Retrospectiva anului muzical 2018 în Timișoara. Lansări și concerte inedite (III)

Retrospectiva anului muzical 2018 în Timișoara. Lansări și concerte inedite (III)

0
DISTRIBUIȚI

Septembrie 2018

– Sub șăgalnicul motto „FacemFain“, la Buzad a avut loc prima ediție a festivalului ElectroRuga, „un mix ideal de tradiție și actual”, după cum spuneau organizatorii evenimentului desfășurat într-un peisaj de poveste, aflat la poalele Dealurilor Lipovei. Printre numele prezente aici s-au numărat The Herbalizer, Enei, sau JFB.

– Editura Casa de pariuri muzicale a organizat un sfârșit de săptămână de foc pentru amatorii de literatură și muzică la Timișoara, cu lansările volumelor „Între Phoenix şi …Le Corbusier, în dialog cu Costin Petrescu“, Stratonelu ((un rocker atipic) Nelu Stratone în dialog cu Florin-Silviu Ursulescu“ și „FSU Florin-Silviu Ursulescu în dialog cu Doru Ionescu“.

– Muzicienii Petre Ionuțescu și Daniel Dorobanțu au lansat un album nou, . Cartea De Piatră compus din 14 piese audio. Materialul a fost înregistrat live, în timpul unui concert susținut de către cei doi artiști în Mănăstirea Sfânta Maria din Radna, aflându-se, din punct de vedere stilistic, la intersecția dintre ambient, modern clasical și jazz.

– Ediția din acest an a festivalului Plai a reprezentat o călătorie sonoră în diverse spații geografice ale lumii.Printre cei care au cântat la acest eveniment s-au numărat Alsarah and the Nubatones, Blitz the Ambassador sau Orkesta Mendoza.

– După o pauză de aproape 3 ani, conceptul Girls Love Techno s-a reîntors pe meleagurile timișorene, în cadrul petrecerii desfășurate sub acest generic la Shopping City Timişoara. Evenimentul organizat de Blackout le-a adus în fața spectatorilor pe Nakadia, Lea Dobricic, Tania și Vess, patru gagici care au demonstrat că și reprezentantele sexului frumos se descurcă de minune în spatele pupitrului.

– La sfârșitul lunii septembrie a avut loc cea de-a șasea ediție a festivalului de muzică și artă electronică Sabotage, eveniment ce include concerte experimentale, selecții de muzică, proiecții video și jocuri de lumini. Motto-ul festivalului “Sabotage The City” reprezintă un îndemn către toți cei pasionați de cultură electronică să își revendice timp de două nopți orașul prin demonstrații de muzică și artă independentă.

a de-a treia ediție a Zilelor Culturale Maghiare, eveniment desfășurat în Piața Victoriei și străzile adiacente, a avut parte de un succes deplin, evenimentele pregătite de organizatori reușind să stârnească interesul spectatorilor. La capitolul muzică, pe scena din Piața Victoriei au evoluat 4S Street, Bagossy Brothers Company, Kolompos, Charlie, Funky Hats, Jazzarosa, Quo Vadis sau Ferenc Demjen.

Octombrie 2018
Formaţia timișoreană Sanctuar a lansat noul material discografic care poartă numele de „Simfonia îngerilor“, un disc mult așteptat de fanii formației, de ceva vreme.

Formația timișoreană Vest Phoenix Cover a aniversat cinci ani de existență printr-un eveniment deosebit în cadrul căruia artiștii au lansat o revistă aniversară

Nu mai e un secret pentru nimeni faptul că Mircea Baniciu este un artist cu „lipici“ la public. De fiecare dată când ajunge „acasă“, binecunoscutul muzician are parte de un public numeros care savurează pe deplin evergreen-urile artistului, cântând alături de el și manifestându-și bucuria de a participa la un act artistic deosebit, cu aplauze zgomotoase. Așa s-au întâmplat lucrurile și la cea mai recentă apariție a artistului care are porecla de „Țețea” în rândul prietenilor, cântarea demonstrând încă o dată – dacă mai era cazul – că Mircea Baniciu este o legendă a muzicii autohtone.

Maestros del Ritmo a lansat un nou mix, un release cu totul special. Proiectul, originar din Timişoara, devenit cunoscut pentru petrecerile de la Ponton Casa Baraj şi Epic Society, a sărbătorit, lansarea volumului cu numărul 30.

