Primăria Timișoara era să rateze primirea a 44 de autobuze electrice de...

Primăria Timișoara era să rateze primirea a 44 de autobuze electrice de la Ministerul Dezvoltării. Cum a fost îndreptată eroarea

0
DISTRIBUIȚI

După ce a ratat achiziționarea a 50 de troleibuze electrice cu bani europeni, din cauza unor erori în documentația depusă, Primăria Timișoara ar putea primi 44 de autobuze electrice, cumpărate tot din fonduri de la Uniunea Europeană. Asta după ce și acest obiectiv era să fie ratat pentru că nu au fost, inițial, întocmite corect documentele.

Ideea a fost lansată în vara acestui an când, în timpul unei ședințe de Consiliu Local Timișoara, a fost aprobat un proiect de hotărâre cu privire la încheierea unui acord de parteneriat între municipalitate și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Însă, în această săptămână, a fost nevoie de niște modificări, astfel că proiectul de hotărâre a fost resupus votului în timpul ședinței CLT de ieri.

Concret, proiectul a prevăzut “aprobarea Acordului de parteneriat şi a Protocolului de asociere (formele finale) privind realizarea în comun a unei achiziții publice ocazionale în vederea pregătirii şi implementării în comun a proiectului «Achiziție de mijloace de transport public –autobuze electrice»”.

“Având în vedere contextul procesului de dezvoltare urbană durabilă, gradul redus de contractare la nivelul axelor prioritare privind mobilitatea urbană din cadrul Programului operaţional regional 2014-2020, este necesară întreprinderea unor măsuri în regim de urgenţă, prin identificarea unor soluţii de urgentare a încheierii de contracte de finanţare şi de contracte de achiziţii publice, în vederea decontării unor cheltuieli eligibile în cadrul Programului operaţional regional şi includerea acestora în aplicaţii de plată către Comisia Europeană.


Prin realizarea acestui proiect se va urgenta absorbția fondurilor europene destinate îmbunătăţirii mobilităţii urbane. Ca urmare a solicitărilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice, Municipiul Timişoara a identificat un număr de 44 autobuze electrice care vor fi înlocuite cu cele existente în prezent în parcul auto”, scrie în expunerea de motive care însoțește proiectul de hotărâre.

Conform primarului Timișoarei, cele 44 de autobuze electrice ar urma să fie cumpărate de Ministerul Dezvoltării, în urma organizării unei licitații.

“Ne-au sunat cei de la MDRAP și ne-au spus că trebuie să aprobăm niște modificări în acordul respectiv și atunci nu puteam să-l mai trecem decât pe ordinea suplimentară. MDRAP va organiza licitația, pentru că așa este protocolul. Noi mandatăm, în cadrul parteneriatului cu MDRAP, MDRAP-ul să organizeze licitația și noi vom prelua autobuzele după ce contractul de achiziții publice va fi semnat. MDRAP-ul lucrează pe loturi, este posibil să ne cupleze cu un alt oraș, mai departe nu mai e problema noastră, noi nu avem grija procedurii, se ocupă MDRAP-ul. Ne-au prevenit că având în vedere că este prima dată când există un parteneriat între autoritatea centrală și autoritățile publice locale, este posibil să mai apară din mers și alte lucruri care au scăpat inițial și noi să avem deschiderea să ne întrunim în ședințe de îndată ale CLT și să aprobăm modificările sau adăugirile care se impun”, a explicat Nicolae Robu.

Fiecare autobuz electric va avea o lungime de 18 metri. Valoarea totală a celor 44 de vehicule se ridică la aproape 27 de milioane de euro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.