Kovesi după audiere: „Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect”

Kovesi după audiere: „Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect”

0
DISTRIBUIȚI

Fostul procuror șef al DNA Laura Codruța Kovesi a declarat, la ieșirea de la audierile din Secția pentru Investigarea Magistraților, că i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect și că a făcut două cereri de recuzare.

„Am recuzat procurorul de caz și procurorul șef de secție. Mi s-a adus la cunoștință învinuirea. Am depus două cereri. După ce am depus cererea de recuzare, procurorul de caz a spus că îmi va comunica răspunsul la cele două cereri (…) Motivul este din Codul de Procedură Penală, afectarea imparțialității”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la ieșirea din sediul Parchetului General.

Kovesi a mai spus că nu a fost dispusă o măsură preventivă în cazul său.

Procurorul de caz este Adina Florea, cea care a fost propusă de ministrul Justiției la șefia DNA, însă a fost refuzată de Klaus Iohannis. De asemenea, procurorul-șef la Secției de anchetă, recuzat la rândul lui de Kovesi, este Gheorghe Stan, fostul adjunct al Inspecției Judiciare.

Kovesi a declarat încă de miercuri seară că are calitatea de suspect în acest dosar, iar acuzațiile din cauză sunt abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

Adina Florea, procurorul de caz, a explicat ulterior că ancheta în care este vizată Laura Codruța Kovesi este tratată ca orice altă speță, fără a fi analizate aspecte cu dublă măsură, subliniind totodată că, dacă fosta șefă a DNA nu se va prezenta la audieri, vor fi avute în vedere măsurile privind citarea și aducerea sa. Florea a mai spus că dosarul e deschis în urma unei sesizări a lui Sebastian Ghiță din decembrie 2018.

Laura Codruța Kovesi a mai declarat, la ieșirea de la audierea din Secția pentru Investigarea Magistraților, că este hărțuită de doi ani și jumătate și are 18 dosare penale, susținând că la fel sunt urmăriți și alții din sistem care au comentat legile justiției.

„Nu este nicio coincidență.


De doi ani și junărate sunt hărțuită. am patru acțiuni disciplinare, am 18 dosare penale”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la ieșirea de la audieri.

Fostul procuror șef al DNA spune că măsuri sancționatorii sau acțiuni de cercetare disciplinară au fost inițiate împotriva celor care au vorbit despre legile justiției.

„Toți care și-au făcut treaba au probleme și au acțiuni disciplinare. Președinta Înaltei Curți are acțiune disciplinară, membrii din CSM care au fost vocali sunt cercetați disciplinar, procurori și judecători care au comentat de legile justiției sunt cercetați disciplinar”, a mai spus Kovesi.

Laura Codruța Kovesi a mai declarat că nu a comis niciodată fapte penale și că nu a avut nicio atribuție legată de extrădarea lui Nicolae Popa, respingând acuzațiile care i se aduc.

„Nu am comis niciodată fapte penale. Acuzațiile pe care le-am văzut în spațiul public, făcute de un inculpat dintr-un dosar al DNA sunt pure fabulații. (…) Nu am avut în niciun fel atribuții legate de extrădarea condamnatului Nicolae Popa. Nu am exercitat act abuziv în legătură cu extrădarea pentru că nu aveam atribuții. De extrădare s-a ocupat Poliția Română și Ministerul Justiției”, a spus Kovesi, la ieșirea de la audieri.

Totodată, fosta șefă a DNA a explicat că acuzația de luare de mită i se impută deoarece ea ar fi primit bani în mod indirect pentru a fi adus în țară Nicolae Popa. Dosarul privind aducerea în țară a lui Nicolae Popa a fost deschis după un denunț al lui Sebastian Ghiță din decembrie anul trecut.

Legat de aducerea lui Popa în ţară, Poliţia Română a precizat că “procedura a fost derulată de către structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform O.U.G.34/2006, privind achiziţiile publice. În cadrul acestor activităţi, negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, câştigând oferta cea mai mică. Semnarea contractului şi decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliţiei Române. Costurile au fost achitate integral de către instituţie, operatorului economic câştigător, suma fiind asigurată din bugetul Ministerul Afacerilor Interne”.

Documentele privind transportul lui Nicolae Popa au fost transmise parchetului, anunţă IGPR.

Parchetul General a anunţat la finele anului trecut că, în cadrul dosarului deschis după înregistrările lui Sebastian Ghiţă, s-a stabilit că Nicolae Popa a fost adus în România din Indonezia de Poliţia Română, toate costurile fiind suportate de această instituţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.