Făcătorii de minuni care readuc la viață, într-o singură zi, casele ruină...

Făcătorii de minuni care readuc la viață, într-o singură zi, casele ruină și schimbă destine

0
DISTRIBUIȚI

 

Doi tineri din Timișoara, soț și soție, fac adevărate minuni pentru oameni nevoiași din Banat, aflați la limita sărăciei. mNicoleta și Radu Trifan au mobilizat sute de voluntari care au renovat casele unor persoane necăjite. Cei doi au planuri mari de viitor, cu scopul a reda frumusețea unor case vechi din Banat.

Nicoleta și Radu Trifan sunt fondatorii unui ONG care are ca scop promovarea și valorificarea patrimoniului din vestul țării. Asociația „Acasă în Banat” a fost înființată în 9 mai 2018, iar într-o perioadă atât de scurtă de timp, cu ajutorul unor oameni inimoși, a reușit să schimbe radical viața unor locuitori din vestul țării, care trăiau în condiții dramatice.

„Am pornit asociația ca pe  ceva firesc, legat de ce făcusem până în acel moment. Noi în 2016 am cumpărat o casă în satul Valeapai, în Caraș Severin. Inițial am cumpărat-o cu ideea de a o transforma într-o casă de vacanță, loc de refugiu pentru noi patru, cel mic avea în momentul acela trei luni. Aici, la căsuța noastră ne-am dat seama că mici reparații, zugrăveală, văruire, pot face mari diferențe. Tot de când avem căsuța, căutând meșteri, am ajuns să facem totul pe cont propriu și ne-am dat seama cât de importanți sunt oamenii care au avut experiențe similare și cât de valoros este un ajutor real, necondiționat. Ne-am uitat în jur și ne-am dat seama că astăzi, cele mai multe case vechi din Banat fie sunt transformate, le este distrusă fațada, acoperișul, nu mai au identitate, fie se degradează și apoi sunt efectiv demolate, iar în locul lor cresc case moderne. E de fapt un semnal de alarmă, dar cu pași repezi, pierdem identitatea Banatului. În Transilvania, există mișcări care încep să combată acest fenomen, dar în Banat mai puțin. Așa că… am decis să facem noi ceva. Am înființat Asociația «Acasă în Banat», cu sediul la noi, la Căsuța Trifan din Valeapai pentru că vrem să dăm oamenilor și caselor din Banat o mână de ajutor”, ne-a declarat Nicoleta Trifan, vicepreședinte al Asociației „Acasă în Banat”.

La scurt timp după ce ONG-ul a luat ființă, au început să apară și primele fapte bune. Concret, pe pagina de Facebook a asociației au fost mediatizate, pe rând, cazurile unor oameni cu povești de viață triste, care locuiau în case care aproape se dărâmau. Prin urmare, a fost făcut un apel la oamenii cu suflet mare de a da o mână de ajutor, astfel încât, într-o singură zi, acele persoane neajutorate să aibă parte de o minune.

„Ideea noastră este de a interveni rapid, în general într-o singură zi, și de a oferi o mână de ajutor, de a face diferențe reale în viața acelor oameni pe care îi ajutăm. Sigur, și noi, la fel ca și voluntarii noștri, lucrăm în timpul săptămânii, avem familie, copii, iar aceste proiecte, aceste intervenții le facem în puținul timp liber. Pentru noi, a aduna voluntari nu este deloc o problemă, nu ne-am confruntat până acum cu asta, deseori am fost noi surprinși de numărul mare de oameni care s-au mobilizat. Chiar vedem în jurul nostru că sunt foarte mulți oameni care își doresc să ajute, dar nu știu cum să o facă. Intervențiile noastre la case sunt practice, într-o zi refacem o casă, schimbăm definitiv viața unui om, a unei familii. E greu, e mult de lucru, dar e așa de frumos! Se adună oameni atât de faini, încât nimeni nu mai vrea să plece. Râdem, învățăm, rezolvăm probleme care apar, mâncăm cea mai bună mâncare posibilă, acolo, iar seara suntem rupți de oboseală, dar cu un zâmbet larg pentru că am reușit, am făcut ceva memorabil, împreună. Câteodată, când ne uităm la poze, pare ireal cum de reușim să facem atât de multe într-o singură zi. Dar uite că reușim, pentru că suntem hotărâți, pentru că avem curajul să dăm ce avem mai bun, fiecare dintre noi. Cred că asta contează cel mai mult, dăruirea și pasiunea”, a povestit Nicoleta Trifan.

Zece case salvate

În total, în ultimele luni, cu ajutorul voluntarilor mobilizați de fondatorii Asociației „Acasă în Banat”, zece case din vestul țării, în care locuiesc oameni săraci, cu povești de viață uimitoare, au fost transformate radical într-o singură zi. Prima acțiune de ajutorare a fost organizată la tanti Leana, o femeie singură care locuiește în satul Valeapai, din județul Caraș-Severin. Aceasta avea în casă o sobă ce scotea fum, astfel că pereții ei erau negri, iar noaptea aproape că se sufoca. Mai mulți voluntari, printre care și Nicoleta și Radu, au reușit să îi zugrăvească casa, pe interior și pe exterior, i-au făcut curățenie generală și i-au reparat pridvorul cate stătea să cadă. De asemenea, tanti Leana a primit un frigider, un televizor și o mochetă. Au urmat alte nouă fapte bune.

