Medicii de familie, nemulțumiți de alocarea bugetară pe 2019

Medicii de familie, nemulțumiți de alocarea bugetară pe 2019

0
DISTRIBUIȚI

Medicii de familie din România au tras, în ultimii ani, mai multe semnale de alarmă cu privire la situaţia critică în care se află acest sector medical şi au făcut numeroase demersuri către guvernanţi, propunând soluţii pentru evitarea acutizării crizei.

Din nou, medicii de familie, care reprezintă temelia sistemului public de sănătate, îşi exprimă public nemulţumirea faţă de finanţarea medicinei primare în 2019, după ce, în proiectul de buget pentru anul în curs, medicina de familie are prevăzută o creştere de doar 6% faţă de anul trecut, procent care acoperă numai creşterea costurilor generate de inflaţie.

„Argumentele noastre care demonstrează necesitatea echilibrului în sistemul medical şi implicit necesitatea creşterii finanţării în asistenţa medicală primară, nu au determinat reacţiile fireşti în rândul unor decidenţi preocupaţi de starea de sănătate a populaţiei şi de accesul la servicii medicale.


Prin subfinanţarea sistematică a medicinei de familie se pune în pericol existenţa acestui sistem medical şi implicit pacienţii, motiv pentru care ne aflăm în situaţia de a căuta soluţii alternative pentru asigurarea supravieţuirii cabinetelor”, se spune într-un comunicat semnat de dr. Dina Mergeani, preşedintele SNMF, cu precizarea că medicii de familie au depus toate eforturile pentru funcţionarea cabinetelor de medicină de familie în condiţiile în care nu s-au putut asigura creşteri salariale pentru angajaţi – asistenţi medicali şi alte categorii de personal – similare cu cele din sistemul bugetar şi nu s-au putut face investiţii, în speranţa că guvernaţii vor dispune măsurile reparatorii promise cu ocazia rectificării bugetare din august 2018, respectiv o alocare financiară corespunzătoare pentru anl 2019.

Dacă pentru personalul medical din unităţile sanitare de stat s-a majorat finanţarea cu până la 100%, cabinetelor medicilor de familie li s-a alocat în 2018 un buget cu doar 17% mai mare decât în 2017, sub 6% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) total, fapt care a făcut ca funcţionarea acestora să fie la nivel de supravieţuire. Medicii de familie continuă să spere că solicitările lor vor fi totuşi luate în seamă şi se va iniţia şi susţine un amendament pentru creşterea bugetului medicinei de familie, pentru ca aceasta să poată oferi pacienţilor o practică medicală eficientă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.