Magistrații care și-au suspendat activitatea în semn de protest față de modifcarea...

Magistrații care și-au suspendat activitatea în semn de protest față de modifcarea legilor justiției, amenințați cu închisoarea

0
DISTRIBUIȚI

Eugen Nicolicea, deputat PSD și vicepreședinte al Camerei Deputaților, susține că magistrații care și-au suspendat temporar activitatea încalcă legea și că sunt pasibili de închisoare. „Legea română nu lasă loc de interpretări în ceea ce privește prevederile potrivit cărora suspendarea activității unităților de parchet reprezintă infracțiune și se pedepsește ca atare”, a spus social-democratul, conform digi24.ro.

Deputatul PSD invocă mai multe prevederi din Legea nr. 62/2011 a dialogului social.

Prima este cea de la art. 181: „prin grevă se înţelege orice formă de încetare colectivă şi voluntară a lucrului într-o unitate”.

„Având în vedere că suspendarea temporară a activității înseamnă încetarea acesteia pe o perioadă de timp limitată, suspendarea colectivă și voluntară, chiar temporară, se încadrează în definiția grevei”, susține Nicolicea.

El mai invocă și art. 202 și art. 218 din aceeași lege. Despre primul, spune că „specifică foarte clar că procurorii și judecătorii nu pot declara grevă”. Despre al doilea, deputatul PSD susține că declararea grevei constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 lună la 1 an sau amendă.

„Nu știu ce este mai grav, necunoașterea legii de către cei care ar trebui să o cunoască și să o aplice sau încalcarea cu bună știință a acesteia de către cei care ar trebui să vegheze la respectarea legii”, declară deputatul PSD, printr-un comunicat de presă.

O avertizare similară a fost adresată magistraților și de Toni Neacșu, fost membru CSM și avocat al Bombonicăi Prodan, fosta soție a lui Liviu Dragnea, în dosarul angajărilor fictive.

«Legea nr.


62/2011 privind dialogul social este cea care reglementează în detaliu încetările de activitate inclusiv în instituțiile publice. Astfel, potrivit art. 202, „Nu pot declara grevă: procurorii, judecătorii, (…) precum și alte categorii de personal cărora li se interzice exercitarea acestui drept prin lege”. Indiferent cum îi spun inițiatorii și instigatorii protestului acesta este, din punctul de vedere al legii, o grevă. Astfel, potrivit art. 181, „prin grevă se înțelege orice formă de încetare colectivă și voluntară a lucrului într-o unitate”. Exact ce face DIICOT, declarativ: își suspendă activitatea în mod voluntar și colectiv, prin decizia Adunării generale a procurorilor. Soluția pentru încetarea grevei ilegale este în mâna ministrului justiției. Potrivit art. 198, „Dacă angajatorul apreciază că greva a fost declarată sau se derulează cu nerespectarea legii, acesta se va putea adresa tribunalului în a cărui circumscripție se află unitatea în care s-a declarat greva cu o cerere prin care se solicită instanței încetarea grevei”. Potrivit art. 201 alin. 2, „În cazul în care dispune încetarea grevei ca fiind ilegală, instanța, la cererea celor interesați, poate obliga organizatorii grevei și angajații participanți la greva ilegală la plata despăgubirilor», arată Neacșu, într-o postare pe contul său de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.