Noi măsuri după confirmarea celui de-al doilea focar de pestă porcină în...

Noi măsuri după confirmarea celui de-al doilea focar de pestă porcină în Timiș. Unde sunt zonele de protecție sanitar-veterinară

0
DISTRIBUIȚI

După confirmarea celui de-al doilea focar de pestă porcină africană în localitate Bârna, din județul Timiș, au fost luat noi măsuri de combatere a bolii. Asta după ce, în această săptămână, a avut loc o nouă ședință a Centrului local de combatere a bolilor Timiș.

Potrivit reprezentanților Prefecturii Timiș, după confirmarea prezenței pestei porcine africane într-o gospodărie din Bârna, în 29 ianuarie, în următoarea zi s-a descoperit boala și la un cadavru de purcel, găsit aruncat pe câmp, în apropierea aceleiaşi localităţi.

În cele două cazuri, Direcția Sanitar-Veterinară Timiș, în colaborare cu polițiștii timișeni, desfăşoară o  anchetă. Apoi, inspectorii sanitar-veterinari au efectuat dezinfecţiile de necesitate în cele două locaţii. De asemenea, a fost stabilită zona de protecție din jurul focarelor de boală, cuprinzând teritoriul localităţilor Bârna, Jureşti, Boteşti, Sărăzani, Pogăneşti, Botineşti şi Drinova, și respectiv zona de supraveghere din jurul focarelor, ce cuprinde localităţile Săceni, Traian Vuia, Surducu Mic, Fârdea, Hăuzeşti, Crivina, Criciova, Cireşu, Măguri, Tapia, Lugojel, Lugoj, Hezeriş, Valea Lungă Română, Sudriaş şi Jupani.

“Au fost efectuate şi încă se află în desfăşurare inspecţii sanitare veterinare în exploataţiile cu porcine din zona de protecţie  şi respectiv zona de supraveghere.


În aceste zone, este interzisă scoaterea sau introducerea fără aprobare scrisă din partea autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană a porcilor vii, cărnii de porc, produselor din carne de porc, furajelor, a gunoiului de grajd rezultat de la porcine. Orice mişcare din exploataţii (gospodării), a porcinelor vii, poate fi permisă numai dacă aceste porcine sunt identificate prin crotali auriculare aplicate de către medicul veterinar din comună şi sunt însoţite de formulare sanitare veterinare de mişcare a animalelor vii. Orice caz de moarte, îmbolnăvire sau suspiciune de boală, la animale în general şi la porcine în special, trebuie imediat, conform legii, adusă la cunoştinţa medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală, sau medicilor veterinari oficiali ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş. La fel, găsirea de cadavre provenite de la porci domestici sau mistreţi”, a informat Prefectura Timiș.

Totodată, locuitorii din județul Timiș sunt avertizați să nu cumpere porci şi carne de porc din locuri neautorizate și fără acte de provoniență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.