Laura Codruța Kovesi, pe lista scurtă a celor trei candidați pentru șefia...

Laura Codruța Kovesi, pe lista scurtă a celor trei candidați pentru șefia Parchetului European

0
DISTRIBUIȚI

Fostul procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, se află pe lista scurtă a celor trei procurori favoriți pentru șefia Parchetului European, potrivit unei informări transmise către președintele PE, Antonio Tajani, și lui Tudorel Toader, în calitatea sa de ministru al Justiției din țara care deține președinția Consiliului UE.

„În conformitate cu Articolul 14(2) al Regulamentului Consiliului UE 2017/1939 privind implementarea planului de intensificare a cooperării în cazul Biroului Parchetului Public European, grupul de selecţie a lucrat intens în ultimele săptămâni. Grupul de selecţie transmite Parlamentului European şi Consiliului UE lista scurtă, în conformitate cu Articolul 14(3) al Regulamentului (UE) 2017/1939 şi al regulilor VI(1) şi VII(1) ale grupului de selecţie, cu următoare ordine a preferinţelor:
1. Laura Codruţa Kovesi (România)
2. Jean-Francois Bohnert (Franţa)
3. Andres Ritter (Germania).

Calificările şi experienţa acestor candidaţi au fost catalogate a fi cele mai înalte pentru postul de procuror-şef european, ţinând cont de criteriile stabilite în Articolul 14(2) al Regulamentului Consiliului (UE) 2017/1939 şi în anunţul pentru acest post publicat pe 18 decembrie 2018, ţinând cont de caracterul special al funcţiei pentru care au aplicat candidaţii”, se arată pe documentul făcut public luni de Sebastian Lăzăroiu, pe Facebook.

Fostul consilier prezidențial a și comentat: „Îmi recunosc ignoranța, nu știu exact cu ce se va ocupa, în general, Procurorul European, dar dacă ia funcția Kovesi, sigur se va ocupa de PSD.


Ce coșmar, Tudorele! O să-l preferați pe ăla cu prăbușirea în gol sau cu monstrul verde care zdrobește degețele…”.

Grupul de selecţie a luat decizia în cursul sesiunii din 1 februarie 2019, pe baza unui vot, conform Regulii IV a Regulamentului grupului de selecţie.

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO îşi va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înfiinţat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO.

Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.

Ministerul Justiției urmează să desemneze trei candidați, în numele României, pentru a fi numiți de către Consiliul UE în funcția de procuror european. Selecția la nivelul MJ nu a fost încă demarată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.