Primarul Robu despre cei care aruncă gunoaie pe unde apucă: „Nu au...

Primarul Robu despre cei care aruncă gunoaie pe unde apucă: „Nu au avut parte de o educație corespunzătoare”. Măsurile propuse pentru ca Timișoara să fie curată

1
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu a vorbit, astăzi, în cadrul conferinței de presă de la sediul PNL Timiș, din nou despre problema gunoaielor din Timișoara. Pentru început, primarul Timișoarei a precizat că „atunci când s-a trecut de la fostul sistem de gestiune al deșeurilor la noul sistem au apărut disfuncții, era de așteptat, la tranziții apar probleme, în general. S–au făcut progrese foarte mari, greul a fost depășit, dar mai e foarte mult de lucru”.

Edilul a vorbit din nouși despre cine este responsabil de ridicarea rampelor clandestine de gunoi, afirmând că „scrie foarte limpede în contract că inclusiv sesizarea depozitelor ilegale de gunoi este în sarcina operatorului de salubritate pe care îl are sub contract ADID. Operatorul trebuie să sesizeze ADID, care analizează și decide ridicarea și în ce condiții. Evident că un operator, firmă privată, trebuie să fie plătit pentru servicii prestate. Pe de o parte, încasează bani de la cetățenii privați abonați sau persoane juridice, iar pentru intervențiile de pe domeniul public, de la Primăria Timișoara încasează banii. Când ne vor veni facturile pentru ce a făcut operatorul ADID, i-am spus asta și președintelui ADID acum două zile, Primăria Timișoara va achita acele facturi. Deocamdată, nu au fost emise, dar evident că noi le vom achita”.

Nicolae Robu a mai adăugat că deși nu era în responsabilitatea sa, s-a implicat în problema gunoaielor prin realizarea paginii de Facebook „Sesizări insalubritate”, despre care spune că s-a dovedit a fi o idee foarte bună. „Alaltăieri erau 84 de locații sesizate cu gunoi casnic și 65 dintre ele erau rezolvate.


Asta înseamnă 77%. Procentul este destul de bun, dar nu e mulțumitor, trebuie să ajungem să nu mai avem nicio grămadă de gunoi menajer, nici crengi, nici pomi de Crăciun și niciun fel de reziduri de mizerie în orașul nostru. Nu ne oprim, vă garantez eu tuturor, îmi permit să spun că vă garantez, chiar dacă nu am prerogative, că orașul va ajunge un model de oraș curat”, a detaliat primarul.

Primarul Timișoarei a mai precizat, în problema gunoaielor, că este nevoie ca cetățenii să fie informați, în condițiile în care o parte nu au fost educați „corespunzător”.

„Eu sunt uimit de ce conduită poate să aibă un număr alarmant de cetățeni. Nici măcar nu îmi vine să-i acuz. Prima dată i-am făcut în fel și chip, dar am ajuns la concluzia că ei sunt așa pentru că nu au avut parte de o educație corespunzătoare. Nici de acasă, că cine știe în ce condiții au crescut, nici de la școală, care, din păcate, nu e orientată așa cum ar trebui să fie, cetățenii s-au trezit în Timișoara sau unii s-au născut aici și nu au avut parte de educația cuvenită, lor li se pare normal să arunce tot ce nu folosesc în casă pe unde apucă. M-am interesat câți au abonament. Mi-am pus întrebarea de unde provine atât de mult gunoi în grămezile ilegale. Am aflat că 80% au abonament și nu e în regulă. Ce fac 20% cu gunoiul oare? Cer o informare juridică să vedem ce putem face. Normal ar trebui să existe cadru legal să obligăm fiecare familie să aibă contract de salubitate. Așa mi se pare că ar fi normal. Să lași pe cineva fără contract nu cred că este în regulă, pentru că inevitabil produce gunoi casnic. (…) Este vorba de lipsa de educație. Tot de la lipsa de educație se stă fără contract. Dacă ar fi suficient de educați acei oameni, ei ar face contractul. Dacă nu îl fac, orașul are o problemă. Sper să găsim cadrul juridic să-i obligăm pe toți să facă contract”, a afirmat Nicolae Robu.

În final, primarul Timișoarei a precizat că se gândește la un sistem prin care, o dată pe lună, cetățenii să aibă posibilitatea de a scăpa de obiectele mari pe care le au prin casă „la prețuri rezonabile. Sunt dispus să subvenționăm o parte, de dragul de a avea un oraș curat”. De asemenea, Nicolae Robu a reamintit că orașul va fi împânzit de camere video, în viitor, pentru a-i prinde pe cei care aruncă gunoiul pe unde apucă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.