Solistul trupelor Blazzaj și IPR a lansat alături de proiectul Reșița Rocks, „A God Damn Life”. Piesa aparține în original trupei Screaming Heads, probabil cei mai cunoscuți reprezentanți ai rockului reșițean. Proiectul Reșița Rocks s-a înființat în 2016 la inițiativa muzicienilor Toni Dijmărescu, Adrian Nițulescu și Flavius Suciu, ce și-au propus să promoveze artiștii și trupele rock din Banatul Montan.

Vest Fest a pregătit pentru ediția din acest an un program deosebit, în cadrul celor trei zile de concerte. Printre artiștii care au concertat la acest eveniment s-au numărat Akua Naru, Dope D.O.D., Șuie Paparude, Paraziții sau B.U.G. Mafia.

Formația timișoreană The Case a lansat single-ul „Means to an End”, melodia fiind cea de-a doua colaborare a artiștilor cu producătorul Adam Whittaker, după „Road to Nowhere, piesă lansată la începutul anului trecut.

Organizatorii celui mai mic festival din Timișoara, Analog Mania și-au întâmpinat spectatorii cu pâine și mere, ceremonia de deschidere a evenimentului reunind un public care savurează experimentele analogice. Prima seară a festivalului a avut parte și de un live performance cu Călin Torsan, Alexandru Hegyesi, Sergiu Cătană, Emil Kindlein, Irinel Cârlan – pe scenă și un inedit acompaniament din rândul publicului realizat de Petrică Ionuțescu, care a avut parte de aplauze sincere la final.

Suflarea rock timișoreană a avut parte de un eveniment inedit. Una din formațiile emblematice ale rock-ului timișorean, Univers,a revenit pe scenă cu un concert unic, în cadrul căruia membrii trupei au interpretat albumul „Zgomotele orașului“, un disc care din cauza cenzurii comuniste nu a văzut lumina zilei.

Noiembrie 2018

Una din cele mai „fresh“ trupe din spectrul pop – rock – ului timișorean, The Skywalkers, a lansat materialul discografic de debut .
A avut loc cea de-a doua ediție a Timişoara Tattoo Expo., un eveniment inspirat si dedicat atât artei tatuajelor, cât și artei desenului și a picturii, animat de alte ateliere conexe și muzică live.

Amatorii de muzici electronice au avut parte de cea de-a treia ediție a festivalului de muzică electronică Lost in Space.


Evenimentul i-a avut ca invitați pe Traumer, Olivian Nour, Cugler, Vzorov, Nic Fanciulli, Atapy, Luca M, JUST2 și Dutu.

Timișorenii care alcătuiesc formația Implant pentru Refuz au lansat un nou videoclip la piesa „Cer-Pământ”, melodie care îl are ca invitat pe Cătălin Chelemen, solistul formației Coma. Piesa este cel de-al doilea single extras de pe următorul album Implant Pentru Refuz, care va fi lansat anul viitor.

Turneul de lansare a celui de-al șaselea album discografic al formației Luna Amară a ajuns la Timișoara, recitalul trupei fiind unul care a iscat un interes deosebit în rândul melomanilor.

Daniel Dorobanțu a susținut cel de-al 10-lea eveniment din seria Concertelor de Basm.

Volumul „Șapte zile, plus una. Mircea Mihăieș în dialog cu Ilie Stepan” a avut parte de o lansare clasică la librăria La două bufnițe și de una inedită la în Aula Magna a Universității de Vest.

Formația R.U.A. (Royal Unknown Artist) a revenit cu un concert pop alternative la Timișoara. Imaginea R.U.A. este timişoreanca Minola Szikszai, care a devenit cunoscută graţie primului concurs de talente desfăşurat la televiziunile autohtone, Alege A.S.I.A, în urma căruia s-a înfiinţat trupa Pops, formaţie care a cântat în anul 2003 pe una din scenele festivalului Sziget din Budapesta.

Formația Jurjak a lansat noul disc „Blues Berry“ cu un recital care a fost inclus în cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului de o zi, acțiune inițiată de Teatrul pentru copii și tineret Merlin din Timișoara.

Antidotul perfect pentru o seară enervant de ploioasă de duminică, la Timișoara, a fost concertul susținut de formația Timpuri Noi. Preț de mai bine de două ceasuri, melomanii au avut parte de un spectacol de neuitat susținut de Dan Iliescu și colegii săi de trupă, evenimentul având toate ingredientele unui „chef“.