„Tanti Maria a crescut la orfelinat, iar acum nu are niciun venit pentru că nu i se găsesc actele de pensie. Are probleme cu picioarele, câteodată abia merge, dar a lucrat cot la cot cu noi. Baba Lina e o femeie mică, blândă, ce stă într-o cămăruță și pentru care s-au mobilizat o mulțime de băieți din sat. Noi i-am deschis geamul camerei în care locuiește, poate pentru prima dată de mulți ani. Baba Nena avea o ditamai spărtură în peretele camerei în care dormea, casa ei a fost grav afectată de inundații. Dorin își crește singur cei opt copii, iarna era atât de rece în casă, încât abia apuca să doarmă, noaptea se tot chinuia să întrețină focul din cameră în cameră. Bătrâna Persida are 92 de ani, iar soțul ei, Avram – 96. Ei aveau o sobă veche ce îi afuma și nu puteau ieși din casă când ploua și era noroi în curte. Florentina se aștepta să i se prăbușească tavanul, pe ea. Nu avea apă, nu a avut curent niciodată, cu toate astea, casa era de o curățenie exemplară. Tanti Lenuța locuia într-o rulotă și spunea că avea coșmaruri, credea că va muri în iarna asta. Adina locuia cu cei opt copii într-o casă fără curent, în condiții crunte. Iar tanti Hortensia a adunat tone de haine, papuci, gunoaie… puteau să ia foc oricând. Ei sunt oamenii care ne-au lăsat să le întindem o mână de ajutor, ei și-au deschis casa, și-au deschis sufletul în fața noastră și pentru asta le suntem și noi recunoscători. Cel mai impresionant este când mergem în vizită și ne dăm seama cum s-a schimbat totul pentru ei. Toți au mai făcut îmbunătățiri la casă și după ce am plecat noi, au primit sprijin neașteptat, primesc vizite de la oameni care vor să îi cunoască și să îi ajute, chiar li s-a schimbat viața”, a povestit Nicoleta Trifan.

Deși intervenția la o casă aflată în paragină durează o singură zi, pregătirile se fac cu cel puțin două săptămâni înainte. Asta pentru că este evaluat fiecare caz în parte, se calculează materialele necesare, de discută despre transport sau preluarea donațiilor.

„Avem noroc cu oameni foarte inimoși care ne ajută cu transportul, pentru că e imposibil să duci saci de ciment, cărămizi, mobilă, lemn, cu mașina personală. Apoi, pentru ziua intervenției, trebuie să fim atenți ca oamenii să fie echipați cu tot ce au nevoie, să fie destule pensule, mănuși, scule, să fie acolo apă, cafea și ceva de mâncare. A fost fantastic, avem un bucătar care a venit tot voluntar și ne-a gătit acolo la fața locului deja de două ori și am avut asigurată o masă caldă pentru toată lumea.


Planurile noastre este să ne punem mai bine la punct cu organizarea logistică a asociației, pentru că suntem pur și simplu copleșiți de amploarea evenimentelor pe care le organizăm și ne lipsește un spațiu de depozitare, un microbuz cu care să putem transporta donațiile, unelte proprii și multe altele”, a detaliat vicepreședintele Asociației „Acasă în Banat”.

 

Satul cu mori revine la viață

În acest an, fondatorii ONG-ului și-au propus să pună în practică un proiect măreț. Nicoleta și Radu Trifan vor să poposească la Rudăria, satul din județul Caraș-Severin în care se află 22 de mori de apă funcționale. Vorbim de cea mai mare rezervație mulinologică din România. Astfel, în vară, la Rudăria se va desfășura proiectul „Colorează Satul”. În total, cel puțin 30 de case vor fi renovate cu sprijinul voluntarilor, cu scopul de a devolta turismul în această zonă de poveste aflată în Banat.

„La Rudăria ne-am propus să aplicăm ceea ce am făcut până acum, dar nu doar pentru o casă, ci pentru o comunitate întreagă. I-am zis proiectului «Color the Village», sau «Colorează Satul», dar e de fapt o mare acțiune de a ajuta un sat cu potențial turistic enorm să facă un pas înainte, să aibă o șansă în plus să se dezvolte. E satul cu 22 de mori de apă funcționale, aici este cea mai mare o rezervație mulinologică din țară, este satul în care s-a născut Eftimie Murgu… și cu toate astea este prea puțin promovat, turiștii vin doar să vadă morile și pleacă. Așa că vrem să dăm o mână de ajutor, să dăm culoare satului, să îl facem vizibil, să îl facem interesant. Turiștii care vin la mori să se oprească să vadă și satul, să cunoască oamenii, să guste produsele locale, să mănânce pâine făcută cu făina de la moară. Practic, în luna iunie, timp de trei zile, ne vom aduna o mulțime de voluntari pentru a zugrăvi 30 de case. Vom lucra cot la cot, voluntari și localnici și vom tencui, vom zugrăvi, vom repara, vom vopsi, vom planta flori. După trei zile, 30 de case care sunt acum gri sau într-o stare proastă, vor fi colorate, reînnoite, frumoase. Să se știe și să se vadă că e un sat mândru de bănățeni. Va fi un adevărat festival al faptelor bune, cu multă treabă, cu oameni minunați, într-un loc de poveste”, a spus Nicoleta Trifan.

Cei doi fondatori ai Asociației „Acasă în Banat” consideră că este foarte important exemplul personal, mai ales atunci când vine vorba de acțiuni de genul celor pe care ei le organizează. „Nu cerem nimănui ajutor dacă nu suntem noi primii dispuși să ne suflecăm mânecile și să ne punem pe treabă. Credem că obiectivele trebuie să fie mereu ambițioase, altfel rezultatele riscă să fie mediocre. Să faci o faptă bună, o curățenie, să întinzi o mână de ajutor, nu costă bani. Trebuie să fii dispus să dai din timpul și energia ta, ceea ce, uneori, e mult mai valoros decât banii”, a precizat Nicoleta Trifan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.