Este oficial. DNA a anunțat cât costă un minut de interceptare și...

Este oficial. DNA a anunțat cât costă un minut de interceptare și o oră de filaj

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Procurorii DNA au transmis, la cererea Curții de Apel Brașov, un document prin care justifică modalitatea de calcul a sumei de 246.505 lei ceea ce reprezintă mandatele de supraveghere tehnică și de siguranță națională, dar și supravegherile operative. Din document reiese că minutul de interceptare costă 2,57 lei, iar ora de filaj este 314 lei.

„În ceea ce privește actele legate de modul de stabilire a cheltuielilor efectuate cu punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică, precizăm că în conformitate cu prevederile art. 272 Cod procedură penală, organul de urmărire penală a realizat o apreceiere/estimare echitabilă și proporțională a costurilor pe care le-au presupus activitățile desfășurate în cauză, inclusiv cele pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică, avându-se în vedere elemente de cost) pentru minutul de înregistrare și ora de supraveghere ambientală/operativă) anterior cunoscute și utilizate în alte cauze, fără a exista pentru această cauză o comunicare a unor astfel de date, elemente ori acte din partea SRI”, se arată în document.

Mai departe, procurorii DNA explică faptul că au interceptat un anumit număr de minute, pe care le-au înmulțit cu 2,57 lei minutul.

„Referitor la mandatele de supraveghere tehnică și de siguranță națională (interceptarea și înregistrarea convorbirilor telefonice), în această cauză, în urma punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică și de siguranță națională, a rezultat trafic audio interceptat și înregistrat în total 51.340,35 minute în cazul mandatelor de supraveghere tehnică și respectiv 514,47 minute în cazul mandatelor de siguranță națională ceea ce au totalizat un cost de 133.270 lei”, se arată în document.

Astfel, calculul oferit de procurori este:

– 51.340,35 minute x 2,57 lei/minut = 131.945,29 (mandate supraveghere tehnică).

– 514,47 minute x 2,57 lei/minut = 1322,99 lei (mandate supraveghere națională).

DNA precizează că din totalul traficului audio interceptat și înregistrat au fost atașate cauzei și înaintate instanței de judecată aproximativ 122 minute obținute în urma punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică și respectiv 514,47 minute obținute în urma punerii în executare a mandatelor de siguranță națională.

„Referitor la activitățile de investigații, verificări și supraveghere operativă realizate în această cauză, menționăm faptul că în cauză au fost efectuate investigații, verificări și supravegheri operative/mediu ambiental necesar confirmării unor date privind locuința efectivă, mediile frecventate, locul de muncă, contactele, localizarea efectivă, activitatea derulată la un moment dat ori într-un anumit interval de timp și eventual anturajul persoanelor investigate și care s-au valorificat fie prin întocmirea de procese verbale în care s-au consemnat rezultatul activităților, fie doar în transmiterea de date și informații de interese necesare desfășurării unor activități procedurale, la care au totalizat un cost de 113.235 lei”, se arată în document.

– 24 ore x 314 lei/oră = 7536 lei (supraveghere operativă din 19.11.2015).

– 96 ore (24 ore x 4 persoane) x 314 lei/oră = 30.144 lei (verificări, investigații și supravegheri operative Truică Remus, Mateescu Lucian Claudiu, Marcovici Marius Andrei și Andronic Dan Cătălin realizate în proximitatea efectuării perchezițiilor domiciliare și valorificate prin comunicarea/transmiterea de date și informații de interes).

– 75.555 lei reprezintă costul estimat al celorlalte investigații și verificări suplimentrare care, deși au fost efectuate în scopul documentării aspectelor investigate, nu au avut rezultatul scontat și deci nu au fost valorificate ori concretizate prin întocmirea unor materiale ori transmiterea de date și informații de interes.

Procurorii DNA Brașov au dispus, în mai 2016, trimiterea în judecată a lui Paul al României, Dan Andronic, Remus Truică, Tal Silberstein și alții, în dosarul privind retrocedările ilegale ale Pădurii Snagov și a Fermei Regale Băneasa, infracțiunile anchetate fiind constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, în formă continuată, spălare a banilor, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, complicitate la abuz în serviciu, dare de mită etc.

Rechizitoriul acestui dosar arată că procurorii au stabilit suma de peste 500.000 lei ca fiind totalul cheltuielilor judiciare, Remus Truică, Tal Silberstein, Benyamin Stenmetz, SC Reciplia SRL și Al României Paul fiind cei care au de plătit sumele cele mai mari, de câte 50.000 lei fiecare

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.