În data de 20 noiembrie s-au împlinit 20 de ani de la prima ediție a festivalului TM Base, un eveniment născut din pasiune, dintr-o mişcare underground care a debutat prin câteva chefuri „ilegale“ ţinute în hale industriale din Timișoara. De-a lungul anilor, festivalul TM Base a fost gazda unor spectacole cu nume cât se poate de importante din scena mondială, printre care se numără Noisia, Palotai, Black Sun Empire, Camo and Krokked, Hudson Mohawke, Jay Cunning, JFB, High Kontrast, The Quemists, The Ragga Twins, Ed Solo, Benga, Pendulum, Davis Caretta, The Freestylers, Wax Tailor, The Hacker şi mulţi alţii.

Prima seară din Timișoara Jazz Festival a debutat cu grupul timișorean Pământ. Ceilalți artiști prezenți la acest eveniment au fost chitaristul francez de origine vietnameză Nguyên Lê, Sebastian Burneci Quintet, Tal Gamlieli Trio și Daniel Dorobanțu și Petre Ionuțescu.

Cea de-a 28-a ediție a Galei Blues Jazz Kamo, a adus în fața publicului două seri pline de diversitate muzicală, prestația artiștilor de pe scenă fiind aplaudată îndelung de spectatori. Au susținut recitaluri Bega Blues Band alături de invitatul special Octavian „Vita“ Horvath (Implant pentru Refuz), Sam Amidon. Michel Zenino Trio, JazzyBIT , Machtel Trio și Balkan Salsa Band.

Concertul susținut de mușchetarii blues-ului care activează în formula Bluescore, la Timișoara, a avut parte de un public avizat, care a savurat pe deplin o adevărată sărbătoare muzicală. Și de această dată, cei trei mușchetari (Liviu Pop, Raul Kusak și Hanno Hofer) și-au vrăjit efectiv publicul cu un program de piese „alese“, iar cireașa de pe tort a venit după concertul prorpiu –zis, când la fața locului a avut loc un jam session surpriză, la care și-au adus aportul și Zsolt Szabo (Survolaj), Cristina Pădurariu sau Mircea Chinezon.

Decembrie 2018
Concertul legendarei formații Celelelalte Cuvinte, desfășurat la Timișoara, a iscat un interes deosebit în rândul fanilor formației, astfel încât evenimentul a fost sold-out. Peste 300 de spectatori, unii veniți și din orașele învecinate, au creat o atmosferă de vis. După mai bine de 31 de ani de la lansare, membrii trupei Celelalte Cuvinte au cântat integral piesele de pe primul album al trupei, celebrul „album cu pătrățele”, apărut în 1987, la Electrecord.

Turneul Phoenix „Sinteza – Rapsodia” a ajuns la Timișoara. După anul 2017, în care mitul a aniversat 55 de ani de la momentul expozițiunii, Phoenix s-a întors în fața publicului cu un proiect inedit: o sinteză între ciclul Anotimpurilor prezente pe albumul „Cei ce ne-au dat nume” și Rapsodia 1, emblematică pentru George Enescu.
Unicul concert din România susținut de formația britanică The Doors Alive – inclus în turneul lor european din 2018 – a adunat la Timișoara un public eterogen. Spre deosebire de alte formații din categoria „tribut“ spectacolele celor de la The Doors Alive nu se concentrează pe „peruci“ și alte elemente vizuale care să amintească de experiența originală. Solistul olandez Mike Griffioen nu este tocmai o copie fidelă a lui Jim Morrison, dar atitudinea sa și vocea de pe scenă te teleportează în aria fabuloaselor concerte ale celebrei trupe, iar adevăratul șarm al acestei experiențe este faptul că grupul pare să se concentreze mai mult pe muzică decât pe „imagine“.

Ultimul eveniment din acest an derulat sub umbrela „Jazz Updates“ din Timișoara i-a adus în fața publicului pe membrii formației sârbești EYOT

După premiera absolută ce a avut loc pe scena Sălii Capitol acum cinci ani, „Meșterul Manole”, opera Rock-Simfonic compusă de Josef Kappl pe un libret de Victor Cârcu a revenit pe aceeași scenă, în data de 10 decembrie.

Amatorii de muzică electronică au avut parte de o petrecere aniversară care a marcat douăzecei de ani de existenţă a „echipei” AnonimTM. Alături de petrecerile care au adus în oraşul nostru o serie de nume legendare ale muzicii electronice şi nu numai, cei de la AnonimTM au iniţiat o emisiune săptămânală de radio, o compilaţie anuală dedicată exclusiv muzicienilor timişoreni şi o serie de acţiuni de coagulare a scenei muzicale timişorene sub genericul Made in TM.

În 20 decembrie a avut loc Rock pentru Revoluție, un concert care a marcat 29 de ani de când Timişoara a devenit primul oraş liber din România. Au cântat Pro Musica, Implant pentru Refuz, Melting Dice şi Sanctuar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.