Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a fost prezent astăzi pe șantierul autostrăzii Lugoj – Deva pentru a verifica stadiul lucrărilor pe loturile III și IV. În 2017, același ministru susținea că lotul IV va fi gata până la finalul acelui an, vinovații indicați acum pentru întârziere fiind constructorii. Potrivit oficialului, la începutul toamnei ambele loturi vor fi date în folosință, relateaza ziardehunedoara.ro.
„Lotul IV are un progres de 95%. Acolo a fost o problemă la acel versant care trebuia consolidat. Antreprenorul ne-a asigurat că va fi dat în folosință în luna august, dar va fi finalizat înainte de luna august acel tronson. Lotul III are un progres fizic de 93%, iar termenul primit de la constructor este luna iunie 2019. Am oprit în mai multe puncte despre care știam că au fost sensibile, a fost o cedare de terasament, au mai fost niște decopertări făcute la anumite poziții kilometrice. Am văzut că s-au remediat. În cazul în care constatăm că vor exista probleme de calitate, cu siguranță domnul director Neaga va aplica o clauză prin care vom prelungi garanția, astfel încât să ne asigurăm că antreprenorul va remedia, dacă vor apărea, anummite probleme. Mă interesează ca aceste firme care încasează sume foarte mari să facă lucrări de calitate, pentru că în ceea ce privesc termenele m-am convins, nu s-au ținut niciunul de promisiune”, spune Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor.
Potrivit ministrului, vizitele pe șantiere vor fi săptămânale, pentru că, susține el, finalizarea acestor loturi este o prioritate.
Acesta susține că de săptămâna viitoare constructorii vor fi verificați cu dronele CNAIR, iar în fiecare week-end el va prezenta presei imagini cu stadiul lucrărilor
„Cred că cu toți trebuie să fim informați despre starea infrastructurii din România. Și vizitele mele au rolul lor pe șantiere, dar mi-am propus și i-am spus și domnului director Neaga că de săptămâna viitoare vreau să văd ridicate dronele de la CNAIR, care au fost achiziționate în 2017, oamenii care sunt deja trimiși pe șantiere de la unitățile de Implementări Proiecte, care vor monitoriza din teren, iar eu, începând din 23 martie, în fiecare week-end, voi avea câte o oră în care voi prezenta starea infrastructurii. Constructorii nu mai pot găsi nicio scuză, să ne spună nouă că nu pot duce la bun sfârșit ceea ce și-au asumat. Dacă am să văd o reticență și o nemmobilizare, vom lua măsurile care se impun. Nu vreau să ameninț de acum, de la începutul mandatului, dar de prea mult timp s-au făcut multe promisiuni și tot timpul s-au găsit scuze. Ba că avem o peșteră de lilieci, ba că trebuie să facem viaducte pentru mamifere mari, ba că s-a trezit nu știu ce ONG, care mai inventează nu știu ce problemă pe un coridor de autostradă. În cazul nostru, pe loturile în execuție, nu mai avem nicio problemă. I-am spus și antreprenorului de pe lotul 4 că mă bucur să văd că avem un zid de sprijin în locul peșterii de lilieci. Dar nu mai au nicio scuză, ori cheltuie banii, ori terminăm cu lucrările pe care le au în România, le reziliem contractul, după care intră pe lista neagră. Sunt firme care lucrează pe sute de milioane de euro. În condițiile în care tot văd că se prelungesc termene, vin cu tot felul de amânări… Acum nu mai au cu ce să vină, decât cu kilometri de autostradă finalizați”, a mai spus ministrul.