143 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Cum este sărbătorit...

143 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Cum este sărbătorit marele artist la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1675000064">

Astăzi se împlinesc 143 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, sculptorul român devenit celebru pe întregul mapamond dar renegat multă vreme de statul român. Nici astăzi, când valoarea lui este recunoscută, opera sculptorului nu se bucură de preţuirea pe care o merită, dar cei care îl admiră organizează în această zi mai multe manifestări, pentru a-i aduce un omagiu.

La Timişoara, marele sculptor este sărbătorit astăzi la Centrul Multifuncţional Bastion, unde, la ora 12.00, are loc simpozionul „Ziua Brâncuşi” organizat de asociaţia „Fiii Gorjului – Timişoara 1984” şi de Asociaţia Culturală Constantin Brâncuşi, precum şi la biblioteca judeţeană „Sorin Titel”, care a organizat o expoziţie la secţia de arte „Deliu Petroiu” de la bastionul Theresia, cu albume şi cărţi despre Brâncuşi. Tot aici, la ora 18.00 va avea loc vernisajul unei expoziţii de pictură a elevilor de la şcoala gimnazială nr. 30, premiaţi la concursuri naţionale de desen.

Arhitectul Mihai Donici, un mare admirator al lui Brâncuşi care a organizat mai multe evenimente cu prilejul sărbătoririi acestuia şi a fost unul dintre cei care au protestat împotriva neputinţei statului de a găsi 10 milioane de euro pentru a cumpăra lucrarea „Cuminţenia pământului”, va fi prezent şi astăzi, între orele 13,00 şi 14,00, lângă bustul sculptorului, cu expoziţia de etnosculptură „Lângă Brâncuşi. Expoziţie de o oră”, care doreşte să reconstituie lumea formelor brâncuşiene, alcătuită din artefacte originale dintr-o mare cultură populară tradiţională, care prefigurează lumea artistului.

La ora 14.00 va avea loc procesiunea de sfinţire şi depunere de coroane la bustul sculptorului Constantin Brâncuşi de pe strada Oituz, procesiunea, condusă de preotul Vasile Bădescu, fiind sprijinită de Asociaţia Avram Imbroane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.