Milioane de euro pentru mai multe proiecte din domeniul public în vestul...

Milioane de euro pentru mai multe proiecte din domeniul public în vestul țării. Ce obiective vor fi realizate cu bani europeni

0
DISTRIBUIȚI

Reprezentanţii a cinci municipalităţi din zona de vest a României au semnat, joi, la Timişoara, contractele de finanţare pentru mai multe proiecte susţinute din bani europeni. Sunt acorduri în valoare de aproape şapte milioane de euro, gestionate de ADR Vest, pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice, dar şi din sectorul infrastructurii educaţionale. Beneficiare sunt primăriile din localitățile Ciacova, din Timiș, Călan şi Petrila, din Hunedoara, respectiv Ineu și Vinga, din Arad. Acordurile au fost semnate în cadrul Programului Operaţional Regional.

Astfel, în județul Hunedoara, proiectele contractate vizează atât zona publică, prin reabilitarea termică a Centrului de Sănătate Multifuncțional Petrila – Spitalul de Urgență Petroșani, cât și zona rezidențială, prin eficientizarea energetică a unor blocuri de locuințe din orașele Petrila și Călan. La aceste obiective sunt prevăzute în proiect diferite tipuri de intervenții, în funcție de necesități: izolarea termică a fațadelor (înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie termoizolantă, închiderea balcoanelor), termo-hidroizolarea acoperișurilor și reparații, repararea/ înlocuirea instalațiilor de distribuție a apei reci și/ sau colectoarelor de canalizare menajeră și/ sau pluvială din subsol, înlocuirea corpurilor de iluminat din spațiile comune cu unele cu eficiență energetică ridicată, tip LED, crearea unor facilități pentru persoanele cu dizabilități etc.

În Arad va fi implementat un alt proiect în acelaşi domeniu, „Creșterea eficienței energetice la clădirile publice – Sediu Primărie și Casa de Cultură în orașul Ineu”.

Alte două contracte au fost semnate în domeniul infrastructurii de învăţământ.


Principala beneficiară este Ciacova, din Timiş, care va ridica o nouă grădiniţă. De asemenea, Vinga va beneficia de extinderea grădiniţei existente.

Proiectul Primăriei Ciacova prevede construirea unei grădinițe cu o capacitate de 80 de locuri, cu toate dotarile și echipamentele necesare. În urma demolării unei clădiri existente, va fi edificată o grădiniță cu o suprafață construită desfășurată de 886,00 mp, cu toate utilitățile, dotările și echipamentele necesare. Valoarea totală a proiectului este de 2,7 milioane de lei, din care 2.6 milioane lei finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare este de 19 luni.

Proiectul celor din Vinga cuprinde reabilitarea grădiniței (consolidare, reabilitare termică, refacere finisaje, înlocuire tâmplărie, recompartimentare interioară), extindere (prin demolarea anexei), crearea unei săli multifuncționale și a unei zone destinate personalului, refacerea instalațiilor, asigurarea utilităților (racord canalizare, branșament gaze naturale), amenajări exterioare (alei, spații verzi, locuri de joacă, trotuare, împrejmuire), montarea unui sistem antiefracție prin monitorizare video, dotarea cu mobilier etc. Valoarea totală a investiției este de 3.2 milioane de lei, din care 2.284.449,85 lei finanțare nerambursabilă.

Proiectele pentru care au fost semnate joi contractele sunt finanțate în Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 10 – Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale, Prioritatea de investiții 10.1.A. Învăţământ antepreşcolar şi preşcolar – creșe și grădinițe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.