Haos în lista cu repartizarea terenurilor gratuite pentru tinerii din Timișoara. De...

Haos în lista cu repartizarea terenurilor gratuite pentru tinerii din Timișoara. De ce nu s-a votat varianta finală

0
DISTRIBUIȚI

Continuă telenovela repartizării terenurilor gratuite pentru tineri. Ieri, în ședința extraordinară a Consiliului Local Timișoara, proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea listei celor care vor primi o parcelă pentru a-și ridica o casă, conform Legii nr. 15/2003, a fost retras de primarul Robu. Asta după ce consilierul local Adrian Orza a avut mai multe nelămuriri, iar viceprimarul Farkaș Imre, care face parte din comisia care se ocupă de repartizarea terenurilor, nu a oferit răspunsuri concrete.

Vă reamintim că două persoane au dat Primăria Timișoara în judecată, după ce comisia a considerat că nu pot fi trecute pe listă, pe motiv că au împlinit 35 de ani după ce și-au depus dosarul. Însă municipalitatea a pierdut procesele.

“În ședința de data trecută, domnul primar a spus că două persoane au câștigat în instanță și au fost trecute pe lista respectivă. Tabelul cu persoanele admise trebuia publicat cuprinzând toate cererile adresate comisiei cu punctajele aferente. Deci, au fost foarte mulți oameni care în 2017 s-au dus acolo și primăria la momentul respectiv a zis că noi credem, că așa interpretăm legea, că în momentul ăsta trebuie să ai 35 de ani și nu i-a mai pus pe listă, ceea ce instanța spune că e greșit. Conform procedurii, eu cred că era normal ca lista, după hotărârea din instanță, trebuia refăcută și ținând cont de hotărârea asta. Lista nu e refăcută. Mi se pare o eroare. Nedreptățim cu bună știință niște persoane care la data depunerii cererii nu aveau 35 de ani”, a atras atenția Adrian Orza.

Nicolae Robu l-a întrebat pe Farkaș Imre dacă pe listă au fost trecute și persoanele care au împlinit 35 de ani, dar nu au dat Primăria Timișoara în judecată. “Dacă pentru o persoană instanța spune că într-un anume fel trebuie interpretată legea, noi trebuie să dăm aceeași interpretare și pentru eventuale alte persoane. Dacă există, eu nu știu dacă există, dar dacă există, ele trebuie să beneficieze de același tratament”, a precizat primarul Timișoarei.

“Cele două persoane au fost incluse pe listă, au sentință civilă, restul nu și-au mai exprimat dorința de a beneficia”, a încercat să explice Farkaș Imre. Adrian Orza l-a întrerupt pentru a-i comunica faptul că “instanța spune că trebuia publicată lista și cu cei admiși și cu cei respinși.


S-au publicat doar 209, că mult mai mulți au depus cereri. În noiembrie 2016 s-a votat, în 2017 au fost chemați să actualizeze datele și li s-a spus că nu mai au 35 de ani și au plecat cu coada între picioare acasă”. Viceprimarul Timișoarei a precizat că până în data de 15 ianuarie 2017 persoanele interesate au avut timp să-și actualizeze datele.

Concret, povestea atribuirii de terenuri gratuite pentru tineri a început în anul 2003, când a fost aprobată Legea nr. 15. Viceprimarul Farkaș Imre a explicat, însă, că abia în anul 2016 au fost identificate parcelele. Apoi, cei care au dorit să beneficieze de un teren gratuit au avut termen până în ianuarie 2017 să-și actualizeze dosarele. Viceprimarul Timișoarei a adăugat că va cere clarificări instanței, pentru că nu se specifică dacă trebuie incluși pe listă cei care aveau sub 35 de ani în momentul depunerii cererii, din 2003 până în 2016, sau atunci când și-au actualizat dosarele, în ianuarie 2017.

“În total, sunt peste 2.000 de cereri depuse pe Legea 15. Noi, ca și comisie, am și avut un HCL din 2016 în care am spus că din decembrie până în ianuarie cine mai dorește, să revină cu actualizarea datelor. Din toți cred că sunt în jur de 208 care și-au reactualizat datele, cu termen limită 15 ianuarie 2017. Asta a însemnat din punctul nostru de vedere ca și comisie că ăia mai doresc terenuri. Totul a început în 2003, în 2016 am identificat terenurile și apoi am cerut o reactualizare a dosarelor. Nu este specificat de instanță dacă se ia în considerare vârsta la data depunerii sau a actualizării cererii. Scrie să-i trecem pe toți care au și depășit vârsta de 35 de ani, dar nu știu când. Legea spune că se ia în considerare în data depunerii, dar trebuia să răspundem în jumătate de an. În 2003 nu am avut terenuri, nu puteam să le dăm. Vom cere clarificări la instanță. Te trec pe listă, ești eligibil, ai 50 de ani, pot să-ți mai atribui teren sau nu? Toate cererile din 2003 trebuiau soluționate în jumătate de an”, a explicat Farkaș Imre.

Pe de altă parte, Nicolae Robu spune că nu se mai poate face nimic pentru cei care nu și-au actualizat dosarele în 2017.

“Cei care nu au venit să-și actualizeze dosarele, e problema lor. Domnul Orza a discutat două lucruri: a spus că mai sunt și alții în situația celor doi care au apelat la instanță și atunci eu am intervenit și am spus că dacă mai sunt, atunci trebuie să beneficieze de același tratament și ca să las comisiei posibilitatea să îi trateze la fel, retrag  proiectul. Apoi domnul Orza a vorbit și despre alții care nici nu și-au mai actualizat dosarul, nici nu au mai venit să-și depună cerere, pentru că știau că nu se ia în considerare dosarul de la cineva care are deja vârsta de 35 de ani împlinită. Dacă ei nu și-au depus, noi nu avem ce să facem, asta este problema lor. Oricine trebuie să depună o cerere și să vadă rezoluția favorabilă sau nefavorabilă. Dacă nici nu depui în termenele fixate, atunci este răspunderea ta, chiar nu se poate face nimic în cazurile astea”, a precizat Nicolae Robu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.