Leacurile băbești din zona de graniţă dintre România şi Ungaria, catalogate pentru...

Leacurile băbești din zona de graniţă dintre România şi Ungaria, catalogate pentru posteritate la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
Otilia Hedeșan

După ce a reuşit să scoată în evidenţă tradiţiile culinare din zona Banatului sârbesc şi românesc, printr-un excelent proiect european transfrontalier, Universitatea de Vest Timişoara va aborda un nou domeniu, la fel de interesant, tot printr-un proiect asemănător, dar împreună cu Ungaria. De această dată se vor căuta reţetele medicale tradiţionale folosite de sute de ani de oamenii din cele două părţi ale graniţei. Proiectul european „Tradiții sănătoase – Știință pentru următoarele generații”, va fi derulat de cercetării UVT,  în parteneriat cu Asociația Iris Research Arad și Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Gyula, cu fonduri europene.

Proiectul este unul care va focusa asupra tradițiilor din regiunea transfrontalieră România – Ungaria, în mod specific județele Timiș și Arad, respectiv, comunitatea românilor din Ungaria.


Universitatea de Vest din Timișoara și partenerii săi vor derula activități de cercetare de teren în aceste regiuni cu scopul identificării unor remedii și rețete tradiționale, precum și pentru relevarea gastronomiei tradiționale.

„În următoarele luni vor avea loc câteva cercetări de teren în mai multe localități din această regiune. Oficial, este vorba de 15 asemenea locuri, dar probabil că, în mod real, rețeaua va fi una mai numeroasă. Ideea este de a discuta cu oamenii care sunt «profesioniști» ai acestui domeniu, se ocupă de gătit pentru sărbători, oameni binecunoscuți în comunitate că au preocupări în acest sens. De asemenea, vom căuta și «profesioniști» în etnofarmacie, care prepară remedii sau culeg plante medicinale. Ne dorim ca la finalul cercetărilor să avem o punere pe hartă a locurilor, numelor unde se prepară mâncăruri tipice, regionale. Ne dorim să realizăm un atlas al acestor tradiții. Harta va fi disponibilă online”, a declarat Otilia Hedeșan, coordonator al proiectului din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Valoarea totală a finanţării este în valoare de 70.000 de euro şi va avea o durată de implementare de un an de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.