Domul din Piața Unirii, transformat radical. Ce li se pregătește vizitatorilor

Domul din Piața Unirii, transformat radical. Ce li se pregătește vizitatorilor

0
DISTRIBUIȚI

Domul din Piața Unirii va fi de nerecunoscut la sfârșitul anului 2020, când este estimat că se vor termina lucrările de restaurare completă, cu bani europeni. Biserica Romano-Catolică a intrat în șantier în urmă cu câteva zile, astfel că lăcașul de cult va fi închis publicului. Deja muncitorii au făcut primele intervenții, la băncile din biserică, iar o parte dintre statui și icoane au fost luate și așezate pe pardoseala din piatră.

Managerul de proiect, Karina Cistelecan, a precizat că la o analiză mai amănunțită se poate observa că Domul are nevoie de numeroase intervenții. De altfel, din momentul construirii, acum aproape 300 de ani, lăcașul de cult nu a fost supus unor intervenții capitale. Karina Cistelecan a afirmat că se va interveni inclusiv la fațada exterioară a Domului, astfel că, la finalul lucrărilor, Biserica Romano-Catolică nu va mai avea culoarea galbenă, cu care toți timișorenii s-au obișnuit, ci va fi o nuanță mai deschisă. Inițial, lăcașul de cult a avut culoarea bej gri. Totodată, se va încerca păstrarea a cel puțin 50% din piatra naturală.

“Restaurarea Domului este pe două paliere. Restaurarea componentelor artistice și restaurarea pe partea de intervenții generale, tot ce înseamnă rezistență, instalații, anumite părți de arhitectură. Pe partea de componente artistice, este o echipă formată din numeroși specialiști care sunt atestați de Ministerul Culturii pe intervenții pe pictură murală, marmură, vitralii și lemn. Vom încerca în special pe partea de piatră, care va fi restaurată în Domul Catolic, să recuperăm cât mai mult. Se estimează un număr inițial 50% din piatră să fie păstrată și 50% să fie înlocuită cu piatră similară de aceeași dimensiune, de același tip. Bineînțeles, dacă vom reuși să recuperăm mai mult, va fi o mare bucurie pentru noi”, a declarat managerul de proiect.

De asemenea, Karina Cistelecan a afirmat că în cadrul proiectului european va fi achiziționat și un sistem modern cu ajutorul căruia va fi monitorizat numărul de turiști.

“Este foarte important să avem o idee vizavi de fluxurile de vizitatori în Domul Catolic. Vom achiziționa un sistem foarte performant, cu ajutorul căruia vom putea efectua anumite rapoarte, săptămânale, lunare, privind numărul de vizitatori. Este un proiect finanțat în cadrul POR și el va fi monitorizat după finalizarea lucrărilor timp de cinci ani și este foarte important de la an la an să știm din punctul de reper din care am pornit în fiecare an cu câți vizitatori vom crește. Domul este vizitat de aproximativ 19.000 de vizitatori pe an, este o estimare, cred că sunt mult mai mulți în realitate și cred că după ce se vor finaliza lucrările, va crește numărul”, a detaliat managerul de proiect.

Totodată, preotul Nicolae Laus, director al Cancelariei Diecezane a Episcopiei Romano-Catolice din Timișoara, a precizat că, la finalul lucrărilor de reabilitare, și cripta va fi deschisă turiștilor.

“În criptă își au locul episcopii care au slujit în dieceza de Timișoara, dar și canonicii, cei care slujeau sfintele liturghii în catedrala noastră. Avem undeva la 40 de locuri, de morminte. O dată la o sută de ani se adună osemintele celor îngropați în criptă, oasele se adună după o sută de ani, cu toate avizele necesare, se scot, se depozitează într-un loc anume, pentru a se crea locurile pentru episcopii prezenți. Ultima reașezare a avut loc după Primul Război Mondial. În momentul în care se va finaliza proiectul, cripta va putea fi deschisă”, a afirmat preotul Nicolae Laus.

Potrivit reprezentanților Episcopiei Romano-Catolice Timișoara, biserica din Piața Unirii, unul dintre cele mai importante obiective turistice din oraș, a fost construită între anii 1736 – 1772, în stil baroc, iar până în prezent nu a fost reabilitată complet niciodată.


Valoarea totală a proiectului este de aproape 16,5 milioane de lei, fără TVA.

Proiectul european în cadrul căruia Biserica Romano-Catolică din Timișoara va fi restaurată se numește „Lucrări interioare și exterioare de renovare, conservare, reabilitare a clădirii Catedralei Romano-Catolice din Timișoara și a împrejmuirii, în vederea integrării în circuitul turistic național și internațional”. Concret, în cadrul proiectului vor fi restaurate toate componentele artistice ale lăcașului de cult, printre care pictura murală, lemnul, vitraliile și pictura pe pânză. De asemenea, vor fi înlocuite instalațiile termice, cele electrice și cele sanitare, elementele din piatră și metal vor fi restaurate, se va interveni la învelitoare și sarpantă, precum și la criptă. Totodată, fațadele vor fi zugrăvite, vor fi amenajate spații verzi și va fi asigurat accesul pentru persoanele cu dizabilități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.