Proiectul de zeci de milioane de euro al unui om de afaceri...

Proiectul de zeci de milioane de euro al unui om de afaceri timișorean, „vânat” de Ion Țiriac și de patronii de la Dedeman

0
DISTRIBUIȚI

Ieri, Ziarul Financiar a publicat informația potrivit căreia clădirea gigant de birouri The Office din Cluj, cu 58 000 de mp închiriabili este vânată de Țiriac și/sau frații Pavăl, patronii Dedeman. Proiectul a fost dezvoltat la Cluj de fondul de investiții NEPI și de omul de afaceri Ovidiu Șandor, pe un teren foarte ieftin la achiziție, cumpărat în urmă falimentului unor oameni de afaceri israelieni. Ovidiu Șandor este cel care a pus pe picioare proiectul Timișoara Business Center din Piața 700 și ridică acum cartierul Isho de pe bulevardul Take Ionescu din Timișoara.

The Office a devenit un proiect emblematic pentru piață de birouri din România, în principal datorită faptului că Șandor a insistat să investească foarte mulți bani în clădire, dotările fiind premium. Astfel, cele 3 clădiri ale The Office s-au umplut de chiriași de top, media per metrul pătrat închiriat fiind de circa 13 euro, conform unor surse din piață.

Finalizarea cu brio a proiectului a atras atenția lui Ion Țiriac și, cel mai probabil separat, a fraților Pavăl, proprietarii Dedeman, spune Ziarul Financiar.

Ziar de Cluj speculează că Ion Țiriac, la cei 1,5 miliarde dolari avere personală (estimările diverselor publicații economice) ar putea avea cashul necesar achiziției, însă nu e clar și dacă interesul real.


Țiriac are 79 de ani, iar achiziția unei clădiri de birouri cu număr mare de metri pătrați, la un yield de 7,5% pe an, ar face că amortismentul să sară binișor de 14-15 ani, sigur, în funcție și de prețul de achiziție al clădirii.

În schimb, frații Pavăl păr mai viguroși financiar și mai dornici să facă shopping de nivel înalt. În decembrie, patronii Dedeman au șocat România punând jos 100 de milioane pentru 23 la sută din acțiunile ALRO, conform sursei citate. Despre aceștia se spune că sunt mega solvabili și cu foarte puțină încărcare pe bănci. Pe 2017 doar, frații Pavăl din Bacău au făcut pe Dedeman 200 milioane de euro. Specialiștii din piață susțin că vor ajunge la 300 de milioane pe 2018. În întreaga existență a companiei de bricolaj, frații Paval au marcat cumulat aproape un miliard de dolari profit, în condițiile în care acești antreprenori și-au achiziționat din resurse proprii terenurile unde funcționează magazinele, neapelând la firme off-shore și alte subterfugii de ascundere a profitului. Dacă frații Pavăl ar apela și la bănci, ar face ravagii pe partea de achiziții, susține ziardecluj.ro

Preț piperat

O eventuală achiziție a The Office, la cei 58 000 de mp, având în vedere și statutul premium al clădirii, precum și situarea complexului The Office în Cluj-Napoca, unde economia explodează și nu dă semn de recul, prețul per metru pătrat poate foarte bine ajunge în jurul sumei de 2.500 de euro. Ceea ce ar duce la impresionantă sumă de 150 de milioane de euro cost de achiziție.

În „horă” ar mai putea intra un al treilea jucător, pentru că dondul NEPI discută și cu firma sud-africană de asigurări de viață Old Mutual, intrată în România prin dezvoltatorul bulgar AG Capital (formând fondul Lions Head Investments), care anul trecut a păltit 170 de milioane de euro pe clădirea de birouri Oregon Park din București, anunțând că ar mai avea rezerve pentru achiziții de minim 350 de milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.