Scandal pentru aprobarea unui proiect imobiliar controversat: ”Se produce o descalificare la...

Scandal pentru aprobarea unui proiect imobiliar controversat: ”Se produce o descalificare la nivel intelectual pentru fiecare, în funcție de ce debitează”

0
DISTRIBUIȚI

A fost scandal, aseară, în ședința extraordinară a Consiliului Local Timișoara, după ce pe lista suplimentară a ordinii de zi au apărut două proiecte. Unul dintre acestea s-a referit la aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu „Imobil în regim de înălțime maxim S+P+3E cu spații comerciale, servicii și locuințe colective”. Este vorba, de fapt, despre un bloc care ar urma să se construiască pe str. Mareșal Constantin Prezan, beneficiar fiind SC Noua Casă Locuințe SRL.

Proiectul a mai fost trecut pe ordinea de zi într-o altă ședință care a avut loc în luna decembrie a anului trecut, dar retras pentru că au existat mai multe întrebări, însă nu a fost prezent niciun reprezentant din Direcția de Urbanism pentru a răspunde la ele.

Ieri, înainte ca lista cu cele două proiecte suplimentare să fie supusă votului, Nicolae Robu a explicat că “atunci când a mai fost supus votului, ați avut niște întrebări și nu a avut cine să vă răspundă la ele. Nu ați contestat nimic din el. Atunci am spus că este corect să îl retrag, pentru că dacă un consilier are nelămuriri, trebuie să fie cineva din aparatul de specialitate care să-i răspundă. Aveți acum reprezentanți ai Direcției de Urbanism, cărora le puteți adresa întrebări și care vă pot răspunde”.

Consilierul local PNL Lucian Căldăraru l-a întrebat pe arhitectul-șef al Primăriei Timișoara, Sorin Ciurariu, dacă proiectul îndeplinește toate prevederile legale pentru a putea fi aprobat, iar acesta i-a răspuns că “da, are toate avizele și înscrisurile necesare pentru a fi supus dezbaterii consiliului local”. A intervenit și consilierul local PSD Gabriela Popovici, care l-a întrebat pe edil care a fost urgența, astfel încât proiectul să fie introdus pe lista suplimentară.

“Am întrebat de ce acest proiect nu a fost dat din timp, pentru că l-am retras acum nu știu câtă vreme fără niciun motiv. Domnul director Ciurariu mi-a dat un răspuns la care eu încă mă mai mir, că legea prevede să introduce la aprobare astfel de documentații de urbanism doar la solicitarea beneficiarilor. Beneficiarul a solicitat o dată, atunci eu l-am retras și nimănui nu i-a trecut prin cap, mă refer la beneficiar, să venim și să mai cerem expres încă o dată să se mai introducă la vot. Era ceva natural că s-a retras pe un motiv ca cel menționat, că nu a fost nimeni de la Urbanism și că aparatul birocratic își face datoria și îl reintroduce, având grijă să fie și reprezentat în ședință, pentru a putea răspunde la întrebări. Beneficiarul a venit supărat că nu este pe ordinea pe zi, pentru că, din câte am înțeles, îi expiră unul dintre documente și trebuie să o ia de la capăt.


Ăsta e motivul pentru care în final am spus bun. Mi se pare că așa-i corect față de un cetățean al orașului, să nu-l încurcăm, ci să introducem la vot”, a explicat Nicolae Robu.

Consilierul local PSD Dan Idolu a luat cuvântul pentru a-i comunica primarului că nu beneficiarul trebuia să facă lista cu proiectele suplimentare sau ordinea de zi, “noi nu avem nicio treabă cu constructorul sau cu beneficiarul”. “Timpul nostru este prețios, nu votați și cu asta basta. Ne judecă lumea pe fiecare pentru ce facem, ne răpiți la fiecare ședință ore în care noi avem de lucru, dumneavoastră probabil că nu aveți. Discutăm când suntem constructivi, dar nu ne dedicăm timpul pentru Dan Idolu. Ne pierdem vremea cu toate aberațiile pe care le auzim ședință de ședință”, a strigat Nicolae Robu.

Dan Idolu a încercat să-și exprime mai multe puncte de vedere cu privire la acest proiect de hotărâre, printre care și acela că “la cererea expresă a beneficiarului a fost introdus proiectul pe ordinea de zi”. iar primarul Timișoarei a ridicat tonul iar la consilierul local, transmițându-i “nu mai mințiți. Se produce o descalificare la nivel intelectual pentru fiecare, în funcție de ce debitează aici. Vine momentul socotelii pentru fiecare dintre noi, nu uitați asta. Nu vă mirați nici de atitudinea cetățenilor. Fiecare este judecat după ce face”.

În final, introducerea celor două proiecte de hotărâre pe lista suplimentară a fost aprobată, însă discuțiile au continuat și în momentul în care a fost nevoie de votul aleșilor locali pentru proiectul în sine.

Astfel, Dan Idolu l-a întrebat pe Sorin Ciurariu când expiră certificatul de urbanism, iar arhitectul-șef i-a răspuns că la data de 1 martie 2019. De asemenea, Idolu a precizat că “cei prezenți în sală la ultima ședință au spus că nu este acordul vecinilor. Vecinii au făcut cerere la primărie, dacă-i respectăm pe acei oameni, nu trebuia să-i păcălim și să băgăm pe lista rapidă, pe cale scurtă, pe motiv că este solicitarea urgentă a beneficiarului. Oamenii au spus atunci că nu își dau acordul, au invocat problema cu aliniamentul, care pornește dintr-o stație de autobuz intrarea la bloc, într-o zonă de case. Mi se pare nefiresc acest mod de lucru”.

“Proiectul a îndeplinit toate procedurile, inclusiv în comisii, pentru a fi prezentat consiliului în ședința din decembrie. El a parcurs întreaga procedură către consiliul local în timpul real alocat. Au existat două dezbateri publice pe acest proiect. Poziția cetățenilor este consemnată în procesul verbal de la ambele dezbateri. Noi am considerat că atât timp cât au fost respectate toate prevederile legale pentru a înainta consiliului local acest proiect, este cazul să-l înaintăm. Referitor la acordul vecinilor, vă citesc cum a fost dat certificatul de urbanism: conform PUZ aprobat, zonă de locuințe colective, comerț și alimentație publică. Deci, funcțiunea este stabilită prin PUZ, ceea ce am cerut noi prin acest PUD a fost conformarea față de limitele parcelei. Nu există în certificatul de urbanism o solicitare privitor la acordul vecinilor”, a detaliat arhitectul-șef.

De asemenea, Dan Idolu a precizat că, referitor la acest proiect, că “ajuți un om și păgubești pe alții. Nu li s-a cerut prin certificatul de urbanism acordul vecinilor, dar trebuia să li se ceară”.

În final, proiectul de hotărâre a căzut, fiind votat de doar nouă consilieri locali, trei s-au abținut, iar doi au votat împotrivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.