto-reprezentant în cadrul Asociației «Ceva de Spus», care sprijină închiderea instituțiilor similar închisorilor din România în favoarea unor alternative precum locuințe protejate care permit orfanilor să crească fără traume”, au scris cei de la International Youth Library.

Toate veniturile din vânzarea cărții merg către Asociația Ceva de Spus și inițiativele sale pentru dezinsituționalizare. Cartea poate fi găsită pe Amazon în format electronic sau poate fi comandată în format fizic direct de la Asociația Ceva de Spus, eli@cevadespus.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.