Introducerea economiei circulare, promovată de CCIAT la Timişoara

Introducerea economiei circulare, promovată de CCIAT la Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş a organizat, luni şi marţi, primul workshop din cadrul unui proiect de promovare a economiei circulare din Timişoara.  Proiectul a început în luna decembrie 2018 și are o durată de trei luni.

Scopul formării este de a sprijini companiile și organizațiile să înțeleagă principiile care stau la baza economiei circulare și, mai important, să învețe să furnizeze servicii și activități utilizând metodele economiei circulare. Acest lucru le va ajuta să devină mai eficiente, să își reducă costurile, să aducă plusvaloare și să reducă impactul asupra mediului, a anunţat CCIAT. Evenimentul se adresează mai ales industriei automotive şi cea electronică.

„Economia circulară este o abordare multidisciplinară care vizează utilizarea resurselor noastre în mod circular. Se vizează în primul rând realizarea de plus valoare, autonomie, rezilienţă, competitivitate, lucruri care sunt absolut necesare în cadrul noilor paradigme economice care vin peste noi. Poate ar fi bine să exemplific.


Folosirea maşinilor şi producerea lor. Maşinile noastre ar putea fi proiectate folosind materiale reciclabile, dar în aşa fel încât ele să poată fi dezasamblate ulterior uşor de către reciclatori şi anumite părţi din aceste maşini să fie recondiţionate, refabricate şi reintroduse în circuit, la preţuri reduse. Nu vorbim doar de deşeuri. În Uniunea Europeană maşinile sunt folosite efectiv doar 2% din timpul lor de viaţă, restul de 98% fiind parcate. Aceasta înseamnă că resursele introduse în maşină sunt neutilizate aproximativ 9 – 10 ani”, a declarat Marian Constantin Vasile, consultant în cadrul proiectului.

Intenţia CCIA Timiş este de a realiza noi întâlniri pe această temă, şi în alte domenii. „Cursul început astăzi se adresează industriilor automotive şi electronice. Partenerii noştri din Italia se adresează, în prima fază, energiei şi eficientizării utilizării energiei, iar partenerii din Spania au ca focus industria maselor plastice. Sperăm ca acesta sa fie doar începutul, doar primul training dintr-o serie care va urma, încercăm sa aducem experţi internaţionali şi pe alte domenii, iar acest tip de workshopuri să facă parte din oferta educaţională a CCIAT, să facem cunoscute metodele şi instrumentele economiei circulare”, a declarat, la rândul ei, Cristina Badulescu, coordonator Climate KIC din partea CCIA Timiş.

Seminarul a fost organizat de CCIAT, în calitate de partener în România al Programului Climate KIC, în colaborare cu parteneri Climate KIC din Italia și Spania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.