Polițiștii care prind infractori fără să primească salariu și care nu pot...

Polițiștii care prind infractori fără să primească salariu și care nu pot fi mituiți

0
DISTRIBUIȚI

Polițiștii de frontieră din vestul țării au un camarad de nădejde atunci când merg în misiuni, care nu poate fi corupt în niciun fel. Zeci de câini din rasele labrador sau ciobănesc german sunt „angajați” în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara.

Toți au fost crescuți și dresați în cadrul Centrului Chinologic din Sibiu, una dintre cele mai mari unități de profil din lume, care pregătește câini de serviciu pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, dar și pentru cele ale Sistemului Național de Apărare.

Printre cei mai bătrâni patrupezi din cadrul Poliției de Frontieră Timișoara s-au numărat labradorul Ocem, în vârstă de șapte ani, precum și ciobăneștii germani Nefa, Puda, Pobala și Nika, cu vârste cuprinse între șase și opt ani. Astfel, după sute de misiuni efectuate în punctele de trecere a frontierei din vestul țării, pentru depistarea drogurilor, a armelor, a migranților ilegali, a țigărilor de contrabandă sau a altor mărfuri interzise de lege, patrupezii au ieșit la pensie în acest an.

Conform procedurilor legale, reprezentanții Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara au anunțat, recent, că îi cedează cu titlu gratuit pe cei cinci câini – polițiști de frontieră, „care nu au fost valorificați în urma licitației”.

Câini adoptați de stăpân

Din fericire, doi dintre câini, Puda și Nefa, și-au găsit stăpân în persoana polițistului de frontieră care-i avea sub conducere. Cei doi ciobănești germane au fost folosiți în nenumărate misiuni la vama Moravița, din județul Timiș. Astfel, Nefa era specializată pe detectarea de stupefiante, iar Puda pe detectarea de explozibil.

„Pe Nefa am crescut-o de la vârsta de două luni, când am luat-o de la Centrul Chinologic din Sibiu. Pe Puda am primit-o de la un coleg care a plecat, în urmă cu doi ani mi-a fost dată în grijă. Nefa ar aproape nouă ani, iar Puda se apropie de șase ani, dar nu a mai luat examenul de atestat, ambii sunt ciobănești germani”, ne-a spus agentul-șef Adorian Pătruți, angajat în cadrul punctului de trecere a frontierei Stamora-Moravița, din județul Timiș.

Bărbatul lucrează în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara încă din anul 2001. În urmă cu zece ani, Adorian Pătruți a decis să devină agent conductor câine de serviciu. Asta după ce o astfel de funcție a fost scoasă la concurs, iar polițistul de frontieră spune că iubește animalele, în special câinii.

„Am reușit să intru pe funcție și am luat-o pe cățelușa Nefa de la Sibiu. Am ținut-o la muncă până a făcut vârsta de un an, timp în care a intrat în perioada de predresaj, să se obișnuiască cu mine, ne-am jucat cu mingea.


După care am mers la Sibiu, am stat aproape patru luni de zile în perioada de dresaj. Am pregătit-o pentru detectarea de stupefiante, după care ne-am întors la Moravița și de atunci am făcut misiuni împreună cu ea în punctul de trecere a frontierei sau unde am fost solicitați”, ne-a explicat Adorian Pătruți.

Polițistul de frontieră a povestit că Nefa a avut și probleme de sănătate, din cauza unei infecții fiind și operată la Timișoara. În total, câinele ciobănesc german a participat la sute de misiuni în cei șase ani de activitate, la Moravița.

„Nefa a fost alături de mine cât timp am fost planificați în punctul de trecere, la feroviar, și făceam tot timpul control cu câinele unde aveam informații. Pe oameni nu îi deranjează cu nimic prezența câinelui. Câinele are mirosul mai puternic decât omul, doar o făceam atentă și treceam roată la autoturism, ori la bagaje, dacă aveam informații, nu îi deranja cu nimic pe oameni, nu îi murdărea, nici nu sunt agresivi. Dacă ești un om curat, nu are de ce să-ți fie frică. Cea mai mare descoperire a fost de 200 de grame de droguri, nu am avut cantități enorme. Nefa dă cu lăbuța în momentul în care semnalează, zgârie puțin sau prinde cu gura, nu latră. Acum este altă procedură, conform normelor europene, câinele trebuie să se pună șezi, fără să facă zgomot, în dreptul locului unde s-ar afla substanța pe care o caută”, a detaliat Adorian Pătruți.

Un nou câine pregătit

Polițistul de frontieră de la Moravița ne-a declarat că, pe lângă cei doi câini specializați pe prinderea infractorilor pe care i-a adoptat, mai are acasă încă cinci patrupezi. De altfel, recent, Adorian Pătruți a mers iar la Sibiu pentru a lua încă un câine pentru a-l pregăti în vederea depistării de stupefiante, la fel ca pe Nefa. „Încercăm să-l pregătim, dacă nu reușim, asta e. Și câinii sunt ca oamenii, au și ei probleme, unii sunt sperioși, unii sunt prea agresivi și nu se pot folosi exact pentru ce vrem noi. Dacă eu am pregătit un câine, doar eu am voie să execut misiuni cu el, pentru că mă ascult doar pe mine. Pentru el alte persoane nici nu există”, a precizat Adorian Pătruți.

Polițistul de frontieră ne-a declarat că a luat decizia de a-i lua acasă pe cei doi câini pentru că s-a atașat foarte mult de ei. „Pe Nefa am crescut-o de la vârsta de două luni. Eu zis că meseria asta o poți face doar din plăcere. Dacă o faci doar să fie făcută, nu se văd rezultatele. Mai am acasă cinci câini, între care un pudel, un husky, un ciobănesc caucazian și un pechinez. Eu stau la casă,  în comuna Jamu Mare, lângă Moravița, am spațiu suficient. Cam tot timpul îi luăm noi, conductorii, pe câinii ieșiți la pensie. Nu este obligat nimeni să fie pe funcția asta, o faci din plăcere și atunci normal că iubești și animalul, lucrând cu el opt ani de zile, nouă ani”, a detaliat Adorian Pătruți.

În total, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara sunt „angajați” 73 de câini din rasa labrador și ciobănesc german. Patrupezii – polițiști de frontieră se află în punctele de pe raza județelor Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți.

La începutul lunii ianuarie, cu ajutorul câinelui polițist Nabapa au fost descoperite ascunse într-o mașină 425 de grame de cocaină, la punctul de trecere a frontierei Porțile de Fier I, din județul Mehedinți.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.