Primarul Robu despre scandalul gunoaielor din Timișoara: „Eu și când sunt pe...

Primarul Robu despre scandalul gunoaielor din Timișoara: „Eu și când sunt pe plajă mă frământ de problemele orașului”

2
DISTRIBUIȚI

Nicolae Robu a venit, astăzi, cu noi precizări legate de modul de colectare a gunoiului din Timișoara. Primarul Timișoarei a ținut încă o dată să afirme că Retim trebuie să ridice toate rampele clandestine din oraș și că populația ar fi fost „intoxicată”.

„Ați văzut că s-a confirmat ceea ce am spus eu, inclusiv din rapoartele pe care eu le tot public pe Facebook cu cine strânge gunoiul casnic. Este treaba Retim-ului să strângă, care are contract doar cu ADID, nicidecum cu Primăria Timișoara. Noi punem umărul, pentru că vrem un oraș curat și vă garantez eu că vom fi un oraș exemplu și la capitolul curățenie, numai că asta mai ia timp. A fost nevoie de timp până s-au pus lucrurile în mișcare cât de cât pe noul sistem și s-au înțeles responsabilitățile. Eu le-am înțeles din start, alții nu le-au înțeles și, din păcate, populația a fost intoxicată, spunându-i-se mereu altceva. Confirmarea cea mai clară că lucrurile sunt așa cum le-am prezentat eu este că toate aceste rampe clandestine sunt ridicate de Retim, nicidecum nu sunt ridicate de operatorul Primăriei Timișoara, de Primăria Timișoara sau altcineva. Scrie în contract. Ce m-am mirat este că eu v-am citit din contract la o conferință de presă și dacă omul de rând nu avea de unde să știe, dvs ați fi avut de unde să știți, că v-am citit ce scrie în contract, că operatorul contractat de ADID are această obligație, inclusiv să sesiseze primăriile, nu doar cea a Timișoarei, asupra rampelor clandestine și Primăria Timișoara sigur plătește ceea ce nu pot plăti abonații, adică cetățenii”, a precizat Nicolae Robu.

Primarului Timișoarei i s-a atras atenția că au fost probleme și în ceea ce privește coșurile de gunoi stradal, edilul recunoscând că nici această parte nu a funcționat „așa cum ar fi trebuit”.

„Sigur că a fost și această problemă, am spus eu vreo clipă că nu a fost și această problemă? În permanență am spus că sunt două categorii de probleme: o categorie vizează gunoiul casnic, indiferent că este în pubelă, lângă ea, că este la colț de stradă sau unde o fi depus de către acești necivilizați care, din păcate, sunt între noi.


Asta este o problemă și acest gunoi nu-l ridică operatorul Primăriei Timișoara, ci operatorul ADID. Și a doua problemă este cu curățenia la capitolul coșuri de gunoi, la măturat și spălat străzile. Nici partea aceasta, care e în responsabilitatea Primăriei Timișoara, nu a funcționat așa cum ar fi trebuit. Lucrurile se pun în mișcare. Eu cred că oricine a putut vedea progrese, și dincolo de vorbe, eu lucrez total transparent”, a detaliat Nicolae Robu.

De asemenea, primarul Timișoarei le-a declarat jurnaliștilor că i-a venit ideea de a realiza pagina de Facebook „Sesizări insalubritate”, pe care cetățenii pot reclama unde sunt grămezi de gunoi, în timp ce era la plajă, în SUA.

„Ideea care mi-a venit pe o plajă, cu înființarea unei pagini Facebook dedicate, că eu și când sunt pe plajă mă frământ de problemele orașului, eram în concediul meu legal, s-a dovedit a fi excelentă, pentru că este o transparență totală. Cetățenii vin și sesizează cu poză, indică adresa și ați putut vedea că li se dă răspuns, cu titlul de comentariu rezolvat. Și în felul acesta vom pune lucrurile la punct, că noi nu avem o armată de oameni care să colinde orașul. Retim-ul a început să funcționeze corect și sesizează unde sunt rampe și intervine. Ceea ce trebuia să facă de la început. Este un contract. Dincolo de orice vorbe, contractul funcționează. Mă așteptam ca dvs să faceți același lucru, să transmiteți mai departe informația corectă”, a precizat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a anunțat că, în această seară, se va întâlni cu președintele ADID, Traian Stancu, pentru a discuta despre problema gunoiului.

„Eu mă implic în găsirea de soluții, chiar dacă nu e responsabilitatea mea nimic din ce ține de gunoiul casnic, dar mă implic. Până acum, la resturile vegetale am intervenit noi cu operatorii noștri de întreținere a spațiilor verzi, dar și astea cred că vor intra în atribuțiile ADID, până la urmă, ele sunt la limită cumva. Probabil va fi nevoie de un act adițional la contract. Nu știu exact care e soluția. Până la urmă, trebuie să găsim soluții să facem ca orașul să fie curat. Prin asemenea dificultăți au trecut toate orașele când s-a făcut trecerea la noul sistem. Numai că la alții s-a făcut mai devreme trecerea, cu câțiva ani. Noi am făcut acea prelungire de contract, de aceea abia acum am fost în situația în care alții au fost în 2015, acum câțiva ani buni”, a adăugat Nicolae Robu.

Foto: Virgil Simonescu

2 COMENTARII

  1. Minciuni ordinare si sfruntate!!! Nesimtitul blocheaza pe ORICINE indrazneste sa-l critice! Pressalert, nu va sesizati?! In SUA este INTERZIS sa blochezi, ca politician, pe o pagina publica, pe un alegator, cat timp nu prolifereaza amenintari! Numai jegul asta face ca pe mosie ce-i trece prin cap!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.