Primele ordine de protecție provizorie, emise de polițiști pentru violență domestică. Care...

Primele ordine de protecție provizorie, emise de polițiști pentru violență domestică. Care sunt întrebările cheie și procedura

0
DISTRIBUIȚI

Polițiștii au început să emită odine de protecție provizorii în cazurile de violență domestică, care sunt valabile cinci zile și fără a fi nevoie de încuviințarea unui judecător.  În Caraș Severin au fost emise până acum două astfel de documente. Unul dintre incidente s-a petrecut, în seara de revelion, la Oțelu Roșu. Polițiștii ” au fost sesizați telefonic de o femeie de 37 de ani din localitate cu privire la faptul că un bărbat de 34 de ani, concubinul său, este băut și face scandal  în locuință. La fața locului polițiștii au constatat faptul că bărbatul, în stare de ebrietate, era agresiv, a încercat să arunce pe fereastră un televizor și alte bunuri, iar apelanta prezenta o urmă de agresiune în zona feței. A fost emis ordin de protecție provizorie pentru 5 zile, bărbatul de 34 de ani fiind evacuat din imobil. Totodată se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie”, se arată în comunicatul de presă al Poliției Caraș Severin.

Când și cum se intervine

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări.


Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Întrebări cheie pentru emiterea unui ordin

Primele șapte întrebări se referă la situații de o gravitate mai ridicată. Astfel, printre altele, victima va trebui să răspundă la următoarele întrebări: „Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?”, „A folosit vreodată arme sau obiecte care să vă rănească?” sau „În urma acestui incident aţi suferit leziuni? Echimoze, Excoriaţii, Plăgi tăiate/înţepate/împuşcate, Arsuri, Mutilări, Altele?”.

Dacă la două din primele şapte întrebări răspunsul este afirmativ, poliţistul va încadra situaţia ca având un „risc iminent pentru victimă” şi va putea emite ordinul de protecţie provizoriu.

Alte restricții pentru agresor

În situaţia în care concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului indică existenţa unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, poliţistul care a întocmit formularul de evaluare a riscului emite ordinul de protecţie provizoriu. „Cu ocazia evacuării temporare din locuinţă, agresorului i se oferă timpul strict necesar pentru ca acesta să îşi poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate”, se arată în ordinul MAI care detaliază modul de intervenție.

Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.