Toți copiii din România au, de anul acesta, conturi deschise de Guvern....

Toți copiii din România au, de anul acesta, conturi deschise de Guvern. Ce pot face părinții cu acestea

0
DISTRIBUIȚI

pusculita

Decizie inedită luată de Guvern. Începând cu 1 ianuarie 2019, au fost deschise conturi de economii pentru fiecare minor din România. În acest conturi, părinții pot depune bani pentru a beneficia de primă de stat, precum și de o dobândă anuală de 3%, scrie adevarul.ro. În total, au fost deschise aproximativ 4,17 milioane de conturi la Trezorerie, în numele tuturor copiilor din România.

Conturile au fost deschise după ce, în data de 1 decembrie 2018, Guvernul a aprobat programul guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”, care a devenit operațional începând cu 1 ianuarie 2019. Astfel, părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor cu vârsta până la 18 ani, din întreaga ţară, pot să depună sume de bani în contul acestora, a anunţat Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP).

Pentru efectuarea de depuneri, nu este nevoie de nicio cerere. Este necesar doar efectuarea unei plăţi prin virament bancar, mandat poştal sau o depunere în numerar.


Pe numele copiilor s-a deschis la Trezoreria Statului sector 1 contul special de economisire „Contul individual de economii Junior Centenar”, codificat cu codul numeric personal al copiilor beneficiari, indiferent de domiciliul acestora, pe baza informaţiilor furnizate de Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare.

Pe de altă parte, experții susțin că programul „gROwth – Contul de economii Junior“ va avea mai multe efecte negative.

„Este o măsură care creşte inegalităţile şi îi avantajează pe cei care au deja bani, evident. În condiţiile în care în România există foarte multă sărăcie şi inegalitate, şansa ca aceşti oameni (oamenii săraci – n. red.) să pună pe lună 100 de lei, în condiţiile în care, de obicei, familiile sărace au şi mai mulţi copii, este mică. Prin urmare, copiii oamenilor săraci vor rămâne săraci în continuare (…) este o măsură care accentuează această reproducere a sărăciei. Evident, statul trebuie să încurajeze ascensiunea socială a celor care provin din familii sărace. Mai degrabă asta ar trebui să facă, în condiţiile în care avem această structură socială (…) Singura şansă este să investim în educaţie, dar şi să creştem standardul de trai al acestor familii care sunt destul de numeroase, în România”, a declarat, pentru adevarul.ro, Sebastian Ţoc, sociolog, cercetător la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV), specializat pe probleme de stratificare socială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.