Suspiciune de pestă porcină africană în Timiș. Mai multe animale au murit

Suspiciune de pestă porcină africană în Timiș. Mai multe animale au murit

0
DISTRIBUIȚI

Mai multe decese ale unor porcine din trei gospodării din localităţile timişene Belinţ şi Bârna sunt suspecte ca fiind din cauza contactării pestei porcine africane. Probele au fost prezentate DSVSA Timiş vineri seara, iar testele de laborator au ridicat suspiciuni de prezenţă a acestui virus în una dintre probe. Pentru a se continua cercetările, acestea au fost trimise la Bucureşti, primele rezultate fiind aşteptate în cursul zilei de marţi.

Astfel, în seara zilei de vineri 25 ianuarie, a fost notificată, în urma examenelor de laborator efectuate de către DSVSA Satu-Mare, o suspiciune de pestă porcină africană la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Belinţ, judeţul Timiş.

Conform procedurilor, probele au fost trimise către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laborator Naţional de Referinţă, pentru confirmarea diagnosticului.

În urma investigaţiilor preliminare, a rezultat că în perioada 10-11 ianuarie au fost cumpărate, de către două persoane din satul Belinţ şi o persoană din satul Bârna, un număr de 25 capete tineret porcin, de la o exploataţie situată în extravilanul localităţii Giroc, judeţul Timiş.


Porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare şi nici însoţite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscripţiile respective nefiind anunţaţi de aceste tranzacţii, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislaţiei.

Până la data apariţiei rezultatului de laborator, muriseră 23 porcine, am aflat de la DSV Timiş.

Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie. Investigaţiile vor continua şi în zilele următoare. Centrul Local (judeţean) de Control al Bolilor, a fost convocat în vederea analizării situaţiei şi adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane.

DSVSA Timiş solicită crescătorilor de porcine, să nu procedeze la achiziţii de porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mutare a porcinelor din exploataţiile de origine către alte locaţii se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.