Via Transilvanica, proiectul românesc de o mie de kilometri de pelerinaj pentru...

Via Transilvanica, proiectul românesc de o mie de kilometri de pelerinaj pentru turiști FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1374852052">
Castelul Nopcea

În timp ce Timişoara, judeţul Timiş şi administraţia arădeană nu par să depună vreun efort pentru a spori numărul turiştilor din capitalele de judeţ şi localităţile care ar putea atrage vizitatori, numărul acestora fiind în continuă scădere, în judeţele învecinate administraţiile locale depun tot mai multe eforturi pentru a restaura bunuri din patrimoniul arhitectural pe care îl deţin, pentru a le include în circuite turistice.

Consilierii judeţului Hunedoara au votat un proiect pentru restaurarea castelului din Săcel care a aparţinut lui Franz Nopcea, iar astăzi este unul din monumentele istorice ale judeţului. Supranumit „László Față Neagră” pentru că,  potrivit legendei, se deghiza noaptea și se transforma în jefuitor la drumul mare, devenind spaima nobililor din comitat, el era nepotul unui nobil român din Ţara Haţegului al cărui nume a fost maghiarizat. Familia a deţinut şi conacele din actuala comună General Berthelot şi Zam.

Traseul turistic Via Transilvanica, un proiect de pelerinaj inspirat din potecile străbătute de pelerini în Spania şi cele de anduranţă din Statele Unite sau India, a fost iniţiat de Asociaţia Tăşuleasa Social şi este un proiect care include obiective culturale menite să pună în valoare istoria şi identitatea regiunilor pe care le străbate, oportunităţi sportive şi de destindere. Via Transilvanica porneşte de la Drobeta Turnu Severin şi constă în amenajarea a aproape 1.000  de kilometri de drum care străbate zece judeţe, printre care Caraş-Severin şi Hunedoara, pentru a ajunge la Putna. El va trece prin Valea Cernei, Parcul Domogled, „terra daco-romana” între Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi Munţii Orăştiei, Valea Mureşului până la Alba Iulia, locul Marii Uniri, „terra Saxonia” şi „terra siculorum” ţinuturile locuite de saşi şi secui, şi va străbate prin Munţii Călimani până în Bucovina.

Proiectul s-a bucurat de multă susţinere atât din partea unor firme private cât şi a autorităţilor, iar primii 140 de kilometri au fost deja inauguraţi şi au primit certificat de omologare din partea Ministerului Turismului ca traseu turistic. Drumul va fi marcat cu borne şi vor fi furnizate informaţii despre gradul de dificultate al traseului.

Primăria Hunedoara doreşte reabilitarea centrului istoric al oraşului şi întreaga zonă a castelului Corvinilor, realizarea unui muzeu al fierului şi amenajarea albiei râului Cerna cu fonduri europene, iar la Băile Herculane, amenajările care se vor face cât de curând în zona centrală, vor impulsiona investiţiile în hoteluri.

Surse foto: wikipedia.org, alerg.ro, timponline.ro, glasul-hd.ro, expressdebanat.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.