Cum să mobilizezi o comunitate. Ambiția unei tinere a dus la realizarea...

Cum să mobilizezi o comunitate. Ambiția unei tinere a dus la realizarea celei mai moderne secție de boli infecțioase pentru copii

0
DISTRIBUIȚI

O tânără a strâns sute de mii de euro în doar doi ani, bani cu care a realizat cea mai modernă secție de boli infecțioase destinată copiilor din România. Anamaria Nyeki Popa ne dovedește că oamenii pot face minuni, dacă primesc și un mic imbold.

Tânăra din Arad a reușit să facă într-o perioadă scurtă de timp ceea ce statul nu a fost în stare în zeci de ani. Femeia în vârstă de 31 de ani a avut un vis măreț, demn de toată lauda: ca micuții cu diferite afecțiuni care ajung în spital să fie tratați în condiții decente. La început, a vândut mărțișoare sau turtă dulce, în speranța că va strânge măcar o mică parte din fondurile necesare pentru a moderniza Compartimentul Boli Infecțioase Copii al Spitalului Județean Arad.

În scurt timp, locuitorii din Arad au auzit de proiectul „Cu drag pentru viitor”, inițiat de Anamaria prin Cetatea Voluntarilor, ONG pe care tânăra l-a înființat pe când avea 24 de ani, și au pus mână de la mână pentru a face o minune pentru micuții bolnavi. Imediat, acțiunea de strângere de fonduri a căpătat o întorsătură neașteptată. Numeroase firme, dar și o mulțime de oameni simpli s-au mobilizat, astfel că, în doar șase luni, s-a strâns o sumă uriașă de bani. Aproximativ 200.000 de euro, bani cu care a fost adus la standarde europene un etaj al Compartimentului Boli Infecțioase Copii. Un vis măreț, care părea aproape imposibil de realizat la început.

„Este frumos să-ți ajuți semenii. Eu iubesc oamenii, iubesc copiii necondiționat. Acum, de când o am pe fetița mea Ilinca, de o mie de ori mai mult. Am schimbat radical secția și astfel am demonstrat că se poate. Cred că am avut nevoie de o gură de oxigen ca noi, arădenii, să ne unim, scopul a fost de a schimba lucrurile și cred că sănătatea este cea mai importantă. Totul a pornit de la faptul că nepoata mea, Ruxandra,  în vârstă de 11 ani, a fost internată pe acel compartiment, fiind diagnosticată cu leucemie, și am văzut ce condiții erau”, ne-a povestit Anamaria Nyeki Popa.

 

ONG-ul faptelor bune

Tânăra din Arad spune că a început să facă lucruri bune pentru comunitatea din oraș în urmă cu câțiva ani, când a început să meargă împreună cu mai mulți voluntari în maternitate și în secția de pediatrie 1 pentru a ajuta cu scutece și lapte copiii abandonați. „Ne-am dat seama că micuții abandonați stau singuri peste zi, am găsit voluntari care să vină să stea cu copilașii în spital, le făceam băiță, le duceam hăinuțe și am avut foarte multe campanii de strângere de fonduri, am ajutat foarte multe mame. Apoi, mamele au protestat în stradă pentru condițiile inumane de la Compartimentul Boli Infecțioase Copii din Arad, în vara lui 2017. Atunci ne-am înarmat. Inițial, am vrut să facem chirurgia și ortopedia pediatrică, dar acolo lucrurile nu au mers așa cum ne-am dorit și ne-am mutat proiectul și atenția către Compartimentul de Boli Infecțioase Copii, fiind și o secție în care era nevoie de o foarte mare schimbare”, a explicat Anamaria Nyeki Popa.

Astfel, în august 2017, Cetatea Voluntarilor Arad a început campania de strângere de fonduri pentru modernizarea compartimentului, fiind angajată și o firmă care să efectueze lucrările. După doar șase luni, în data de 22 decembrie, primul etaj al compartimentului a fost inaugurat, fiind strânși cei aproape 200.000 de euro necesari transformării secției într-una decentă. „Toată comunitatea a venit cu noi, lumea a prins ideea că se poate. Nu a fost ușor, am avut și greutăți, am avut și piedici, dar nu ne-am dezarmat. Le-am făcut copiilor loc de joacă în fiecare salon, la etaju unu sunt cinci saloane, o cameră de tratament, o cameră de primire a bolnavilor, avem un oficiu alimentar și un hol. Două saloane au și băi personale. După care am făcut și casa scărilor”, a precizat tânăra din Arad.

Însă, în scurt timp, reprezentanții Cetății Voluntarilor Arad au realizat că doar un etaj modernizat din cele trei ale Compartimentului Boli Infecțioase Copii este insuficient. Astfel, în ianuarie 2018, s-a luat decizia de a se interveni și la parterul secției, care a fost dat în folosință tot într-un timp record, după doar șase luni, după ce s-au strâns încă o dată în jur de 200.000 de euro.

