Timișorenii vor plăti mai mult pentru ridicarea gunoiului în 2019. Ce modificări...

Timișorenii vor plăti mai mult pentru ridicarea gunoiului în 2019. Ce modificări de prețuri a solicitat Retim pentru depozitul de la Ghizela

0
DISTRIBUIȚI

Începutul de an vine cu vești proaste pentru locuitorii din Timișoara, care vor fi nevoiți să plătească mai mulți bani pentru ca Retim să ridice gunoiul. De asemenea, Retim vrea sume mai mari și de la Consiliul Județean Timiș pentru a opera depozitul de deșeuri de la Ghizela.

Aleșii locali din Timișoara au pe ordinea de zi de mâine un proiect de hotărâre cu privire la modificarea tarifelor de salubrizare practicate de către Retim pentru activitatea de colectare și transportul deșeurilor municipale, pe care o desfășoară în zona 1 a județului Timiș, din care face parte și Timișoara. Astfel, pentru populația din mediul urban, tarifele cresc la 8,33 lei/persoană/lună, pentru populația din mediul rural – 2,84 lei/persoană/lună, iar pentru operatorii economici și instituțiile publice – 277,35 lei/tonă.

Conform documentației care însoțește proiectul de hotărâre, tarifele de salubrizare vor fi majorate cu scopul încadrării “în noile condiții legislative conform OUG 109/2005 cu privire la intrarea în vigoare a contribuției pentru economia circulară pentru deșeurile municipale destinate a fi eliminate prin depozitare începând cu data de 1 ianuarie 2019, precum și asigurarea unui serviciu de salubrizare performant, care să satisfacă nevoile comunității locale prin desfășurarea de activități de întreținere, curățenie și igienizare a domeniului public”.

De asemenea, și consilierii județeni din Timiș vor vota, mâine, în plen, un alt proiect de hotărâre cu privire la aprobarea modificării contractului de concesiune semnat între instituție și Retim pentru operarea depozitului de deșeuri de la Ghizela.


Concret, este vorba de majorarea tarifelor pentru preluarea deșeurilor, fiind nevoie de încheierea unui act adițional în acest sens.

Din documentația care însoțește proiectul de hotărâre aflăm că este nevoie de aceste majorări ca urmare a includerii în tarife și a “contribuției pentru economia circulară și prin aplicarea indicelui general de inflație de 5,42% comunicat de Institutul  Național de Statistică”. Măsura vine ca urmare a faptului că, anul trecut, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență, “având la bază abordarea de la nivelul Comisiei Europene”, prin care s-a modificat denumirea taxei de depozitare, care trebuia aplicată de la 01 ianuarie 2019, în “contribuția pentru economia circulară”.

Aceasta se aplică în cazul deșeurilor municipale destinate a fi eliminate prin depozitare. De asemenea, a fost modificat și cuantumul acestei contribuții pentru economia circulară, respectiv 30 lei/tona pentru anul 2019 și 80 lei/tona începând cu anul 2020. Potrivit ordonanței de urgență, costurile generate de contribuția pentru economia circulară trebuie introduse în tarifele tuturor operatorilor de instalații de tratare a deșeurilor.

Retim operează depozitul de deșeuri nepericuloase din comuna Ghizela din anul 2013. Pentru toate cele patru tipuri de activități desfășurate urmează să se modifice tarifele pe care Retim le practică. Astfel, pentru preluarea deșeurilor municipale reziduale în vederea depozitării se va percepe un tarif de 89,04 lei/tonă, mai mare cu 33,04 lei/tonă, pentru preluarea deșeurilor municipale reziduale în vederea tratării mecano-biologice – 87,57 lei/tonă, mai mare cu 21,47 lei/tonă, pentru preluarea deșeurile reciclabile colectate separat în vederea sortării – 57,69 lei/tonă, mai mare cu 12,99 lei/tonă, iar pentru preluarea deșeurilor biodegradabile în vederea compostării – 56,14 lei/tonă, mai mare cu 3,14 lei/tonă. Aceste tarife majorate sunt fără TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.