Ambulator nou după 40 de ani

„Ne-am dat seama că tot este puțin ce am făcut. Am observat că demisolul clădirii este foarte generos, undeva la 200 de metri pătrați. Ne-am gândit că noi putem să facem un ambulator, ceea ce Aradul n-a mai avut de 40 de ani, un ambulator pe infecțioase copii. Și atunci ne-am înarmat cu putere, cu răbdare. Ne-am gândit că va fi foarte greu, fiind și an electoral. Evident că toate legile care au fost schimbate de Ministerul Finanțelor ne-au «omorât» și pe noi. Am plecat la drum cu foarte puțini bani, înainte de de Crăciun am spus că nu cred că o să putem face nimic, am zis că o să facem pe etape, în funcție de cum strângem bani”, a povestit tânăra din Arad.

Însă, înainte de Crăciun, fondatorul Asociației Cetatea Voluntarilor Arad a avut parte de o minune. Un om de afaceri italian din oraș, Sergio Valsania, a contactat-o pentru a o informa că vrea să doneze toți banii necesari realizării noului ambulator, aproximativ 100.000 de euro. „Inițial, i-am propus să facă o cameră. Noi avem foarte multe firme care au donat bani pentru modernizarea unui salon, salon care acum le poartă numele. Însă Sergio Valsania ne-a spus că el ne face tot ambulatorul pe partea de construcție, iar noi să facem cealaltă parte de dotări, practic jumătate din proiect. Acum căutăm cu ardoare doi medici care să servească ambulatorul. Ne dorim ca undeva de Ziua Copiilor, de 1 Iunie, să predăm copiilor ambulatorul după 40 de ani”, a detaliat Anamaria Nyeki Popa.

Însă planurile Asociației Cetatea Voluntarilor Arad de a face bine pentru comunitatea din oraș, în special pentru sănătate, nu se opresc aici. Reprezentanții ONG-ului își doresc să schimbe toate scaunele de alăptat din maternitate, care sunt vechi de cel puțin 45 de ani. De asemenea, le-au fost asigurate tuturor copiilor abandonați din maternitate și celor aflați în risc social scutecele, precum și produsele de hrană și de igienă de care au nevoie în următoarea jumătate de an. Totodată, lucrurile nu se opresc aici. Două creșe din Arad au fost reabilitate tot din donații și sponsorizări, iar după ce ambulatorul va fi finalizat, Anamaria Nyeki Popa vrea să modernizeze și Secția Cardiologie Copii, Radiologie Copii, corpul de clădire de la Secția de Pediatrie 1, dar și să realizeze o biberonerie nouă, actuala fiind foarte veche.

Toată comunitatea mobilizată

„Avem două etaje finalizate la Compartimentul Boli Infecțioase Copii din cadrul Spitalului Județean Arad și nu cred că avem vreun dubiu că nu îl terminăm și pe cel de-al treilea. Vrem să ne apucăm și de celelalte proiecte în Arad, pentru că copiii merită. Tot ce am făcut noi până acum a fost doar din donații și sponsorizări, au fost firme private care au făcut câte un salon, au fost firme sau persoane fizice care ne-au donat lucruri pentru copii. Alături de noi au venit actori, bucătari, sportivi, cântăreți, învățători, educatori, copii, părinți, toate categoriile de oameni care au dorit să facă bine.


Cu proiectul «Cu drag pentru viitor», atât etajul cât și parterul, am câștigat doi ani la rând la Gala Națională a Voluntarilor, am fost premiați de Raed Arafat”, a detaliat Anamaria Nyeki Popa.

Fondatorul Asociației Cetatea Voluntarilor Arad povestește că atunci când a inițiat proiectul „Cu drag pentru viitor” nu a știut care va fi impactul, cum vor reacționa oamenii, dar a fost convinsă că reprezintă „o gură de aer” pentru oraș. Asta în condițiile în care maternitatea sau alte secții erau în paragină și nici nu păreau să existe șanse prea mari pentru a fi modernizate în viitorul apropiat.

„Aveam nevoie să facem ceva pentru Arad, iar noi, ca și Cetatea Voluntarilor, ne-am gândit ce putem face să schimbăm lucrurile. Am zis că este important să luăm problema asta în mâini, va fi foarte greu și neavând și suport politic, ne va fi și de zece ori mai greu. Am făcut piese de teatru în aer liber pentru copii, am vândut mărțișoare, am vândut turtă dulce în Olanda, firmelor le-am dat posibilitatea să facă un salon care să le poarte numele, copiii au vândut în grădinițe felicitări pentru noi, am făcut târguri handmade, am avut suportul sportivilor. Am făcut peste o mie de tricouri care să ne poarte numele și textul «Cu drag», am făcut în Arad o zi locală în care toți purtăm tricourile”, a detaliat Anamaria Nyeki Popa.

În total, în asociație sunt cinci membri, însă în spate se află o armată de voluntari inimoși implicați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.